Παρά τις φήμες και τις πληροφορίες, που διακινούνται με εντυπωσιακό τρόπο σε κανάλια και ιστότοπους τις τελευταίες  μέρες για οριστικό διαζύγιο μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου, έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα τονίζουν ότι τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν βρει τρόπους, ώστε να μην διαταραχθεί στην πραγματικότητα η σχέση των δυο  συγκυβερνώντων κομμάτων.

 

Τα πιθανά σενάρια, που έχουν επεξεργαστεί στα επιτελεία είναι δύο:

  1. Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, πριν έρθει για επικύρωση η συμφωνία των Πρεσπών με πρόσχημα την εντολή για αναθεώρηση του συντάγματος και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Στην περίπτωση αυτή είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, αλλά και από μερικούς ανεξάρτητους. Αυτή η κίνηση θα αποτελέσει “πρόβα τζενεράλε” για τον κ. Τσίπρα, ώστε να μετρήσει τα “κουκιά” και για την συμφωνία των Πρεσπών. Αν διαπιστώσει ότι έχει την έγκριση των 151 (και άνω) θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην επικύρωση της συμφωνίας και του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, έστω και αν στο μεταξύ έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και οι συν αυτώ… Μετά την επικύρωση της συμφωνίας και παρά την απόσυρση του Καμμένου από την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, διότι σε άλλα νομοσχέδια οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίζουν θετικά, έχοντας κατά νου την ανάγκη διατήρησης της συνεργασίας για πάταξη της διαφθοράς και ενόψει των εξελίξεων στο θέμα της NOVARTIS. Έτσι το διαζύγιο θα είναι προσωρινό και “άσφαιρο” για την κυβέρνηση.
  2. Το δεύτερο σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει την Νέα Δημοκρατία, ώστε να καταθέσει αυτή πρόταση δυσπιστίας, πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, κάτι που θα δοκίμαζε μεν την συνοχή της συγκυβέρνησης, αλλά και πάλι δεν θα έφερνε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα. Μόνο μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την συγκυβέρνηση θα είχε κάποια σκοπιμότητα μια τέτοια κίνηση από την Νέα Δημοκρατία. Αλλιώς θα πρόκειται για μια ήττα τακτικής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από τις παραπάνω εκτιμήσεις φαίνεται ότι δεν πρόκειται να καταρρεύσει η κυβέρνηση  και μάλλον θα βρεθεί τρόπος να αποφευχθούν οι εκλογές το προσεχές διάστημα.

Πότε θα εκδοθεί το “διαζύγιο”

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, που θα αποφάσιζε, σήμερα (Τετάρτη) την αποχώρηση από την κυβέρνηση του κόμματος του Πάνου Καμμένου, αναβλήθηκε λόγω της παρουσίας του υπουργού Άμυνας στην Βουλή, αλλά φαίνεται ότι πολύ τον βόλεψε η συγκυρία, αφού έχει δυσκολία να περάσει τη «γραμμή» του στο κόμμα του, ενώ έλειπαν οι περισσότεροι βουλευτές.

O κ. Καμμένος τελικά διοργάνωσε μια συνεδρίαση της απολύτως ελεγχόμενης από τον ίδιο Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ, στην οποία μετέχουν και άλλα στελέχη πέρα από βουλευτές και υπουργούς. Εκεί μάλιστα παρουσιάστηκε και το νέο σήμα των ΑΝΕΛ με τις “κόκκινες γραμμές”.