Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προωθήθηκε για επεξεργασία το Προεδρικό Διάταγμα με τις μεταβολές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, που προέκυψαν μετά την απογραφή πληθυσμού 2021.

Το Προεδρικό Διάταγμα συνέταξε η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ορίσει ο υπουργός Μάκης Βορίδης.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, ‘Αρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Οικονόμου: Από τον Απρίλιο και μετά…

«Παραμένουμε σταθεροί σε αυτό που από την αρχή είπε ο πρωθυπουργός: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, οποιαδήποτε στιγμή από τον Απρίλιο και μετά» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχετικά με το χρόνο των εκλογών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ .

«Έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση δύο φάσεων λόγω της απλής αναλογικής» πρόσθεσε ακόμα.

Σε ό,τι αφορά το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές και αν υπάρχει κίνδυνος για μια επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, σημείωσε: «Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις ώστε να μας φοβίζει κάτι. Η χώρα ωστόσο είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση».

Για το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι κ.κ Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ως υπουργοί Εξωτερικών και ‘Αμυνας αντίστοιχα σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και αν θα ζητηθεί επ αυτού συναίνεση των κομμάτων δήλωσε: «Πηγαίνοντας προς τις εκλογές θα το δούμε».

Με αφορμή το ότι η Societe General βλέπει ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου, και για το αν μπορεί ενδεχομένως αυτό να επηρεάσει την απόφαση του πρωθυπουργού για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ανέφερε: «Μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον, η χώρα είχε μόνο αναβαθμίσεις».

Επιπλέον για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με άλλα κόμματα σε μια προγραμματική βάση με αφορμή δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη σημείωσε: «Θα επιδιώξουμε μια ισχυρή εντολή. Η ΝΔ έχει ισχυρή πιθανότητα για αυτοδυναμία».

Ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον κ. Βελόπουλο».