Εισηγήσεις για μετάθεση των εκλογών τον Μάϊο γίνονται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ο ίδιος δεν έχει εκφράσει προς το παρόν τις προθέσεις του, καθώς δεν φαίνεται τώρα πιθανή η διεξαγωγή στις 9 Απριλίου, αφ΄ενός λόγω πίεσης χρόνου και αφ΄ετέρου, λόγω της βαριάς κατάστασης από την Τραγωδία στα Τέμπη.

Πιθανολογείται ότι ο κ. Μητσοτάκης, που αυτή την στιγμή δεν συζητά τίποτα άλλο, εκτός από την αντιμετώπιση του θέματος της τραγωδίας, θα δείξει τις προθέσεις του στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, όπου αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Κάθε ώρα που περνάει, το κλίμα βαραίνει. Κι αυτό είναι κοινή διαπίστωση στο στρατόπεδο της κυβερνητικής παράταξης, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, που αντιλαμβάνεται ότι η απερίγραπτη εθνική τραγωδία στα Τέμπη αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην εκλογική σκηνή.

Άλλωστε, οι αποκαλύψεις που διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό, διεγείρουν ακόμα πιο πολύ την κοινωνική οργή για την απώλεια μεγάλου αριθμού ανθρώπων, στην πλειονότητά τους, νέων και φοιτητών, λόγω έλλειψης στοιχειώδους συστήματος προστασίας από το ανθρώπινο λάθος.

«Όλη η κοινωνία είναι σοκαρισμένη και οργισμένη» παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, αναγνωρίζοντας ότι το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα πλήττει καίρια το βασικό κυβερνητικό αφήγημα, της αποτελεσματικότητας στην άσκηση της εξουσίας και του εκσυγχρονισμού της χώρας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η επιστροφή στην «προεκλογική καθημερινότητα» φαντάζει σχεδόν αδιανόητη. Παρά ταύτα, η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και τα χρονικά περιθώρια, έχουν αρχίσει και στενεύουν επικίνδυνα.

Μετάθεση εκλογών για τον Μάϊο

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τίποτα δεν φανερώνει αλλαγή του σχεδίου για κάλπες στις 9 Απριλίου. Αυτό που πάντα κατά τις ίδιες πηγές συζητείται, είναι η μετάθεση για λίγες μέρες, της προκήρυξης των εκλογών. Αντί, δηλαδή, να ξεκινήσει και επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές την Κυριακή των Βαίων, στις 8 Μαρτίου, να μετατεθεί για τις 14 ή τις 15 του μηνός, με ένα διάγγελμα, στο οποίο ο πρωθυπουργός θα σημειώνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις κρίσεις και προχωράει.

Αυτό είναι και το απώτατο όριο για τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εκλογών, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτείται προεκλογική περίοδος τουλάχιστον 21 ημερών.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η 9η Απριλίου θα είναι και η τελική απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος δέχεται ήδη πιεστικές εισηγήσεις από συνεργάτες του αλλά και υπουργούς και βουλευτές να αναβάλει, έστω για λίγο, τις εκλογές, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη χρονική απόσταση από την τραγωδία.

Στη λογική αυτή, ορισμένοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να στήσει τις κάλπες της απλής αναλογικής στις 23 Απριλίου, δηλαδή, μία εβδομάδα μετά το Πάσχα και τις δεύτερες στις 28 Μαίου, πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Άλλοι, ίσως οι περισσότεροι, εκτιμούν ότι το διάστημα θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Γι αυτό και εισηγούνται τη μετάθεση των εκλογών της απλής αναλογικής στις 14 ή στις 21 Μαίου και τις επόμενες είτε στις 25 Ιουνίου είτε στις 2 Ιουλίου.

Αυτή τη στιγμή, όμως, όπως μεταδίδουν από το Μαξίμου, προέχει η διαχείριση των βαριών συνεπειών της ανείπωτης τραγωδίας.