Δεδομένη πλέον η ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου με  ψήφους 178 “ναι”, 26 “όχι” και 81 “παρών”. Γιατί διαφωνούν οι αρχηγοί των κομμάτων.-

 

Παρά την ένταση, που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ασκήσεις πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί στο κοινοβούλιο δεν βρήκαν κοινό παρονομαστή συνεννόησης ώστε να ψηφίσουν την συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Για μία ακόμη φορά κυριάρχησε το κομματικό συμφέρον και το πνεύμα της αυθεντίας ενός εκάστου με στόχο το δικό του ακροατήριο, με αγνόηση της εθνικής στρατηγικής, που θα έπρεπε να σφυρηλατηθεί αυτές τις μέρες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δια του αρχηγού της βρήκε λόγο αντίδρασης, θεωρώντας ότι η συμφωνία για την ΑΟΖ δεν είναι πλήρης και ότι δεν έφερε σε δύσκολη θέση την Τουρκία. Ήθελε δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας μια πιο σκληρή τακτική έναντι της Τουρκίας με την ΑΟΖ, λες και αυτό εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα και όχι από τον έτερο συμβαλλόμενο, δηλαδή την Αίγυπτο.

Παρά ταύτα η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών επικυρώθηκε και διαβιβάζεται στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, η ολομέλεια της Βουλής κύρωσε τη συμφωνία Αθηνών – Καΐρου με 178 “ναι” (ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής), 26 “όχι” (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25) ενώ 81 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν “παρών”. Απουσίαζαν 15 βουλευτές εκ των οποίων 2 βουλευτές της ΝΔ και 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν επιστολές πρόθεσης ψήφου με τις οποίες συντάσσονταν με τη θέση του κόμματός τους.

Συγκεκριμένα, από τη ΝΔ απουσίαζαν για λόγους υγείας ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης και ο βουλευτής Πρεβέζης, Στέργιος Γιαννάκης, οι οποίοι είχαν ενημερώσει με επιστολές τους ότι εάν μπορούσαν να παραστούν στην ψηφοφορία, θα υπερψήφιζαν τη συμφωνία,

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν λόγω κωλύματος ή ασθενείας οι βουλευτές Λάρισας ‘Αννα Βαγενά, Α’ Θεσσαλονίκης Χρ. Γιαννούλης, Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Ζουράρις, Καρδίτσας Σπ. Λάππας και Χίου Α. Μιχαηλίδης. Με επιστολές τους, οι πέντε βουλευτές ενημέρωσαν ότι εάν παρίσταντο στην ψηφοφορία θα δήλωναν “παρών”.

Αλ. Τσίπρας; Δεν τολμήσατε να προσεγγίσετε τη τουρκική κόκκινη γραμμή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της Τουρκίας σε σχέση και με τη Συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο είπε:

«Αυτό που βλέπουμε όλοι οι Έλληνες, εδώ και δέκα μέρες, είναι μια κυβέρνηση που αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της, τις αποφάσεις, και κυρίως αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Μια κυβέρνηση που παρακολουθεί τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια να περνούν το ένα μετά το άλλο, με τις συμμαχίες μας για κυρώσεις στην Τουρκία να αποδυναμώνονται αντί να ενισχύονται, παρά την κλιμάκωση των παραβιάσεων. Μια κυβέρνηση που συμφωνεί σε ρυθμίσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ στη χώρα στο μέλλον». 
Διευκρίνισε ότι καλώς προχώρησε η κυβέρνηση στη Συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και εξήγησε: «Υπογράψατε τελικά μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο. Και υπογράψατε χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018. Χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σχέδιο, ενώ ξέραμε όλοι ότι η Τουρκία θα προέβαινε αμέσως σε επιθετικές κινήσεις σε αυτήν την περιοχή….».

Φ. Γεννηματά: «Αυτός είναι ο αληθινός πατριωτισμός».

«Το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει την συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστική επιλογή επειδή έχει προηγηθεί το παράνομο τουρκολυβικό Σύμφωνο», τόνισε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Συμφωνίες για τις ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Προσέθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν βάζει στις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα το κεφάλι στη άμμο αλλά στηρίζει και «αυτός είναι ο αληθινός πατριωτισμός».

Σημείωσε ότι η συμφωνία διεμβολίζει μεν αλλά δεν το καταργεί τη παράνομη συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης, ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση στη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ και την Τουρκία τις εθνικές κόκκινες γραμμές.

Δ. Κουτσούμπας: Επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία τουστη Βουλή τόνισε ότι οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών «ανοίγουν τους δρόμους της αβύσσου όντας ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή.

Μέρος αυτών των επιδιώξεων είναι και η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό».

Κ. Βελόπουλος: Ολίσθημα η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος τόνισε στη Βουλή:

“Αλλιώς φανταζόμουν πριν από δεκατέσσερα χρόνια αυτή την ημέρα. Την φανταζόμουν μέρα χαράς, μέρα γιορτής, γιατί η χώρα μας άσκησε επιτέλους το δικαίωμά της να οριοθετήσει και να ανακηρύξει ΑΟΖ. Δυστυχώς, αισθάνομαι θλίψη, γιατί δεν περίμενα ποτέ η ΝΔ να υποπέσει σε ένα τέτοιο εθνικό ολίσθημα, κάνοντας μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. “Μερική επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια προς δυσμάς. Μερικώς και αυτό”, συνέχισε και πρόσθεσε:

“Καταλαβαίνετε τι κάνετε; Ανοίγετε μια κερκόπορτα. Ανακηρύσσετε ΑΟΖ στην δύση αλλά στο Αιγαίο δεν κάνετε τίποτα γιατί φοβάστε. Υψώνετε φοβική σημαία απέναντι στην Τουρκία”.

Γ. Βαρουφάκης: Βέβαιη η συνθηκολόγηση

Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέστησε σαφές ότι το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, «γιατί η τακτική της κυβέρνησης νομοτελειακά φέρνει διμερή διάλογο που θα οδηγήσει στην βέβαιη συνθηκολόγηση, είτε μετά από θερμό επεισόδιο, είτε χωρίς θερμό επεισόδιο».

Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, ο κ. Βαρουφάκης αναρωτήθηκε «κατά πόσον οι διμερείς συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο συμφέρουν την χώρα στη σημερινή συγκυρία -το κατά πόσον εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική, αντί να αποτελούν τακτικισμούς που, άνευ στρατηγικού σχεδιασμού, οδηγούν νομοτελειακά σε αυτογκόλ».