Σε ένα πιο αναλυτικό ξεκαθάρισμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων αναμένεται σήμερα με παρέμβαση του πρωθυπουργοού Κυριάκου Μητσοτάκη  στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Συσπείρωση βουλευτών και κομματικών στελεχών και φυγή προς τα εμπρός για το κυβερνητικό σχήμα με προσήλωση στα μείζονα προβλήματα της ενέργειας και της ακρίβειας αποτελούν το βασικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται θεσμικά, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, που εστιάζουν στην νομοθετική ρύθμιση για τις νόμιμες επισυνδέσεις και την λειτουργία της ΕΥΠ που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.

Την πρόθεση του να αξιοποιηθούν όλα τα θεσμικά μέσα ώστε να μην μείνει καμία σκιά για τον ίδιο και την κυβέρνηση όσων αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων θα τονίσει ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει στις έξι το απόγευμα στην Πειραιώς.

Προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ  να συνδέσει τον πρωθυπουργό με τις λίστες

Απευθυνόμενος στο ανώτατο κομματικό όργανο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει για προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και όσων επιχειρούν να συνδέσουν τον ίδιο με τις λίστες των παρακολουθούμενων που δημοσιεύονται να δημιουργήσουν εσωτερικό πρόβλημα στη ΝΔ και θα δηλώσει ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να κάνει ότι χρειάζεται για να μην το επιτρέψει.

«Καλούν την κυβέρνηση να αποδείξει ότι δεν ισχύουν αυτά που υποστηρίζει ο Βαξεβάνης χωρίς στοιχεία, αντί να καλείται ο Βαξεβάνης να αποδείξει με στοιχεία ότι ισχύουν αυτά που λέει», υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκης και μιλούν για «μια τοξική στρατηγική που παρουσιάζεται με δόσεις διότι δεν έχουν άλλο αφήγημα να παρουσιάσουν και μόνη τους επιδίωξη είναι να πλήξουν τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση».

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής αποτελεί, επίσης, ευκαιρία για τόνωση του ηθικού στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης μετά τις αναταράξεις που έχει δημιουργήσει το βαρύ πολιτικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων τόσο με τις παρακολουθήσεις όσο και με την υπόθεση Πάτση.

“Δεν θα συρθώ σε εκλογές από επαγγελματίες εκβιαστές”

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει και τον τόνο της αντεπίθεσης που θα γίνει σε θεσμικό επίπεδο αλλά και με ξεκάθαρες απαντήσεις απέναντι στις συκοφαντίες της Κουμουνδούρου όπως λένε συνεργάτες του.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει και πάλλι ότι δεν θα συρθεί σε εκλογές από επαγγελματίες εκβιαστές, για να προσθέσει με νόημα: «Κάποιοι μπορούν να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπονομεύουν την κυβέρνηση, να αλλάζουν από τη μία ημέρα στην άλλη την πορεία της χώρας. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους, αλλά δεν είναι ούτε υποβολείς μας, ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε υποκείμενα εκβιασμού».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι πρόκειται για απίστευτα ψέματα, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, όπως είχε αναφέρει στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ 1:

«Υπάρχει άραγε Έλληνας που να πιστεύει πως παρακολουθούσα τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Οικονομικών, χωρίς κανένα στοιχείο και καμία απόδειξη; Αυτό είναι ντροπή και αίσχος» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε πως ο εκδότης του «Documento», Κώστας Βαξεβάνης, θα αποδειχθεί εθνικά επικίνδυνος, εάν δεν προσκομίσει στοιχεία στη Δικαιοσύνη για όσα φιλοξενεί η εφημερίδα του. «Ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός που το 2016 εμπλέκεται στη ροή δέκα εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη για τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Η Δικαιοσύνη μόνο μπορεί να διαλευκάνει την υπόθεση

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης και των όσων έρχονται στο φως της δημοσιότητας η κυβερνητική γραμμή είναι ότι η Δικαιοσύνη είναι η μόνη που μπορεί να διαλευκάνει την υπόθεση και να δώσει απαντήσεις. Οφείλει, επίσης, να καλέσει όσους εμπλέκονται να δώσουν εξηγήσεις και να συνδράμουν το έργο της, σημειώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Οι ίδιες πηγές προτάσσουν την ανάγκη να μπει φρένο στη διασπορά «ψευδών ειδήσεων, φημών και συκοφαντιών και να εντοπιστούν εκείνοι που τόλμησαν να παίξουν με θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων». Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε σε αυτή την τακτική και ένα ακόμα επιχείρημα: «Με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά».

Παράλληλα, θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική ρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ και την προστασία από κακόβουλα λογισμικά. Σε αυτή περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που θα έχει επιπλέον δικλείδες ασφαλείας για τα πολιτικά πρόσωπα προσθέτοντας ένα επιπλέον φίλτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα απαιτείται εκτός της υπογραφής των δύο εισαγγελέων και μια τρίτη που θα είναι εκτός ΕΥΠ και θα πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο, πιθανότατα έναν γενικό γραμματέα. Επίσης θα προβλέπεται σύσταση Επιτροπής Συντονισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας και η πλήρης απαγόρευση της εμπορίας κακόβουλων λογισμικών.