Greece’s Prime Minister Alexis Tsipras delivers a keynote speech at the annual general meeting of the Federation of Industries of Northern Greece (SBBE) at the Hyatt Regency Hotel, Thessaloniki, Greece on July 9, 2018. / Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2018.

 “Έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο”, είπε για τον ΣΕΒ, αποδίδοντάς του σύμπλευση με την αξιωματική αντιπολίτευση.-

Με υποσχέσεις  για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και με συστάσεις προς τους βιομηχάνους για να μην συμπλέουν με την αξιωματική αντιπολίτευση σε θέματα με πολιτική χροιά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στα κύρια σημεία της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι  η εικόνα της χώρας στην Ευρώπη και όλον τον κόσμο έχει αλλάξει εντυπωσιακά και  πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα διαμορφώνεται ένα σχέδιο, που επιθυμεί να αλλάξει την αντίληψη του τρόπου παραγωγής και του μοντέλου ανάπτυξης  στο οποίο πρέπει ο καθένας να συμβάλει. “Πρώτιστη προτεραιότητα για όλες τις παραγωγικές δυνάμεις είναι να ενώσουμε προσπάθειες ώστε να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της”, σημείωσε και απηύθυνε κάλεσμα στους φορείς και στις παραγωγικές δυνάμεις σε συστράτευση για το σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Ήδη προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος για το 2019, 860 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από αυτά να δώσει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις περίπου 750 εκατ. ευρώ, είπε ο Αλ. Τσίπρας. “Σήμερα κοιτάμε μπροστά με ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη και όχι αποσπασματικό, όπως στο παρελθόν. Χάρη στην σημερινή αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών μας, προχωρούμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Όσο σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο θα καθίσταται δυνατή και η μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, “στο ιστορικό Eurogroup της 21 Ιουνίου, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το τελευταίο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο 8 ετών. Eξειδικεύτηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και δόθηκαν οι εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του”.

Επίθεση στον ΣΕΒ

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλλε και κατά του ΣΕΒ, λέγοντας ότι “είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για την περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση”.

«Γνωρίζω ότι όλοι εσείς εδώ, είστε άνθρωποι που έχετε καθημερινή τριβή με την αγορά και έχετε ιδία γνώση για το τι πρέπει να αλλάξει. Και έχετε αποδείξει ότι πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας δεν κρύβονται άλλα κίνητρα» είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο πάντα για με την ηγεσία του ΣΕΒ η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιές ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον ΣΕΒ ότι στην πρόσφατη έκθεση του «ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του 2019 και του 2020 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για τη περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η ΝΔ, επιπλήττοντας μάλιστα και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η πρακτική του ΣΕΒ «δεν συμβαίνει για πρώτη φορά», καθώς το έκανε και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. «Θα συμβούλευα την ηγεσία του ΣΕΒ, να πάψει να εκτίθεται και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση, μια στάση ευθύνης που συνοδεύεται από μια διάθεση ουσιαστικής συμβολής στην ανάκαμψη της χώρας. Και όχι μια στάση που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα σχέδια της ολιγαρχίας του πλούτου και μιας πολιτικοοικονομικής ελίτ, η οποία  όμως φέρει βαθιά την ευθύνη για τη χρεοκοπία, για τη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και της ελληνικής κοινωνίας στην απόγνωση».

Κάλεσε ακόμα τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στα Σκόπια, λέγοντας ότι “μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των επενδύσεων στην ΠΓΔΜ, μετά τη συμφωνία (των Πρεσπών) και να αποδείξουν στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίχτης στην περιοχή των Βαλκανίων”.

Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι “χωρίς να παρεκκλίνουμε απ’την εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε εδώ και δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Υπερασπιστήκαμε στο ακέραιο τα εθνικά συμφέροντα βάζοντας τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας.”