Δεν απάντησε όμως γιατί στηρίζει μια κυβέρνηση,

που προχώρησε σε μια τέτοια συμφωνία με τα Σκόπια

 

Χωρίς να δώσει απάντηση στο ερώτημα πως είναι δυνατόν να στηρίζει μια κυβέρνηση, που ετοίμασε και υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία με τα Σκόπια, έστω και αν αυτή δεν φτάσει τελικά για επικύρωση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη τύπου επάνελαβε τα περί 180 βουλευτών, περί δημοψηφίσματος και …εκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να έρθει αντιμέτωπος με όσα έχει πει στο παρελθόν.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα εκτιμούσαν ότι ο κ. Καμμένος προσπαθεί να εμφανίσει έστω και αργά μαι συνέπεια λόγων και έργων, αλλά είναι δύσκολονα κεερδίσει το χαμένο έδαφος στην εκτίμηση από την κοινή γνώμη, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Επίσης τόνιζαν ότι προσπαθεί να δείξει κάποια αποστασιοποίηση από τη γραμμή Τσίπρα και πιθανόν γιαυτό τον λόγο να μην πήγε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, έστω καιαν ισχυρίζεται ότι είχε σημαντικά ραντεβού…

Ο Πάνος Καμμένος, κατά την έκτακτη συνέντευξη τύπου είπε συγκεκριμένα: «Δηλώνω ξεκάθαρα, αναλαμβάνω την ευθύνη, ότι δεν θα έρθει σε κύρωση η συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή αν δεν αποφασίσει ο ελληνικός λαός, εκτός αν η συμφωνία έρθει με 180 βουλευτές. Οταν λέω να ερωτηθεί ο λαός, αυτό γίνεται με δημοψήφισμα ή εκλογές».

Είπε ακόμη ότι προς το παρόν «το σχέδιο της συμφωνίας δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια».

Κατά τον Πάνο Καμμένο, «ακόμα και αυτή η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη, αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου», αναφερόμενος στην αναπομπή της συμφωνίας που έκανε ο Γκεόργκι Ιβανόφ μετά την ψήφισή της από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Σε ό,τι αφορά στη απουσία του από το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Καμμένος είπε ότι είχε ραντεβού και δεν έκανε τσαλίμια, ενώ δήλωσε ότι θα παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Στην ίδια συνέντευξη, εξέφρασε την ελπίδα για απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται όμηροι χωρίς να έχει αποδοθεί κατηγορητήριο, στηριζόμενος στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία για την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα. Η απελευθέρωση των δύο συμμάχων στρατιωτικών, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών, θα βοηθήσει και στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, είπε και επανέλαβε ότι η απελευθέρωσή τους είναι ζήτημα που αφορά και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Για εξοπλιστικά και αεροσκάφη f 16

Όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, γνωστοποίησε ότι:

-Μέχρι το τέλος της ΔΕΘ θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16,

-Προχωρούν οι διαδικασίες για την υποστήριξη τόσο των MIRAGE-2000 όσο και των αεροσκαφών C-27j , ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες και το θέμα της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών, στη βάση των συζητήσεων του 2009. Οι συγκεκριμένες φρεγάτες θα είναι έτοιμες το 2023.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι καθόλα έτοιμες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που θα προκύψουν από την ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Υπογράμμισε ότι οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης έναντι του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφορικά με το μισθολογικό, θα ικανοποιηθούν. “Βρίσκομαι σε διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο και μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κάνει σχετικές ανακοινώσεις”, κατέληξε.