Ένα αποχαιρετισμό αντάξιο ενός ηγέτη που συνέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ως -απερχόμενος πλέον- πρωθυπουργός της Ιταλίας επιφύλαξαν στον Μάριο Ντράγκι οι ηγέτες της ΕΕ.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της θητείας του χθες τον υποδέχτηκαν με ένα θερμό χειροκρότημα.

 

A Bruxelles i leader Ue salutano Draghi con un lungo applauso

Στη συνέχεια  του παρουσίασαν και ένα βίντεο έκπληξη ενός λεπτού αφιερωμένο στον ίδιο.

Το βίντεο άρχιζε -τι άλλο;- με τα διάσημα λόγια του πριν από δέκα χρόνια για το ευρώ: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» («Whatever it takes»), τρεις λέξεις που μετέδωσαν στις αγορές την αισιοδοξία ότι το κοινό νόμισμα θα αντέξει την κρίση που το ταλάνιζε.

Mario Draghi's "Whatever it takes"

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έδωσε στον Ντράγκι ένα συμβολικό δώρο, μια αφηρημένη απεικόνιση του κτιρίου όπου συνεδριάζουν οι ηγέτες. Τον ευχαρίστησε λέγοντας ότι ο Ντράγκι χειρίζεται το λακωνικό ύφος μαζί με το ευθύ, «σκληρό» χτύπημα.

Ο ίδιος ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός θυμήθηκε την πρώτη πολιτική αποστολή που του είχαν αναθέσει πριν από 31 χρόνια όταν είχε ορκιστεί υφυπουργός Εσωτερικών. Ήταν η χρεοκοπία της Ρωσίας, την οποία θα συζητούσαν σε σύνοδο της G7.

Μητσοτάκης: τιμή μου να κάθομαι δίπλα του 20 μήνες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε στο προσωπικό του Instagram  μία φωτογραφία του με τον Ντράγκι και τη δήλωση: «Ήταν τιμή και προνόμιο να κάθομαι δίπλα στον Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο για 20 μήνες! Είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος ηγέτης! Τις καλύτερες ευχές Μάριο για τις μελλοντικές σου προσπάθειες!».

Με τη σειρά του, ο Ντράγκι ζήτησε από τους συναδέλφους του να κρατήσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση σαν άστρο φωτεινό που δείχνει τον δρόμο σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.