Αυτόνομοι στις ευρωεκλογές, συνεργασίες σε Δήμους για τις αυτοδιοικητικές και απόφαση συνεδρίου για τις εθνικές. Ομιλίες για δράσεις και πρωτοβουλίες από τους Γιάννη Τσιρώνη, Μανώλη Βέμη, Φίλιππο Γκανούλη και Χριστίνα Ευθυμιάτου.-

Με μια ενωτική ομιλία στην διακαναλική συνέντευξη τύπου στην 83η ΔΕΘ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Γιώργος Δημαράς, που εκπροσωπεί τους Οικολόγους – Πράσινους στην κυβέρνηση, ζήτησε από όλα τα στελέχη των κινημάτων της οικολογίας να πλαισιώσουν το κόμμα και να δραστηριοποιηθούν γιατί, όπως είπε, υπάρχει τώρα όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη παρέμβασης της πολιτικής οικολογίας τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό  και παγκόσμιο, καθώς επιβεβαιώνεται η βασική εκτίμηση ότι η ζωή των ανθρώπων και εν γένει η ζωή στον πλανήτη μας κινδυνεύει να καταρρεύσει από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Ο Γιώργος Δημαράς απευθυνόταν σε στελέχη και μέλη, χωρίς να τα κατονομάσει, που για διάφορους λόγους δεν συμμετέχουν πλέον ενεργά στο κόμμα, αλλά δραστηριοποιούνται σε παράλληλους χώρους και κινήσεις. “Απευθύνω, είπε, κάλεσμα συσπείρωσης και ενότητας γύρω από τον βασικό πολιτικό φορέα της πολιτικής οικολογίας, τους Οικολόγους Πράσινους

Στην αρχή της ομιλίας του, βαθιά συγκινημένος και βουρκωμένος ο υφυπουργός λόγω του πένθους για την πρόσφατη απώλεια του 38χρονου γιου του Χρήστου, διαβεβαίωσε ότι παρά το σκληρό χτύπημα της μοίρας θα παραμείνει στις επάλξεις και θα συνεχίσει να δίνει μάχες για τις ιδέες και τα ιδανικά του.

Στη συνέχεια έδωσε το πολιτικό στίγμα της οικολογίας στη σημερινή εποχή και παράλληλα προσδιόρισε τις επιλογές των Οικολόγων Πράσινων στην ελληνική πραγματικότητα, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:

– Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και έχουν την στήριξη των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

– Έχουν γράψει μια ιστορία στην Ελλάδα, έχουν συνέχεια από το έτος 2002, έχουν δημοκρατικά όργανα και δομές.

Η επιλογή μας να συμμετέχουμε στις εκλογές του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ  ήταν απόφαση του συνεδρίου με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (περίπου75%).

 Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση και την Βουλή μέσω της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

– δεν έγινε για να ενσωματωθούμε στον ΣΥΡΙΖΑ,

-δεν έγινε για να αποδυναμώσουμε την πολιτική οικολογία

Έγινε για να σώσουμε την οικολογία και να συμβάλουμε σε αλλαγές που δεν μπορούσαν να γίνουν από εκείνους που κατέστρεψαν την χώρα.

Μην παρασυρθούν οι φίλοι της οικολογίας από όψιμους «οικολόγους», που ενώ υποστήριζαν την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, έφυγαν όταν δεν πήραν τις θέσεις που ήθελαν.

Δεν εννοώ όσους έχουν πολιτικές διαφωνίες, δεν εννοώ τους πρώην ευρωβουλευτές.

Οι προτεραιότητες στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες. Με τη συμμετοχή μας θέλουμε να αφήσουμε το σημάδι της πολιτικής οικολογίας με συγκεκριμένα μέτρα και νόμους.

 Στη γενική μέχρι τώρα πολιτική του Υπουργείου θέλουμε:

  • να προχωρήσουν ταχύτατα και να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες,
  • να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο,
  • να αλλάξει η κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων,
  • να προστατεύσουμε τη φύση αλλά και τους φυσικούς πόρους (νερά, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ορυκτό πλούτο κ.λ.π.),
  • για την κλιματική αλλαγή, να εφαρμόσουμε μέτρα και να υπερβούμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού,
  • να αλλάξουμε πολλά πράγματα στην πολιτική της χωροταξίας και της πολεοδομίας,
  • να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά την πολιτιστική μας κληρονομιά,
  • μεγάλο στοίχημα είναι η εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (Τ.Χ.Σ.), που είναι τα νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, για τους 325 δήμους της χώρας,
  • να συμπληρωθεί και αξιοποιηθεί το σύστημα epoleodomia, ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης από το διαδίκτυο να βλέπει τους όρους δομήσεως κάθε περιοχής και κάθε δρόμου.
  • να καθοριστούν οι οριογραμμές αιγιαλού και παραλίας.

 1. Πρέπει να βάλουμε τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση,

Σήμερα οικοδομείται το μεγαλύτερο ποσοστό κτηρίων (κατοικίες, ξενοδοχεία κλπ), σε ένα άναρχο τοπίο χωρίς δρόμους προσπέλασης, χωρίς υποδομές, χωρίς κοινόχρηστους χώρους.

Στόχος είναι να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο να μπορούν να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στις εκτός σχεδίου περιοχές, για την δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων χώρων, δρόμοι-πλατείες κ.λπ., χωρίς να πρέπει να περιμένουμε  10  ή  30  χρόνια για την ένταξη τους στο Σχέδιο Πόλης και την ολοκλήρωση των  Πράξεων Εφαρμογής.

Αυτό το πρόβλημα της άναρχης και χαοτικής οικιστικής ανάπτυξης  μπορεί να λυθεί με την προώθηση των χωρικών σχεδίων που προβλέπει ο νόμος.

  1. ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ: Θέλουμε να πρασινίσουν οι πόλεις, να γίνουν ανθρώπινες, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι πόλεις μας να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έντονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής (αύξηση πρασίνου, αύξηση της υδατοπερατότητας για προστασία από πλημμύρες και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με φυτεύσεις, χωμάτινες επιφάνειες, επιστρώσεις με ψυχρά υδατοπερατά υλικά).

ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας (πεζόδρομοι και  ποδηλατόδρομοι, πράσινες διαδρομές, μέσα σταθερής τροχιάς κλπ).

  1. Δεν θα σταθούμε στα μέτρα και στους νόμους που υπάρχουν, θα χρειαστούν πιο τολμηρές τομές ώστε τα κέντρα των πόλεων που γηράσκουν και υποβαθμίζονται να ανανεωθούν με νέους όρους. Να μπορούν να γίνουν και να εφαρμοστούν σχέδια σε ευρύτερες περιοχές σε κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου και ομάδας Ο.Τ.

Να εκπονηθεί  ένα γενικό πρόγραμμα αναβάθμισης και ανανέωσης των κτηρίων ώστε να έχουν τη στατική επάρκεια και σωστή ενεργειακή συμπεριφορά αλλά και αισθητική βελτίωση.

Παρέμβαση στους υφιστάμενους οικισμούς αυθαιρέτων για διάνοιξη δρόμων κοινοχρήστων χώρων για τη λειτουργικότητα και την παρεμβάσεις για την πρόληψη αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, για να μην ζήσουμε πάλι Μάτια και Μάνδρες

  1. Παρέμβαση για την αισθητική των πόλεων
  • Όχι αφίσες στους στύλους του φωτισμού των λεωφόρων.
  • Διαφημιστικές πινακίδες με κανόνες αισθητικής και ασφάλειας.
  • Κεραίες, ελενίτ στις ταράτσες κ.λ.π
  1. ανθεκτικότητα των οικισμών αυτών σε πυρκαγιές, σε σεισμούς, σε πλημμύρες κλπ.

Να διαμορφώσουμε νέα χωρικά εργαλεία για αποκατάσταση και παρέμβαση, ώστε να επιτύχουμε την πρόληψη φυσικών καταστροφών για να μην ζήσουμε πάλι Μάτια και Μάνδρες.

Ομιλίες για παρεμβάσεις και δράσεις

Ο Μανώλης Βέμης συντονιστής μίλησε για την σημασία της κυβερνητικής συνεργασίας της αριστεράς με την οικολογία, τονίζοντας ότι “δεν μείναμε παρατηρητές, ούτε γίναμε απλοί διαχειριστές της κρίσης” και πρόσθεσε: “Αναλάβαμε πρωτοβουλίες με νομοθετικές παρεμβάσεις του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη στο ΥΠΕΝ το 2015 και το 2016 και στο ΥΠΑΑΤ το 2018.”

Ακόμη αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στο κοινοβούλιο από τον Γιώργο Δημαρά, σημειώνοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια οι Οικολόγοι Πράσινοι ήταν κοντά στην κοινωνία.

Ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης έδωσε το πολιτικό στίγμα των επιλογών του κόμματος ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων, αναφέροντας ότι στις ευρωεκλογές η κάθοδος θα είναι αυτόνομη. Περιέγραψε στο σημείο αυτό τη σημασία της συμμετοχής των Οικολόγων Πράσινων σε έναν σπουδαίο ευρωπαϊκό πόλο, που ενδυναμώνεται συνεχώς και παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις. Επίσης μίλησε για τις πιθανές συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι είναι πιθανή και η κάθοδος αυτόνομων συνδυασμών των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές αυτές.

Η Χριστίνα Ευθυμιάτου εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων στην ομιλία της έδωσε το συνολικό περίγραμμα των πολιτικών προτεραιοτήτων και των επιλογών του κόμματος, περιγράφοντας τους άξονες αιχμής στα θέματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που είναι:

  1. Αγροτοδιατροφικός τομέας – αλιεία
  2. Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των δασών, της βιοποικιλότητας και των προστατευομένων περιοχών.
  3. Ανάδειξη της κυκλικής οικονομίας σε βασικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής.
  4. Ουσιαστική στήριξη του τομέα της κοινωνικής, συνεταιριστικής αλληλέγγυας οικονομίας
  5. Βιώσιμος τουρισμός
  6. Περιβαλλοντική εκπαίδευση και παιδεία με στόχο την βιωσιμότητα και την αληθινή παραγωγή.

Ο Γιάννης Τσιρώνης βουλευτής και πρώην Υπουργός αναφέρθηκε στο στοίχημα της συμμετοχής των Οικολόγων Πράσινων στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι “τολμήσαμε να αναλάβουμε την συνευθύνη να ανορθώσουμε την οικονομία μέσα στην ευρωζώνη, την συνευθύνη να αποφύγουμε το Grexit, ώστε να μην εξαγοραστεί η χώρα για ένα κομμάτι ψωμί.”

Στη συνέχεια ο κ. Τσιρώνης έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου στα Υπουργεία, όπου είχε την ευθύνη και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες, διότι:

“Η πολιτική οικολογία δίνει μάχες με οραματικές, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικές προτάσεις. Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν αλλάζει μια χώρα ολόκληρη και ένα καθεστώς μέσα σε 3-4 χρόνια. Αυτό, που άλλαξε όμως και όπου δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω είναι το μοντέλο και η πορεία της χώρας, η στροφή στην υγιή, την πραγματική οικονομία, στη δίκαιη ανάπτυξη, την διαφάνεια και την πάταξη του παρασιτισμού.”