Σε συνθήκες κατώτερες των περιστάσεων κινήθηκαν οι εξελίξεις περί τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης με την  εμπλοκή του ναυάρχου εν αποστρατεία Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος αρχικά αποδέχθηκε την υπουργοποίηση, αλλά μετά την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που θυμήθηκε την …αποστασία, άλλαξε ρότα και αρνήθηκε το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Και μάλιστα ολόκληρος ναύαρχος έφτασε στο σημείο να δώσει εξηγήσεις και να απολογηθεί στον Αλέξη Τσίπρα σαν να ήταν ένας υπουργίσκος, που αλλάζει γνώμη, γιατί φοβάται μην του μείνει η ρετσινιά του αποστάτη από την λάσπη του αρχηγού και των φερέφωνων της Κουμουνδούρου…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, λίγες στιγμές πριν προβεί στη δήλωση που έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν αποδέχεται τελικά τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Νωρίτερα τις 11:00 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης τοποθετείται στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ωστόσο, λίγο πριν τις 14:00 με δηλώσεις του σε ΜΜΕ γνωστοποίησε ότι τελικώς δεν αποδέχεται την πρόταση του πρωθυπουργού. Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου που έκανε λόγο για «αποστασία».

«Πρόεδρε με παγίδευσαν. Μου είπαν ότι υπάρχει συναίνεση», είπε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Αποστολάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αποστολάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ένα τηλεφώνημα που έγινε κατόπιν της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την υπουργοποίηση Αποστολάκη, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι αντιλαμβάνεται από την αντίδρασή του ότι δεν υπάρχει συναίνεση και ότι εν συνεχεία, συνεπώς, θα κάνει δήλωση-ανακοίνωση ότι δεν αποδέχεται την πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, μετά την ανασχηματισμό και την υπουργοποίηση Αποστολάκη, έκανε λόγο για αποστασία, εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων «με την πρόφαση δήθεν συναίνεσης».

Κυβέρνηση: Ο κ. Αποστολάκης δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δειλία μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ  αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, που δεν αποδέχθηκε τελικά να τεθεί επικεφαλής αυτόνομου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Σε γραπτή του δήλωση λίγα λεπτά πριν από τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημειώνει:

Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Πώς ξέσπασε η εμπλοκή με τον Ευάγγελο Αποστολάκη 

Το μεσημέρι της Τρίτης, και μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο Ευάγγελος Αποστολάκης Αποστολάκης αρνήθηκε  να αναλάβει υπουργός Πολιτικής Προστασίας, καθώς όπως έλεγε σε συνεργάτες του δεν εξασφαλίσθηκε διακομματική συναινεση στο πρόσωπό του. Είχε προηγηθεί από την Κουμουνδούρου διαρροή διαλόγου του  με τον κ.Τσίπρα, στον οποίο ο τελευταίος ουσιαστικά του προσέδιδε το χαρακτηρισμό «αποστάτης» εφόσον αποδεχόταν την πρόσκληση του πρωθυπουργού. Εντός ολίγου αναμένεται ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα ieidiseis ο κ.Αποστολάκης είπε:

«Αυτό έγινε ( η αρχική αποδοχή της πρότασης) με την προϋποθέση ότι θα υπάρξει μια δικακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ότι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη».

Ο Αποστολάκης επικοινώνησε εκ νέου σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαρροές από την Κουμουνδούρου. Τον ενημέρωσε ότι δεν αποδέχεται την πρόταση τονίζοντας ότι αυτό συνέβη διότι δεν υπήρξε διακομματική συναίνεση μετά και την αντίδραση της Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζει ότι ο ανασχηματισμός εξελίσσεται σε «ιστορικό φιάσκο» και καταλογίζει στον πρωθυπουργό προσπάθεια «εξαγοράς» του κ.Αποστολάκη.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: 

Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του «επιτελικού κράτους».

Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. 

Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα.

Είχε ενημερώσει την Δευτέρα τον Τσίπρα

Νωρίτερα, το περιεχόμενο τηλεφωνήματος ανάμεσα στον κ.Ευάγγελο Αποστολάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα διαρρέουν πηγές της Κουμουνδούρου, φτάνοντας να σημειώσουν ότι στον μεταξύ τους διάλογο ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε να κάνει λόγο για «αποστασία».
Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου,  ο κ. Αποστολάκης την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει την θέση του Νίκου Χαρδαλιά.

Κατά τις ίδιες διαρροές, ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία.

Ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς.

Και η Κουμουνδούρου σημειώνει: «Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη.

Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

Ποιοι φεύγουν από την κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποια πρόσωπα αποτελούν παρελθόν από την κυβέρνηση καθώς δεν περιλαμβάνονται πλέον στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Συνοπτικά οχτώ υπουργοί και υφυπουργοί τίθενται εκτός κυβερνητικού σχήματος και συγκεκριμένα δύο υπουργοί και έξι υφυπουργοί.

Ξεκινώντας κατά σειρά τα υπουργεία, στο υπουργείο Οικονομικών παύει να βρίσκεται ο Γιώργος Ζαββός, καθώς καταργήθηκε το χαρτοφυλάκιο που αφορούσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Παρελθόν από την κυβέρνηση αποτελεί ο βουλευτής της ΝΔ στην Αρκαδία, Κώστας Βλάσης την θέση του οποίου ως υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, ο βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρελθόν αποτελεί ο μέχρι πρότινος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την θέση του οποίου ανέλαβε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εκτός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τέθηκε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, την θέση του οποίου αναλαμβάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς. 

Από το υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης τέθηκε εκτός σχήματος.

Στο υπουργείο Υποδομών, δεν θα βρίσκεται πλέον ο μέχρι πρότινος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, ο βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Εκτός κυβέρνησης είναι και η Φωτεινή Αραμπατζή την θέση της οποίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως υφυπουργός αρμόδιος για την Αλιευτική Πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα αποτελεί και ο Χάρης Θεοχάρης την θέση του οποίου ως υπουργός Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλης Κικίλιας.

Κεδίκογλου και Κατσανιώτης από τις πυρόπληκτες περιοχές

Δύο βουλευτές από την Εύβοια και την Αχαία: ο Σίμος Κεδίκογλου και ο Ανδρέας Κατσανιώτης μπαίνουν στην κυβέρνηση: Ο πρώτος επιστρέφει σε κυβερνητικό πόστο, καθώς είχε διατελέσει υπουργός και στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ εκλέγεται βουλευτής σταθερά εδώ και πολλές τετραετίες στην Εύβοια, ενώ ο δεύτερος είναι από τα νέα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ – με καραμανλικές επιρροές σημειωτέον.

Η Εύβοια υπέστη στην τεράστια ζημιά, που άλλαξε όλη την εικόνα και το περιβάλλον στο βόρειο τμήμα της, ενώ νωρίτερα, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, μεγάλη πυρκαγιά είχε καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στην Αιγιάλεια, προκαλώντας και τον τραυματισμό 16 ανθρώπων.

Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα και οι δύο αυτές εκλογικές περιφέρειες, δεν είχαν βουλευτή στο κυβερνητικό σχήμα.