Την ανάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων προανήγγειλε από το Νεώριο της Σύρου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποσχόμενος αυξήσεις μισθών  και καταγγέλλοντας ότι τα μνημόνια είχαν ως στόχο τη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων και γενικότερα του εργατικού κόστους στην Ελλάδα.

 

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε τη στάση πολιτικών δυνάμεων που, όπως είπε, ονειρεύονται κρυφά και φανερά μνημόνια, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να κρατούν δεμένους τους εργαζόμενους και χαμηλά το εργασιακό κόστος.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε για την βιομηχανική ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι το Νεώριο θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της κυκλαδικής βιομηχανίας. Απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους των ναυπηγείων τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα τους. Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην προοπτική μεγέθυνσης των ναυπηγείων, με στόχο την επόμενη τριετία να εργάζονται εκεί περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, από 300 που είναι σήμερα.

Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας ξεδίπλωσε την κυβερνητική ατζέντα των επόμενων ημερών, αφού προέταξε το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Αφού θυμήθηκε πώς την εργασιακή ζούγκλα της προηγούμενης περιόδου, τις απολύσεις, η στρατιά ανέργων -όλα αυτά είχαν ένα σαφή στόχο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας».

Για αυτό, και όπως εξήγησε, τέλος των μνημονίων σημαίνει:

-Επαναφορά δικαιωμάτων.

-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ανασυγκρότηση-Δίκαιη ανάπτυξη-Προστασία της εργασίας, το τρίπτυχο της μεταμνημονιακής περιόδου, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά της μεταμνημονιακής περιόδου, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του Νεωρίου, ο πρωθυπουργός προέταξε το εξής τρίπτυχο,

Βιομηχανική ανασυγκρότηση-Δίκαιη ανάπτυξη-Προστασία της εργασίας.

Και παράλληλα με την κριτική του προς τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις «που ονειρεύονται μια ατέλειωτη αλυσίδα από κρυφά και φανερά μνημόνια, για να κρατήσουν δεμένους τους εργαζόμενους», ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις, «κακομαθημένες», όπως είπε, «από δεκαετίες φαυλότητας και διαπλοκής, που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με την εργατική τάξη δεμένη χειροπόδαρα, καταδικασμένη σε μισθούς πείνας, και χωρίς δικαιώματα».

Στο δημαρχείο της Σύρου 

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε τύχει πολύ ζεστής υποδοχής από τους Συριανούς, περπατώντας στο λιμάνι προς το δημαρχιακό μέγαρο.

“Η ανάκαμψη δεν θα είναι μόνο στους αριθμούς, αλλά και στους ανθρώπους του μόχθου, ανέφερε συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο”, υπογραμμίζοντας, έτσι, τον κυβερνητικό στόχο να κερδηθεί το στοίχημα της εργασίας. Στη Σύρο βεβαίως, κομβικό γεγονός αποτελεί η επαναλειτουργία των ναυπηγείων, με τον πρωθυπουργό να θυμίζει ότι είχε δεσμευτεί ότι θα επισκεπτόταν το νησί και τα ναυπηγεία.