Με σκληρή απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, τονίζοντας ότι “φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα”.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε «Είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και απόντες σε ό,τι ενώνει.

«Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα αλλά εγώ. Και στο παρελθόν ουκ ολίγες ευκαιρίες για να πάω σε πρόωρες εκλογές με το αποτέλεσμα για την παράταξη μας να ήταν καλύτερο από τις εκλογές του 2019. Δεν το έκανα, δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

Για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα.

«Θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας. Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι».
Είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αφού διάβασε απόσπασμα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σχολίασε:

«Αναρωτιέμαι, με όλους αυτούς τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος έχετε καμία σχέση με όλα όσα λέτε; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Στο περιθώριο της κοινωνίας είστε μια ακόμη φορά. Το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια το πού ξεκινούν και πού σταματούν τα δικαιώματα των πολιτών. Στις εκλογές οι πολίτες θα κάνουν την επιλογή τους, ο κυρίαρχος λαός θα κάνει την επιλογή του.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει τις ίδιες ακραίες απόψεις με «όλους αυτούς τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας «είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» και προσέθεσε: «Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού»

Η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3%

Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε:

«Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».
Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ετσι και φέτος και πέρσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές και λιγότερο ΕΝΦΙΑ», αφού συνολικά υπάρχουν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω» υπογράμμισε.

Η απάντησηγια τη μελέτη Τσιόδρα

Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση αναφορικά με την μελέτη Τσιόδρα Το βασικό συμπέρασμα δεν είναι άλλο ότι όσο πιέζεται το σύστημα τόσο αυξάνονται οι απώλειες και ότι το εμβόλιο είναι η μόνη λύση. Τέτοια δεδομένα επικαλούμαι πολύ καιρό πριν τη συγκεκριμένη μελέτη. Στα χέρια μου ουδέποτε πήρα τη συγκεκριμένη μελέτη

Το Φεβρουάριο του 2020 έλεγα «υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να αντιμετωπίσουν μία τέτοια αύξηση. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να τα στηρίξουμε. Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα Υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στις ΜΕΘ μία κατάσταση τραγική.

Σπεύσαμε να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας ώστε να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τις ΜΕΘ στις περιφέρειες. Είχαμε λοιπόν εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση που ειχαν και στις αυξημένες απαιτήσεις, ήταν να επιμείνουμε στον εμβολιασμό. Δεν πετύχαμε γρήγορα εμβολιαστική κάλυψη όπως άλλες χώρες.

 Η αντιμετώπιση γίνεται καλύτερα σε ΜΕΘ

Να εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία τι ακριβώς συμβαίνει. Η κυρία Κοττανίδου αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα. Ας σημειωθεί εδώ ότι το πρόβλήμα αναμονής για μία κλίνη ΜΕΘ προϋπήρχε και είναι διαχρονική. Προφανώς οι ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής λαμβάνουν την καλύτερη φροντίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ.

Οντως στην προηγούμενη ομιλία μου δεν χρησιμοποίησα τη σωστή διατύπωση. Επί δικών σας ημερών το είχατε αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Για πείτε μου; Σιωπή. Τον κύριο Κουρουμπλή τον διαγράφεται εύκολα. Τον κ.Πολάκη, τον αφήνετε εδώ στην πρώτη γραμμή.

Αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ έλεγε 1000 ασθενείς εκτός ΜΕΘ κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Λειτουργούν 540. 150 δεν λειτουργούν λόγο έλλειψης προσωπικού. 1000 ασθενείς κατά έτος χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας αυτών των ΜΕΘ. 5.000 κατ έτος θα μπορούσαν να ζούσαν. Και αυτά χωρίς covid. Σε τι διαφέρει λοιπόν, από αυτά που συμβαίνουν τώρα».

Ο Πολακισμός έχει επηρεάσει όλη την ΚΟ σας. Υπό κανονικές συνθήκες αν είχαμε μία σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να σκύψουμε στην ουσία του προβλήματος. Θα πρέπει επίσης να ήμασταν στοιχειωδώς ειλικρινείς.

Στη Σουηδία, κύριε Τσίπρα, στο 1ο κύμα όποιος ήταν άνω των 65 ήταν σε οίκο ευγηρίας, δεν πήγαινε καν στο νοσοκομείο. Αν είχαμε λοιπόν μία σοβαρή αντιπολίτευση θα κοιτούσαμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Όταν μίλησα με θάρρος η λαϊκίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μας άσκησε κριτική. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νοσοκομείο σε κάθε μικρή πόλη και να υπολειτουργεί. Να ξέρουμε ότι όταν κάποιος καταλήγει σε ένα νοσοκομείο να έχει την καλύτερη αντιμετώπιση. Εμένα κοιτάτε κύριε Τσίπρα, αφήστε τα μηνύματα.

Μεγάλο θράσος ότι βάλατε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Συνεχίζοντας την κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιμετώπισης της πανδημίας, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Αλ. Τσίπρα λέγοντας «είπατε με το μεγάλο θράσος που σας χαρακτηρίζει, ότι βάλατε πλάτη» και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψήφισε 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

«Πάμε να δούμε πόσο πλάτη βάλατε: Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού υγειονομικών και των πολιτών άνω των 60, αλλά και τα αυστηρά μέτρα κατά των ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμών» είπε και προσέθεσε: «Να τη χαίρεστε τη στήριξη που μας παρείχατε κ. Τσίπρα»