Μετά τις αρχές Απριλίου και πιθανότατα αφού περάσει το Πάσχα θα στηθούν οι κάλπες, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάλογο, που είχε με τον Γ Γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός είπε ακριβώς “μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά”, κάτι που σημαίνει με στενή γραμματική ερμηνεία ότι μετά τον Απρίλιο, δηλαδή αφού περάσει ο μήνας, οπότε επομενος είναι ο Μάϊος. Εκτός και αν ο πρωθυπουργός εννοούσε μετά την 1η Απριλίου. Για τις ημερομηνίες γίνονται διάφορες εκτιμήσεις, αλλά προφανώς δεν θέλουν στη Ν. Δ. να μπερδέψουν το Πάσχα με τις εκλογές, αφήνοντας τον κόσμο να γιορτάσει, όπως επίσης θα ήθελαν να φανεί στις μισθοδοσίες η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα αρχίσει από την 1η Απριλίου.

Ωστόσο οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές που θα διεξαχθούν εντός του 2023 και όντως θέλουν να μάθουν την ακριβή ημερομηνία των εκλογών.

Έτσι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δεν έχασει την ευκαιρία να ρωτήσει σχετικά τον πρωθυπουργό, παρόλο που η συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο για τις καθιερωμένες ευχές για τη νέα χρονιά ήταν καθαρά εθιμοτυπική.

Οι δύο αρχηγοί είχαν ένα «πηγαδάκι» το πρωί της Πρωτοχρονιάς στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρέθηκαν για να ευχηθούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για το νέο έτος.

Όπως σημειώνεται, ο κ. Κουτσούμπας φέρεται να ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν έχει αποφασίσει για την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές.

Ο πρωθυπουργός απάντησε πως «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά», με τον κ. Κουτσούμπα να επιμένει, ρωτώντας «πότε ακριβώς;».

Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε: «Μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε».

Μητσοτάκης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού έναν μήνα νωρίτερα δεν έχει σχέση με τις εκλογές

Μιλώντας  νωρίτερα σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό δεν σχετίζεται με τις εκλογές.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η επιλογή η αύξηση να έρθει έναν μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τελειώνει το πρώτο τρίμηνο τον Απρίλιο, αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο.

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για το νέο έτος αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έγιναν το 2022 για τη χώρα αλλά και σε αυτά που έρχονται το 2023, με βασικότερο την αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως είπε «από την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός».