Οι επιπτώσεις της εμπόλεμης κρίσης στην Ουκρανία θα συζητηθούν, σήμερα Τρίτη, στη Βουλή από την πολιτική ηγεσία της χώρας, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει το σώμα για όλες τις εξελίξεις και για την στάση της Ελλάδας.

Με τη διαδικασία των «ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 142Α του Κανονισμού, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει στις 11.00 την ολομέλεια, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Στη συζήτηση αναμένεται να κυριαρχήσουν, εκτός από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία, και οι ενστάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αποστολή αμυντικού υλικού.

«Είναι η στιγμή που οφείλεις να διαλέξεις πλευρά», όπως σημειώνουνκυβερνητικές πηγές, κάτι, που έχει πράξει η κυβέρνηση. «Απέναντι στην ρωσική εισβολή η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών»,

Αυτός αναμένεται να είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και ο κεντρικός άξονας της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα έχει γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα με βάση αυτές τις εξελίξεις. Θα περιγράψει τους παραπάνω στόχους και θα καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση. «Χωρίς υπονοούμενα και αστερίσκους», όπως τονίζουν οι συνεργάτες του. Το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο του πρωθυπουργού θα είναι ξεκάθαρο, όπως σημειώνουν συνεργάτες, και περιμένουμε ανάλογες θέσεις και από τα άλλα κόμματα, συμπληρώνουν.

Δικαίωση των στρατηγικών επιλογών

Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ότι δικαιώνονται στρατηγικές επιλογές του προηγούμενου διαστήματος, όπως η ανάγκη για αυτόνομη πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, που έχει θέσει στην ατζέντα ο κ. Μητσοτάκης. Οι τελευταίες εξελίξεις μπορούν να λειτουργήσουν ως επιταχυντής αυτών των πολιτικών και η Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, κεφαλαιοποιώντας αυτή την πολιτική.

«Είναι η στιγμή που οφείλεις να διαλέξεις πλευρά», όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κάτι, που έχει πράξει η κυβέρνηση. «Απέναντι στην ρωσική εισβολή η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών», είναι η ξεκάθαρη θέση που διατυπώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Για αυτό πρωταγωνίστησε και στη συζήτηση για τις κυρώσεις στη Μόσχα με τις παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Για τις ορέξεις της Άγκυρας

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές η αντίδραση αυτή έχει διττό στόχο. Από την μία αξιακά η Ελλάδα στέκεται πάντα υπέρ του θύματος και όχι του θύτη, σεβόμενη απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και τις Συμβάσεις.

Από την άλλη, απαιτείται ένα «φρένο στον αναθεωρητισμό», για να κοπεί η όρεξη και σε άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον διότι πλέον οι κίνδυνοι που επισημαίνει η Αθήνα την τελευταία διετία από τις αναθεωρητικές …ορέξεις της Άγκυρας, αποκτούν ένα απτό παράδειγμα με όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, γεγονός που αφυπνίζει για τους κινδύνους αυτούς όλες τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Πλέον, όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι ίσες αποστάσεις έναντι αυτών των πολιτικών αποτελούν ζωτικό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή υπόσταση.