Να είμαστε έτοιμοι και για οικονομικές θυσίες ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος εξοπλισμός, αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό σε στρατό, ναυτικό και αεροπορία.-

Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης δυτικά στα 12 μίλια.-

………………………………………………

Αλ.Τσίπρας (με ατάκες πεζοδρομίου και “παρών”): “Χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου…” ………………………………………………………

Ο δρόμος της συνεννόησης με την Άγκυρα είναι ανοιχτός, υπό τον όρο να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις, τόνισε στη βουλή ο πρωθυπουργός Κυράκος Μητσοτάκης, αναπτύσσοντας την στρατηγική της χώρας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στις νέες απειλές του Ερντογάν. 

 “Πρώτο σκέλος της στρατηγικής μας είναι οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και δεύτερο σκέλος είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και οικονομικές θυσίες για να υπάρξει ο αναγκαίος εξοπλισμός, αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι τρίτος άξονας ως προς τις συζητήσεις μας με την Τουρκία είναι ότι «είμαστε διατεθειμένοι να ξανασυζητήσουμε με την Τουρκία και να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από κει που σταμάτησαν το 2016, άρα για το ένα και μοναδικό ζήτημα το οποίο μας απασχολεί και είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσέθεσε: «Και ναι, αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη. Αυτό είναι μία θέση η οποία εκφράζει σήμερα την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων».

Πάντα σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

«Δεν θα επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί οι θέσεις μας απέναντι στη γειτονική χώρα είναι κρυστάλλινες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «η αποφασιστικότητά μας στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων έχει ήδη φανεί όπου κι όπως χρειάστηκε και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή».

Επισήμανε επίσης με νόημα ότι «όσο ισχυρή είναι η Ελλάδα στο πεδίο άλλο τόσο αισθάνεται δυνατή και στο τραπέζι του διαλόγου γιατί τα όπλα του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της πολιτισμένης συμπεριφοράς είναι όπλα ακαταμάχητα» και τόνισε: «Συνεπώς η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να οδηγήσει την Τουρκία στον στίβο της νομιμότητας- γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι ο δρόμος της συνεννόησης για το ένα ανοιχτό εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, είναι ανοιχτός, μπορεί να ανοίξει και για την Άγκυρα. Υπό έναν όρο όμως: να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις. Στην ιστορία άλλωστε πρώτοι οι Έλληνες καθιέρωσαν τον κλάδο ελαίας».

Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια

Εν μέσω χειροκροτημάτων από κυβερνητικούς βουλευτές ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, «η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια».

Και τόνισε: «H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Και προσέθεσε «ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια».

Αλ. Τσίπρας: Πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου…

Τους άξονες μιας “συγκροτημένης” εθνικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Συμφωνίες για τις ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, ενώ επιχειρηματολόγησε για το “παρών” του κόμματός του στην ψηφοφορία για την Συμφωνία με την Αίγυπτο.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στάση τους όταν ήταν στην αντιπολίτευση αλλά και στην «επικοινωνιακή διαχείριση» των τελευταίων γεγονότων λέγοντας χαρακτηριστικά:

«…Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία. Και στο πώς θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο. Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου. Και το πιο τραγικό βέβαια, δεν είναι μόνο ότι αναγκάσατε σε παραίτηση τον Εθνικό Σύμβουλο Ασφαλείας σας, όταν για λόγους αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειας είπε την αλήθεια».

Κυβίστηση η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκης για «κυβίστηση» και εξήγησε:

«Καταθέτω όλες τις δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών σας όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Διότι όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε “τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής” και θα “έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση”.

Θέλετε λοιπόν, στο θέμα των θαλασσίων ζωνών να κάνετε κυβίστηση όπως κάνατε με τις Πρέσπες και με το Ιόνιο; Να έχετε το θάρρος να το πείτε. Θέλετε να στηρίξουμε διάλογο με την Τουρκία; Να θέσουμε τους σαφείς, εγγυημένους όρους που επιτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας; Καλοδεχούμενο. Θα σας χειροκροτήσουμε. Να έχετε, όμως, το θάρρος να το πείτε και κυρίως να μας ενημερώνετε εκ των προτέρων, αντί να το μαθαίνουμε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Και να έχετε το θάρρος να το παραδέχεστε αντί να λέτε ότι διεξάγονται συνομιλίες, δήθεν μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων».