«Θέλω να καλέσω συμπολίτες μου ανεμβολίαστους να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ακόμα και αν γίνει με αίσθημα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση. Δεν με ενδιαφέρει αν θα χάσω κάποιους ψήφους, με ενδιαφέρει να σωθούν ζωές»,  είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε κρίσιμη ρύθμιση στην μάχη κατά του κορωνοϊού που μας ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του είχε επίσης έντονη «μονομαχία» με τον Αλέξη Τσίπρα.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η καλύτερη απόδειξη μιας δύσκολης συζήτησης είναι να αλλάζει συζήτηση και από πανδημία να μιλά για τις συντάξεις. Εγώ επαναλαμβάνω. Πιστεύετε ή όχι ότι πρέπει να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία; Συμφωνείτε με τις απόψεις συμβούλου σας ότι οι ανεμβολίαστοι δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ σε φορολογικά κλπ ; Αυτές είναι προτάσεις εναλλακτικής πολιτικής.  Ο σύμβουλός σας έχει εναλλακτική πρόταση. Θέλω την άποψή σας. Είναι σύμβουλός σας. Τον ανακοινώσατε. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Ναι ή όχι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήλπιζα ότι θα κρατούσατε ένα επίπεδο. Το χάσατε τελείως  Σήμερα τα σχολεία είναι υγειονομική βόμβα. Το 25% των νέων κρουσμάτων συνολικά είναι παιδιά Η πρόταση που καταθέσαμε είναι πρώτα από όλα να αραιώσουν τα τμήματα. Μη γελάτε. Να αραιώσουν τα τμήματα. Τα σχολεία έκλειναν όπως άνοιγαν. Και μάλιστα φέτος αποφασίσατε την συγχώνευση τμημάτων. Έχετε εγκληματική ευθύνη. Η Υπουργός Παιδείας το μόνο που έκανε είναι να ευνοήσει ιδιωτικά συμφέροντα και όχι πως θα αναβαθμίσετε τη Δημόσια Παιδεία

Θα δώσετε μια απάντηση για την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για Προσωπικά Δεδομένα για την CISCO.

Κατέθεσα από το βήμα πρόταση. Kλείνει το τμήμα όταν θα μολυνθεί το 50+1% των μαθητών. Αυτό είναι εγκληματικό. Το αυτονόητο θα ήταν με το πρώτο κρούσμα το τμήμα να κλείνει για 3 μέρες. Και να επιστρέφουν οι μαθητές με μοριακό τεστ αρνητικό δωρεάν από το ΕΣΥ. Αυτό λέμε. Εσείς μας απαξιώνετε. Έχω συμβούλους που λένε τις απόψεις τους. Εχετε  και εσείς τους δικούς σας. Διάβασα τον κ. Μόσιαλο να λέει την άποψή του για το πρόστιμο. Λέει ότι κάνετε λάθος και δεν θα έχει αποτέλεσμα. Και λέει ότι έπρεπε να δοθούν θετικά κίνητρα.

Υποτιμάτε την επιστήμη. Την απαξιώσατε και λαμβάνετε αποφάσεις εκτός πλαισίου. Εχω συμβούλους που έχουν το θάρρος γνώμης τους που κατ’ ανάγκη δεν είναι αυτή που έχω εγώ ή το κόμμα συνολικά. Ακούω απόψεις και αν κάνω λάθος το διορθώνω. Εσείς την ώρα κρίσης αντί να ακούτε τους επιστήμονες κουνάτε δάχτυλο. Είστε ο αυτουργός της τραγωδίας που βιώνει ο λαός σήμερα

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω πρόβλημα με την επιστημονική άποψη. Έχω πρόβλημα με την μη άποψη. Με τον λαϊκισμό και την διαστρέβλωση. Υπάρχει ζήτημα όταν ασκείτε κριτική χωρίς τεκμηριωμένη πρόταση.

Με ρωτήσατε με την άποψη του κ. Μόσιαλου. Προφανώς διαφωνώ. Αν συμφωνούσα δεν θα προχωρούσα στην υιοθέτηση του μέτρου. Εσείς δεν είχατε το θάρρος να τοποθετηθείτε για την πρόταση του συμβούλου σας. Που είναι άποψη η οποία συνιστά πρόταση. Εσείς δεν έχετε καταθέσει καθ όλη διάρκεια της πανδημίας με εξαίρεση κοινοτοπίες για δημιουργία παραπάνω τμημάτων λες και η χώρα ως δια μαγείας μπορεί να πάρει 50 χιλιάδες προσωπικό. Αυτή η κυβέρνηση προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις.

Αφήστε κ. Τσίπρα τον επιμερισμό ευθυνών στον λαό όταν έρθει η ώρα εκλογών. Η παράταξή μας θα πορεύεστε ακούγοντας επιστήμονες. Ουδέποτε απομονώσαμε επιστήμονα ή κάναμε αλλαγή στην σύνθεση. Για τα σχολεία κάνετε λάθος. Αν υπάρχουν κρούσματα προβλέπονται αυξημένα τεστ. Με την πρότασή σας θα έκλειναν τα μισά σχολεία και τα μισά θα λειτουργούσαν. Επιλέξαμε να κρατήσουμε ανοικτά τα σχολεία με αυξημένα τεστ. Είμαστε σίγουροι ότι για τα παιδιά μας και την συνολική παρακολούθηση έχουμε σωστή αντιμετώπιση.

Έχετε δίκιο. Η κυβέρνηση θα κριθεί για τις επιλογές της. Εμείς προχωράμε σε απόφαση που είναι δύσκολη πολιτικά.  Εχω δώσει απαντήσεις για τους λόγους που προχωρούμε σε αυτή. Θέλω να καλέσω συμπολίτες μου ανεμβολίαστους Να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Ακόμα και αν γίνει με αίσθημα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση. Δεν με ενδιαφέρει. Δεν με ενδιαφέρει αν θα χάσω κάποιους ψήφους. Με ενδιαφέρει να σωθούν ζωές.

Επεισόδιο με τον Πολάκη

Κατά την δευτερολογία του πρωθυπουργού υπήρξε ένταση με τον Παύλο, όταν ο κ. Μητσοτάκης είπε:
«Υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Ναι. Έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με όσους είναι σε ΜΕΘ; Δεν έχουμε. Αν έχετε εσείς φέρτε τις αποδείξεις.

Π. Πολάκης: Ασχετε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Τι είπατε; Με αντιεμβολιαστές δεν συνομιλώ. Ανεβάστε την μάσκα σας σας παρακαλώ.

Π. Πολάκης: Είστε άσχετος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Σας τιμά κ. Τσίπρα αυτή η εικόνα; Με το χέρι στην καρδιά. Ενός τέως υπουργού Υγείας με χυδαίο και αγοραίο ύφος να προσβάλλει τους πάντες και τα πάντα και ταυτόχρονα να κάνει κρυφή καμπάνια υπέρ αντιεμβολιαστών. Αυτό κάνει. Αυτός είναι και αυτόν ανέχεστε. Είστε ένα και το αυτό. Το ίδιο πράγμα είστε. Και μετά έρχεστε και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση για την ανάγκη συνεννόησης. Με ποιον; Με τον κ Πολάκη; Όχι δεν μπορεί να υπάρξει με ανθρώπους που κλείνουν μάτι στους αντιεμβολιαστές καθημερινά. Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη και ξαναελάτε να μιλήσουμε για συνεννόηση».