Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού και να ξεφύγει από το πλαίσιο του ψηφισμένου προϋπολογισμού, τόνισε  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επανεργοποιήσει τον εθνικό στόχο της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, δηλαδή της επιστροφής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, υπογράμμισε:

«Αυτά τα χρόνια κινηθήκαμε, πιστεύω, με μεγάλη μεθοδικότητα και έχουμε ήδη να επιδείξουμε κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Επιστροφές πρώτων θραυσμάτων, όπως το “θραύσμα Fagan”, αλλά και θραύσματα τα οποία κατέχει το Βατικανό, επιστρέφουν μόνιμα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Έχουμε ακόμα μία πολύ καλή απόφαση της UNESCO, αλλά το σημαντικότερο, κυρία Πρόεδρε, έχουμε πλέον μία πολύ σημαντική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε επίπεδο κοινής γνώμης αλλά και σε επίπεδο ανθρώπων που έχουν άποψη για το ζήτημα αυτό, απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι πια ανοιχτά επιχειρηματολογούν υπέρ της ανάγκης για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητά τους και την ιδιαίτερη σημασία για τον παγκόσμιο πολιτισμό».

«Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύω ότι ήδη έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και, εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι τελικά αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε, με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς κόκκινες γραμμές που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν θέσει, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα την ανάγκη να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε, όχι εμείς οι Έλληνες μόνο, αλλά όλοι, και οι επισκέπτες, αυτό το παγκόσμιο, το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στην ολότητά του στον φυσικό χώρο, που δεν είναι άλλος από το Μουσείο της Ακρόπολης, στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για την έκθεση του ΟΟΣΑ και την οικονομία

Επίσης, ο κ Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ, τα οποία, όπως σημείωσε, είναι εξαιρετικά θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού και να ξεφύγει από το πλαίσιο του ψηφισμένου προϋπολογισμού, ο οποίος, όπως επεσήμανε, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023, αναγκαία και ικανή, συνθήκη, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

Ακολουθούν οι δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.