Εκτός προεκλογικής μάχης της ΝΔ τέθηκε με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Σπύρος Πνευματικός μετά τις δηλώσεις του για τους καρκινοπαθείς.

Ο πρόεδρος της Ν Δ  κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Εύβοια, ανακοίνωσε ότι ο Σπύρος Πνευματικός -ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας- τίθεται εκτός εκλογικού αγώνα (όχι από τα ψηφοδέλτια, καθώς έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο και δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα) κι ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα αν εκλεγεί.

«Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σ. Πνευματικός: Αποσύρομαι, ζητώ συγγνώμη από πολίτες και ασθενείς

«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά» αναφέρει.

Οι δηλώσεις, που προκάλεσαν τις αντιδράσεις

Ο Σπύρος Πνευματικός χθες σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ περιέγραψε περίπου ως οικονομικά ασύμφορο το να ξοδεύονται λεφτά για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα».

«Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε “δεν γίνεται αυτό για σας”… Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση. Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω» είχε υποστηρίξει συγκεκριμένα ο κ. Πνευματικός.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα της Αμερικής, όπου, όπως είπε, γίνεται cost benefit ratio (λόγος κόστους/οφέλους).

Πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα

«Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μια πράξη κ.λπ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα.

Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν, και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτόν τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν.

Άρα, θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή, το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο» είχε υπογραμμίσει, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αξιολόγησης ιατρικών πράξεων οι οποίες θα μπορούσαν να μη γίνονται.

Και σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο και μετά που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα, πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;».

“Έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή”

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τα λεγόμενά του, ο Σπύρος Πνευματικός προχώρησε σε αναδίπλωση δηλώνοντας ότι τα λεγόμενά του διαστρεβλώθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του γραμματέα της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη κατά το οποίο του εξέφρασε την έντονη δυσφορία του.

«Σήμερα το πρωί είχα μια συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν.

Ως δημόσιος λειτουργός της Υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία.

Με αυτόν τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο κ. Πνευματικός.

Ποιος είναι ο Σπύρος Πνευματικός

Ο Σπύρος Πνευματικός γεννηθείς το 1964 είναι πολιτικός και πανεπιστημιακός  Το 2019 εξελέγη βουλευτής Ευβοίας με τη Ν Δ.

Η καταγωγή του είναι από την Χαλκίδα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), έκανε την ειδικότητά του στην Ορθοπεδική στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον και εξειδικεύτηκε στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του πήρε τον τίτλο του Assistant Professor στο Baylor College of Medicine και του Αναπληρωτή Διευθυντή της Ορθοπεδικής σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τραύματος της Αμερικής, το Ben Taub General Hospital.

Έζησε 14 χρόνια στις ΗΠΑ ακολουθώντας ακαδημαϊκή και κλινική σταδιοδρομία και το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ.

Σήμερα είναι Καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ.  Παράλληλα, είναι Καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ.

Διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας από το 2013 μέχρι το 2015.

Είναι παντρεμένος με την επίσης ιατρό και Καθηγήτρια Σοφία Χατζηιωάννου και έχει δύο παιδιά, την Αγγελική και τον Γιώργο