Η “πολυκοσμία” από υπουργούς και υφυπουργούς είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού, που ανακοινώθηκε σήμερα από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Ταραντίλη, κάτι που δείχνει διατήρηση ισορροπιών στο κυβερνών κόμμα με ένταξη περισσότερων κοινοβουλευτικών στο νέο σχήμα.

Κατά μία άποψη το πολυπρόσωπο σχήμα (59 υπουργοί και υφυπουργοί) αποβλέπει στον καλύτερο επιμερισμό του κυβερνητικού έργου, λόγω της κρίσης και των πολλών προβλημάτων, που αυτή συνεπάγεται σε συνάρτηση με την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.

Κατά μια άλλη άποψη δείχνει αμηχανία απέναντι στα πολλά προβλήματα, αλλά και καταδεικνύει την αδυναμία επίλυσής τους από έναν κρατικό μηχανισμό με απαρχαιωμένα χαρακτηριστικά, που δεν μπορεί να λειτουργήσει με σύγχρονα μέσα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του απερχομένου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την αδυναμία του ΕΦΚΑ να υπολογίσει τις νέες συντάξεις και να καταβάλει τα νέα ποσά μαζί με τα αναδρομικά στις 21 Δεκεμβρίου. Με έναν τέτοιο κρατικό μηχανισμό όσους ανασχηματισμούς και να κάνεις προβλήματα δεν λύνεις.

Περαιτέρω, όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, ο ανασχηματισμός αυτός σίγουρα δεν γράφει ιστορία, δεν αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό και δεν ανατρέπει ισορροπίες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Νέα Δημοκρατία.

Είναι ένας ανασχηματισμός που για ορισμένους έχει εκλογικό χρώμα, για άλλους είναι μια ευκαιρία για επανεκκίνηση και για τρίτους ότι «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».

Αλλά σε κάθε περίπτωση ένας ανασχηματισμός ο οποίος, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, κρίνεται από την πολιτική που ασκεί κι όχι από τα πρόσωπα. Και η πολιτική της διαχείρισης των κρίσεων σε συνδυασμό με τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, είναι η βασική κατεύθυνση που δίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτό που βγαίνει κατά κύριο λόγο είναι ότι τον πλέον σημαντικό ρόλο αναλαμβάνουν οι Μ. Βορίδης και Κ. Χατζηδάκης οι οποίοι φεύγουν από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αντίστοιχα, και αναλαμβάνουν τα Εσωτερικών και το Εργασίας.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό που ήθελε να δώσει ο πρωθυπουργός με τις λίγες αλλαγές (κι όχι σαρωτικές που έλεγαν κάποιοι) είναι ότι εν μέσω διαχείρισης πολλαπλών κρίσεων δεν μπορείς να ανατρέπεις τα πάντα.

Γι’ αυτό και κρατήθηκε ο βασικός κορμός της κυβέρνησης, δηλαδή υπουργοί σε κρίσιμα υπουργεία όπως το Εξωτερικών, το Υγείας, το Παιδείας.

Σχήμα με υψηλά ποσοστά αποδοχής

Επίσης, ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να αλλάξει ένα κυβερνητικό σχήμα που θεωρείται, με βάση τις δημοσκοπήσεις πετυχημένο και απολαμβάνει υψηλά ποσοστά αποδοχής.

«Όταν συγκριτικά με την πρώτη κυβέρνηση, τότε που εξελέγη η ΝΔ, τα ποσοστά αποδοχής είναι καλύτερα, γιατί να αλλάξουμε τον βασικό κορμό;», αναρωτιούνται κυβερνητικές πηγές.

Στο ερώτημα γιατί για άλλη μια φορά δεν επελέγη μικρό κι ευέλικτο σχήμα, αλλά ένα μεγάλο κι ενδεχομένως «βαρύ» υπουργικό συμβούλιο, από την κυβέρνηση απαντούν ότι έχει να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις. Κρίσιμα χαρτοφυλάκια δεν μπορεί να τα έχει όλα μαζί ένας υπουργός, απαιτείται καταμερισμός της δουλειάς που πρέπει να γίνει.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σηματοδοτεί και την πρόθεση της κυβέρνησης να «τρέξει» μαζί με τα της διαχείρισης της κρίσης και το μεταρρυθμιστικό έργο που πρέπει να γίνει.

Σε γενικές γραμμές θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση ισορροπιών, πολιτικών και ουσιαστικών, με το βλέμμα στραμμένο στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, από την Υγεία, μέχρι τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό, αλλά και την Οικονομία η οποία θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες. Εκεί όπου δεν έγιναν αλλαγές φαίνεται και η διάθεση του πρωθυπουργού να δώσει βάρος είτε πάει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2021 είτε όχι.

Οι νέοι υπουργοί ορκίζονται αύριο, Τρίτη, κατά ομάδες από τις 11.00 π.μ στο προεδρικό μέγαρο.