Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο της συζήτησης που έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ.  στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι αν η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών παραμείνει σε ήρεμα επίπεδα και δεν εκτραχυνθεί σε ανούσιες αντιπαραθέσεις θα έχει κάποιο νόημα για την ενημέρωση του λαού. Αν όμως ο κ. Μητσοτάκης επιδιώξει να προβάλλει υπέρμετρα το έργο της κυβέρνησης και την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, ωσάν να επιδιώκει να λάβει εύσημα, αυτό δεν θα ευνοήσει το πολιτικό του προφίλ, που όντως ήταν ψηλά το τελευταίο διάστημα.

Η συζήτηση γίνεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής -«Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής». Στην εθνική αντιπροσωπεία θα απευθυνθεί ο πρωθυπουργός και δικαίωμα να λάβουν το λόγο και να αναπτύξουν τις απόψεις τους, θα έχουν και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης.

Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, είχε γίνει και τον περασμένο Φεβρουάριο, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας

Στην σκληρή κριτική απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της πανδημίας, αναμένεται να ασκήσει ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το σχέδιο αυτό «θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία, λουκέτα».
Άλλωστε κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του προγράμματός μας για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτως αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μία σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μίας μικρής επιχειρηματικής ελίτ».

Αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι ένα φυσικό φαινόμενο», υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι «η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και την σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών, σημείωσε ότι «με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές, όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει».

Δεν αποκλείεται επίσης ο κ. Τσίπρας να κατηγορήσει την κυβέρνηση για αυταρχικές συμπεριφορές των οργάνων και υπηρεσιών μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό μοτοσικλετιστή στην οδό Μιχαλακοπούλου από άνδρες της φρουράς, που φέρονται να ανήκουν στον ανεψιό του κ. Μητσοτάκη και διευθυντή του γραφείου του Γρηγ. Δημητριάδη.