Ανεβασμένα ποσοστά  εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής  και σε νέες δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης ενόψει εκλογής νέας ηγεσίας, ενώ δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το ποιος θα επικρατήσει μεταξύ των τριών επικρατέστερων υποψηφίων.

Ειδικότερα, το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί τη δυναμική που απέκτησε τον τελευταίο μήνα και συγκεντρώνει ποσοστό 10% (με αναγωγή) στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ και 9,6% στη δημοσκόπηση της Metron για το Mega. Σημειώνεται ότι το ΚΙΝΑΛ στην έρευνα της Metron Analysis τον περασμένο Οκτώβριο είχε 8,5%.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση της Metron επιχειρεί να κάνει ψηλάφηση του εκλογικού σώματος ως προς τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Προσμετρώντας και τα τρία εκλογικά σώματα, επιβεβαιώνει ότι η εσωκομματική κούρσα είναι για τρεις:

Τους Ανδρέα Λοβέρδο, Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου.

Σε τρία επίπεδα  το δείγμα της έρευνας ως εξής:

Το μεγάλο δείγμα, που συνιστά τα όρια εκλογικής επιρροής του κόμματος. Αφορά στο 46% του εκλογικού σώματος και στην μέτρηση απαντούν 691 άτομα.
Το μεσαίο, που απαρτίζεται από όσους δηλώνουν ότι έχουν πρόθεση να ψηφίσουν το ΚΙΝΑΛ και υπολογίζεται στο ποσοστό 9,6% , σε δείγμα 145 ατόμων.
Και το μικρό, που περιλαμβάνει όσους πιθανόν θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, ποσοστό που υπολογίζεται σε 7,4% με δείγμα 111 άτομα.

Ποιον προτιμούν για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ

Στο ερώτημα ποιον θα προτιμούσατε για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, στο μεγάλο δείγμα προηγείται καθαρά ο Α. Λοβέρδος με 37%, έναντι 27% του Νίκου Ανδρουλάκη και 12% του Γ. Παπανδρέου.

Στο μεσαίο δείγμα της πρόθεσης ψήφου στο ΚΙΝΑΛ ο Ν. Ανδρουλάκης εμφανίζεται πρώτος με 29% (από 26%), δεύτερος ο Α. Λοβέρδος με 27% (από 26%) και τρίτος ο Γ. Παπανδρέου με 22% (από 23%).

Τέλος, στο μικρό δείγμα, ο Ν. Ανδρουλάκης είναι επίσης πρώτος με 31%, ο Α. Λοβέρδος δεύτερος με 29% και ο Γ. Παπανδρέου τρίτος με 22%. Οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Λοβέρδος εμφανίζονται με ενισχυμένα τα ποσοστά τους από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζει σημαντική υποχώρηση.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το εύρημα της προτίμησης σε υποψήφιο με βάση την ιδεολογική τοποθέτηση των ερωτηθέντων μετρημένο στο «μεγάλο κοινό».

Έτσι, ο Γ. Παπανδρέου προηγείται με 35% σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστεροί» (ποσοστό 8,1% όσων θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ).
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 39% σε όσους προσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί.
Στους κεντρώους με 37% προβάδισμα έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και στους κεντροδεξιούς με 54% και στους «δεξιούς» όπου κυριαρχεί με 77%.

Οι δημοτικότητες υποψήφιων

Πιο δημοφιλής υποψήφιος κατά τη Metron Analysis είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αυξημένο ποσοστό, καθώς συγκεντρώνει 66% στο μεγάλο δείγμα, 75% στο μεσαίο και 77% στο στενό πυρήνα που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν.

Ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 58% στο μεγάλο κοινό, 55% στο μεσαίο και 60% στο μικρό.

Ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης είναι μαζί με 42% στο μεγάλο δείγμα, ενώ ο Χ. Καστανίδης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 40%. Τελευταίος ο Γ. Παπανδρέου, με 22% στο μεγάλο, 36% στο μεσαίο και 37% στο μικρό, με τη δημοφιλία του να μειώνεται και στα τρία πεδία.

Τι αναμένεται στον β’ γύρο

Σε περίπτωση που το δίδυμο του β’ γύρου είναι εκείνο των Ανδρουλάκη-Παπανδρέου, κυριαρχεί ο ευρωβουλευτής στο μεγάλο δείγμα με 70-20%, στο μεσαίο δείγμα επίσης με 64-29% όπως και στο μικρό με 61-32%.

Στο δίδυμο Λοβέρδος-Παπανδρέου επικρατεί ο πρώην υπουργός και στα τρία δείγματα, με ποσοστά 63-25%, 61-33% και 59-35%, αντίστοιχα.

Τέλος, στην περίπτωση που μονομαχήσουν Ανδρουλάκης – Λοβέρδος, νικητής βγαίνει ο ευρωβουλευτής και στα τρία κοινά με ποσοστά 48-44%, 54-35% και 55-36%, αντιστοίχως.