Απρόβλεπτες θεωρούνται οι εξελίξεις, αν ο Ν. Κοτζιάς επιμείνει στην κόντρα του με τον Π. Καμμένο σε διαφορετική γραμμή από αυτήν του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, μαζί με στελέχη, που τον στηρίζουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όσα προηγήθηκαν των αντιπαραθέσεων.-

 

Εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, αν όχι άμεσα, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες, σηματοδοτεί η παραίτηση  του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ενός πολιτικού και ακαδημαϊκού στελέχους, από τα σοβαρότερα της κυβέρνησης και του χώρου της αριστεράς.

Ο κ. Κοτζιάς δεν είναι μόνος στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει και ισχυρό περιβάλλον στελεχών, ως επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, η οποία εντάχθηκε προεκλογικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα θα εκδηλώσει τάσεις διαφωνίας προς τις επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κυρίως για το ότι προτίμησε να “δικαιώσει” το στήριγμά του στην κυβερνητική συμμαχία Πάνο Καμμένο, παρά τον ιδεολογικά δικό του  Νίκο Κοτζιά. Αυτό δεν αποκλείεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, που είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν την συνοχή της.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα (Καθημερινή) σημειώνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν η παραίτηση Κοτζιά αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, καθώς και πως θα κινηθεί ο τελευταίος, απελευθερωμένος πλέον από τις δεσμεύσεις του υπουργού. Θα δοθεί άραγε συνέχεια στην κόντρα με τον Πάνο Καμμένο, θα κινηθεί συγκρουσιακά απέναντι στον πρωθυπουργό (θεωρώντας εαυτόν ξένο σώμα μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο) ή θα συμβιβαστεί ευρισκόμενος στα έδρανα της συμπολίτευσης; Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Ν. Κοτζιά και η εύλογη πίκρα του ίσως μας επιφυλάσσουν μεγαλύτερες εκπλήξεις από τη σημερινή.

Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για απόφαση με πολλαπλά μηνύματα μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε «θερμά και ειλικρινώς» τον κ. Κοτζιά για την «πολύτιμη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας». Σημείωσε ότι η επιλογή του να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών για το επόμενο διάστημα σηματοδοτεί και την αποφασιστικότητά του να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της «ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η απόφαση του να αποδεχθεί την παραίτηση Κοτζιά και να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών είναι όμως και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνηση του. Σημείωσε ότι σηματοδοτεί την απόφασή του να μην ανεχτεί από εδώ και το εξής καμία διγλωσσία καμία προσωπική στρατηγική από οποιονδήποτε. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε τους γείτονες να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, «διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία».

Αναλυτικά, στη δήλωση του ο πρωθυπουργός είπε ότι πριν από λίγο και λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη του την παραίτηση του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολής του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, την πολύτιμη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια. Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το Υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του», είπε, προσθέτοντας: «Δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας».

«Η απόφαση να αποδεχτώ την παραίτηση Κοτζιά αλλά και η απόφαση μου να αναλάβω εγώ ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα είναι όμως και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό, και προς την κυβέρνηση μου θα έλεγα», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και ταυτόχρονα να μην ανεχτώ από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα-, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία 8 χρόνια».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει ταυτόχρονα να στείλει «και ένα μήνυμα στους γείτονές μας που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών». «Θέλω να τους ενθαρρύνω», είπε, «να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα -θέλω να το δηλώσω για άλλη μια φορά- δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, εν προκειμένω στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Θέλω λοιπόν να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής συμφωνίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», σημείωσε και τους διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα και η κυβέρνηση μου θα κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις».

Ν. Κοτζιάς: “βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος”

Ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε το δικό του, πρώτο, μήνυμα μετά την παραίτησή του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter:

«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο Πρωθυπουργός και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Η αφορμή για την παραίτηση Κοτζιά δόθηκε μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την αντιπαράθεση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο. Ο κ. Κοτζιάς εμφανιζόταν να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξόδου από την κυβέρνηση καθώς θεώρησε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν τον κάλυψε όταν έγινε στόχος επιθέσεων στο υπουργικό συμβούλιο από τον κ. Καμμένο.

Συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν στην «Κ» ότι ο κ. Κοτζιάς «εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου, ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από κονδύλια» καθώς και άλλες παρόμοιου χαρακτήρα επιθέσεις.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταθέσει νόμο ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (και άλλων υπουργείων) κατά το πρότυπο που έχει κάνει ήδη το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πρόσωπα του περιβάλλοντος του κ. Κοτζιά, ο υπουργός Εξωτερικών έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων.

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, από τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου περνάνε τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που αυτοβούλως προώθησε ο κ. Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, ο κ.Κοτζιάς έχει ζητήσει επίμονα από τον πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια».

Ένα από τα υπουργεία που επίσης έχουν «μυστικά κονδύλια», είναι το υπουργείο Αμύνης. Ο κ.Νίκος Κοτζιάς επανέφερε αυτή την πρότασή του και χτες, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρεται εκτενώς στον Τύπο, την αήθη επίθεση και τις ύβρεις του κ.Καμμένου στο πρόσωπο του κ.Κοτζιά.