Την ταυτότητα του νέου κόμματος “Πράσινη Αριστερά” που προτίθεται να κατέβει στις επόμενες εκλογές, παρουσίασε το πρωί, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του κόμματος Θράσος Φωτεινός, λέγοντας πως “ είμαστε ένα κίνημα πολιτών και θα προσπαθήσουμε να το αποδείξουμε με συνέπεια,  με πολιτικές θέσεις και προτάσεις, μακριά από ένα ξεπερασμένο σύστημα πελατειακών σχέσεων».

«Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι η χώρα και η κοινωνία βρίσκεται σε τέλμα τα τελευταία 10 χρόνια με κυρίαρχο πρόβλημα το ξεπερασμένο κομματικό σύστημα. Τα προβλήματα διαιωνίζονται γιατί η πολιτική χρησιμοποιείται μέσω των εκλογών από τους πολιτικούς, για να πάρουν την κυβέρνηση και να χρησιμοποιήσουν ως λάφυρο το κράτος» ανέφερε ο κ.Φωτεινός.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φωτεινός για την “ Πράσινη Αριστερά” είπε ότι έχει επιλέξει τη «στρατηγική της συμμαχίας και της συμπόρευσης», προσκαλώντας να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους , μακριά από «λογική μονοθεματική και παραγοντισμού».

Ποια είναι η Πράσινη Αριστερά και τι πρεσβεύει

Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Θράσος Φωτεινός, που είχε διατελέσει και μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ,  προέβη σε δηλώσεις στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και στην ιστοσελίδα efsyn.gr σχετικά με την ταυτότητα και τις επιδιώξεις της “Πράσινης Αριστεράς”.

Ποια είναι η Πράσινη Αριστερά; Από πότε λειτουργεί ως πολιτικός φορέας και ποιες οι βασικές αρχές της;

Η Πράσινη Αριστερά είναι πολιτικό κόμμα που ανακοίνωσε την ίδρυσή του τον Φεβρουάριο του 2019. Δυστυχώς οι έκτακτες εκλογές δεν μας επέτρεψαν να συμμετάσχουμε σε αυτές.

Θεωρούμε ως προϋπόθεση: • την κοινωνική δικαιοσύνη με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων σε ό,τι αφορά την κοινωνική θέση, το εισόδημα και την πρόσβαση στην εξουσία • τη συμμετοχική δημοκρατία με αυτοδιαχείριση και ελευθερία, για παραγωγή συμβατή με τη φύση. Αντιμαχόμαστε την εγκατάλειψη της Αριστεράς ως ιδεολογίας, ως πολιτικής, ως ηθικής στάσης. Θέλουμε την αποκατάσταση της Αριστεράς ως πολιτικής δύναμης για τη δημοκρατική διακυβέρνηση που εντάσσει στην πολιτική της την οικολογική διάσταση και προσπαθεί να ανατρέψει τις ανισότητες.

Εκτιμούμε ότι επιβάλλονται δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές για να μπορέσει η χώρα να συγκροτηθεί στη βάση μιας νέας προοπτικής και αυτές είναι: ο επανασχεδιασμός του δημόσιου τομέα, ο σχεδιασμός της παραγωγικής συγκρότησης, ο διαχωρισμός της παιδείας από την εκπαίδευση, ο ανασχεδιασμός του κοινωνικού αγαθού της Υγείας, η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με βασικό το στοιχείο της συναίνεσης.

Οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ

● Αυτές τις ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας ορισμένες πληροφορίες περί προσθήκης του ονόματος Πράσινη Αριστερά στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ. Από την ανακοίνωση που βγάλατε καταλαβαίνουμε ότι δεν έχετε ερωτηθεί… Τι έχει συμβεί;

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του κόμματός μας για τη διοργάνωση της 1ης Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου, αντιμετωπίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που ως όψιμος διεκδικητής του ονόματός μας προσπαθεί να το προσαρτήσει στον τίτλο του.

Η προσπάθεια προσάρτησης του τίτλου ενός άλλου πολιτικού κόμματος στερείται ήθους και αναπαράγει με τους επαχθέστερους όρους τις αδυναμίες του παλαιού πολιτικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα φθείρει περαιτέρω την πολιτική και πληγώνει τη δημοκρατία.

● Παρ’ όλα αυτά, αν προγραμματικά διαπιστωθεί συμφωνία θέσεων, θα εξετάζατε το ενδεχόμενο της σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τα προσωποπαγή κόμματα (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ) έχουν ως αυτοσκοπό την εξουσία και τη λαφυραγώγηση του κράτους. Η χώρα όμως οφείλει να πάει στην επόμενη μέρα. Πρέπει να αφήσουμε να εκφραστούν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Η Πράσινη Αριστερά έχει στον πυρήνα της αντίληψής της τον διάλογο και τη συναίνεση σε καθημερινά θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Αυτή άλλωστε είναι και η έννοια της απλής αναλογικής για την οποία συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα λειτουργεί μόνο με επικοινωνιακούς τακτικισμούς και όλοι καταλαβαίνουμε τις προθέσεις του.

● Το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή και η συζήτηση γι’ αυτά είναι, πιστεύετε, ικανά να κινητοποιήσουν και να δημιουργήσουν πολιτικό ρεύμα ή μήπως είναι απλά μόδα;

Η Πράσινη Αριστερά αγωνίζεται για ένα ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που προωθεί καθημερινά πολιτικές παρεμβάσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής, στην παραγωγή και στην οικονομία. Ένα καινούργιο πρότυπο ζωής. Η περιβαλλοντολογική και κλιματική δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών, η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πράσινη διατροφική επανάσταση, τα δικαιώματα της φύσης αλλά και των ζώων έρχονται να συνδεθούν, με συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο, με αιτήματα και ιδέες που αναδείχθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η συμμετοχική δημοκρατία, η εργασία με νόημα, η δημοκρατία στην εργασία κ.ά. Όχι, δεν είναι μόδα. Είναι το μέλλον.