Μια νέα εικόνα σε οργανωτικό, αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο εμφανίζει στη Θεσσαλονίκη η Νέα Δημοκρατία μετά την ανάληψη της προεδρίας της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος από τον Ζήση Ιωακείμοβιτς, ένα νεότερο, αλλά έμπειρο στέλεχος με προϋπηρεσία σε κομματικές θέσεις και με αξιόλογη πολιτική παιδεία. 

Ο κ. Ιωακείμοβιτς εργάζεται με ζήλο και οργάνωση, έχοντας καταφέρει να δραστηριοποιήσει περισσότερο τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και προσβλέπει σε νίκη του κόμματος στις προσεχείς εθνικές εκλογές, όπως επίσης και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, τονίζοντας ότι κυριαρχεί η αξιοκρατία και η ανάδειξη ικανών ανθρώπων, χωρίς αυστηρά κομματικά κριτήρια.

Συνέντευξη στον Ν. Δημαρά

Από τις απαντήσεις, που έδωσε στις ερωτήσεις μας δείχνει άνθρωπος με νέα σκέψη αφήνοντας στην άκρη νοοτροπίες του παρελθόντος για το δίπολο αριστερά – δεξιά, και προσδιορίζοντας την ιδεολογική γραμμή της Ν.Δ. στον κεντροδεξιό χώρο, αλλά χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις.

Κύριε Ιωακείμοβιτς τι σηματοδοτεί η ανάληψη της προεδρίας της Δ.Ε. Θεσσαλονίκης της Ν. Δ. από εσάς; Προχωρείτε σε αλλαγές οργανωτικού τύπου ή υπάρχει και μια νέα ιδεολογική γραμμή, που θέλετε να περάσετε σε φίλους του κόμματος και στην κοινωνία;

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα ως πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης θέλησα να προχωρήσω σε οργανωτικές αλλαγές, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και στην αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας εν όψει και των εθνικών εκλογών.

Σε οργανωτικό επίπεδο λοιπόν έχουν συντελεστεί τους τελευταίους μήνες ουσιαστικές τομές. Ενδεικτικά θα αναφέρω τον ορισμό επικεφαλής Θεματικών Γραμματειών της Δ.Ε. Θεσσαλονίκης, τις συχνές πλέον συνεδριάσεις της Δ.Ε. και την εμβάθυνση της συνεργασίας της Δ.Ε. με τις Δ.Ε.Ε.Π. και τις ΔΗΜ.Τ.Ο., τις επιμέρους δηλαδή οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης. Δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα νέας ιδεολογικής γραμμής, καθώς αυτή διαμορφώνεται από τα θεσμοθετημένα όργανα του κόμματος και υπηρετείται από όλα τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Τι ακριβώς επιδιώκετε με τις αλλαγές οργανωτικού χαρακτήρα και πόσο κοντά βρίσκεται το κόμμα στον κόσμο της αγοράς, των επαγγελματιών και των πολιτών, που αγωνιούν για το αύριο; Πως λαμβάνετε τα μηνύματα της κοινωνίας και τι κάνετε γι αυτά;

Οι συνεργάτες μου κι εγώ σε οργανωτικό επίπεδο έχουμε προχωρήσει ήδη σε αλλαγές, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση του επιπέδου οργάνωσης του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, στην καταγραφή προβλημάτων των πολιτών της περιοχής και στην ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την τοπική κοινωνία.

Η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν και βρίσκεται πάντα δίπλα στην κοινωνία, την αγορά, τους πολίτες της. Ήδη τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά συναντήσεων με τοπικά επιμελητήρια, φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μέσω των οποίων γινόμαστε αποδέκτες προβληματισμών και σκέψεων που υπάρχουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ως Διοικούσα Επιτροπή συνθέτουμε όλη αυτή την πληροφορία και τη μεταβιβάζουμε αρμοδίως στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο οφείλω να ομολογήσω ότι ασχολείται επισταμένως με τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πλήρη ενημέρωση για τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής και παρακολουθεί στενά τις τοπικές εξελίξεις, πράγμα που διαπίστωσα και προσωπικά κατά τις επισκέψεις του στην πόλη μας τους τελευταίους μήνες.

Επίτευξη αυτοδυναμίας για παγίωση της αναπτυξιακής δυναμικής

Η Θεσσαλονίκη αποτελούσε πάντα ένα ισχυρό προπύργιο της Ν.Δ. Τι ενδείξεις έχετε για τις προσεχείς εκλογές και πόσο θα εμπλακείτε στο θέμα των υποψηφιοτήτων ή στην κάθοδο στελεχών της Ν. Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Οι ερχόμενες εθνικές εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα πραγματοποιηθούν στον απόηχο σημαντικών διεθνών κρίσεων, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τη γηραιά ήπειρο στο σύνολό της. Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η επίτευξη αυτοδυναμίας συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την παγίωση της αναπτυξιακής δυναμικής που παρουσιάζει η χώρα τα τελευταία χρόνια και τη θωράκιση της κοινωνίας και των πολιτών έναντι των εξωτερικών, εισαγόμενων πιέσεων που ασκούνται.

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης παρατηρούν μετά από χρόνια κάτι να αλλάζει στην πόλη τους. Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον κολοσσών, όπως η Google, η Deloitte, η Cisco και η Pfizer. Παράλληλα βλέπουμε σημαντικά έργα υποδομών να περνούν πλέον σε τροχιά υλοποίησης, με ενεργά εργοτάξια σε όλους τους δήμους της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω είναι στοιχεία τα οποία θα συνεκτιμηθούν από τους πολίτες της πόλης, όταν προσέλθουν στις κάλπες και θα μεταφραστούν σε ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφορικά με το ζήτημα των υποψηφιοτήτων που θέσατε, θα ήθελα να τονίσω ότι στη Νέα Δημοκρατία έχουμε την τιμή να διαθέτουμε ως πολιτικός χώρος πολυάριθμα στελέχη με γνώσεις, ικανότητα, εμπειρία, ανθρώπους που έχουν πετύχει προσωπικά και επαγγελματικά, με εγνωσμένο κύρος σε χώρους εργασίας, αλλά και σε κοινωνικούς χώρους. Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων θα γίνει με ανθρώπους αξιόλογους, οι οποίοι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές προσδοκίες των πολιτών.

Πολλοί λένε ότι οι οργανώσεις του κόμματος ήταν το ¨κόσκινο” για την επιλογή προσώπων ή ακόμη και για την προώθηση νέων ανθρώπων στις δομές του δημοσίου ή σε θέσεις οργανισμών με αξιολογικά ή και με ρουσφετολογικά κριτήρια. Τι ισχύει τελικά;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πώς λειτουργούν οι κομματικές οργανώσεις άλλων πολιτικών χώρων και αν εφαρμόζουν ακόμα και σήμερα πρακτικές όπως αυτές που περιγράφετε. Η Νέα Δημοκρατία δε λειτουργεί με τέτοιες λογικές, πράγμα που μπορεί να διαπιστώσει μάλιστα εύκολα ο καθένας αν δει την επιλογή στελεχών από τον πρωθυπουργό σε κυβερνητικό επίπεδο και όχι μόνο.

Πρόσωπα από πολιτικούς χώρους εκτός Νέας Δημοκρατίας, τεχνοκράτες, στελέχη της αγοράς έχουν επιλεχθεί από τον πρωθυπουργό και τους έχουν ανατεθεί νευραλγικά καθήκοντα, καθώς διαθέτουν τα αξιολογικά κριτήρια που απαιτούνται για την αντίστοιχη θέση. Το πνεύμα αξιοκρατίας που μόλις περιέγραψα διαπερνά οριζόντια και τις κομματικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Το δίπολο Αριστερά – Δεξιά δεν ανταποκρίνεται πολιτικά στο σήμερα

Ποιο είναι αυτή την εποχή το στίγμα της κυρίαρχης ιδεολογικής κατεύθυνσης της Ν.Δ. Δεξιά, κεντροδεξιά, κεντροαριστερά ή λίγο απ΄όλα;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολυσυλλεκτικό πολιτικό κόμμα, το οποίο τοποθετείται ιδεολογικά στον κεντροδεξιό χώρο και διαχρονικά εκφράζονται μέσα από αυτή τόσο πολίτες που ανήκουν ιδεολογικά στο Κέντρο, όσο και πολίτες που τοποθετούνται στη Δεξιά. Προσωπικά, θεωρώ ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι πλέον παρωχημένοι και το δίπολο Αριστερά – Δεξιά δεν ανταποκρίνεται πολιτικά στο σήμερα. Ζούμε σε μια εποχή αναβίωσης του λαϊκισμού, γεγονός που παρατηρείται τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στο πλαίσιο αυτό η Νέα Δημοκρατία πολιτικά συγκροτεί το μέτωπο της λογικής και της προόδου στη χώρα, έναντι των δυνάμεων του λαϊκισμού, της οπισθοδρόμησης, των εύκολων, μαγικών λύσεων. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται προσωπικά σε κάθε πολίτη που θέλει να ζει σε καθεστώς ασφάλειας, σταθερότητας, σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, σε κάθε πολίτη που θέλει ένα καλύτερο μέλλον.

Για την Θεσσαλονίκη πολλοί λένε ότι “Καραμανλοκρατείται”, λόγω καταγωγής του πρώην πρωθυπουργού και ιστορικών δεσμών με την οικογένεια του ιδρυτή της Ν.Δ. Πόσο έδαφος βρίσκει εδώ η απήχηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τι γίνεται τελικά με τις τάσεις και τις ομάδες στο κόμμα σας;

Η Νέα Δημοκρατία ως πολιτικός φορέας προάγει την πολυφωνία, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα από τον συνεχή διάλογο και τη σύνθεση απόψεων αποκρυσταλλώνονται τελικά οι θέσεις μας και προχωράμε δυναμικά προς το μέλλον. Η Νέα Δημοκρατία σε αντίθεση όμως με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δε διαθέτει «πλατφόρμες» και «ομπρέλες», ομάδες ανθρώπων δηλαδή που συγκρούονται παρασκηνιακά με στόχο τη νομή της εξουσίας σε επίπεδο κόμματος.

Η Νέα Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα εσωστρέφειας, γεγονός που αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Ως κόμμα τιμούμε τους τέως πρωθυπουργούς – αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας – και τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους σε περιόδους κρίσιμες για την πατρίδα.

Τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν υποβάλλει πολλάκις τα διαπιστευτήριά τους και εξακολουθούν να το κάνουν στηρίζοντας ποικιλοτρόπως το κυβερνητικό έργο και προσφέροντας με την εμπειρία που διαθέτουν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απολαμβάνει πλήρους αποδοχής, τόσο από κομματικά στελέχη, όσο και από τους απλούς, καθημερινούς πολίτες, πράγμα που επιβεβαιώθηκε κατά την περίοδο της ΔΕΘ, αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο έχουν πραγματικά ενσκήψει στα προβλήματα της πόλης, γεγονός που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί.

Οι δικές σας επιδιώξεις και φιλοδοξίες μέχρι που φτάνουν; Πως θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας μετά από δέκα χρόνια;

Αυτή τη στιγμή οι επιδιώξεις και φιλοδοξίες μου έχουν περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, τη μέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Στόχος τόσο δικός μου, όσο και των συνεργατών μου είναι η Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη να επικρατήσει εκλογικά, έτσι ώστε να μην ανακοπεί η θετική, αναπτυξιακή πορεία της πόλης, να μην πάνε χαμένες οι κατακτήσεις των τελευταίων ετών.

“Οργασμός” έργων στη Θεσσαλονίκη

Σας ικανοποιεί η εικόνα της Θεσσαλονίκης από αναπτυξιακής άποψης και από πλευράς υποδομών, καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα πολλά έργα (π.χ. Μετρό), ενώ άλλα απλώς εξαγγέλλονται (π.χ. Flyover);

Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη βιώνει ένα «οργασμό» θα έλεγα έργων, καθώς εκτελούνται σε όλους τους δήμους του νομού εργολαβίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι κάτι που το διαπιστώνουν οι πολίτες καθημερινά, καθώς βλέπουν ιδίοις όμμασι εργοτάξια μικρών και μεγάλων δημοσίων έργων σε όλη την πόλη.

Η άψογη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης, καθώς και η αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων (πχ Πράσινο Ταμείο, Φιλόδημος ΙΙ, Ταμείο Ανάκαμψης) με επίτευξη υψηλών απορροφήσεων κονδυλίων έχουν δώσει σημαντική ώθηση στα δημόσια έργα, τα οποία πρακτικά είχαν παγώσει κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στα δημόσια έργα υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο, και αφορούν τη μελετητική ωρίμανση, τις αδειοδοτήσεις, τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας με τις όποιες ενστάσεις υποψήφιων αναδόχων και τέλος την εκτέλεση της κατασκευής. Η εξαγγελία ενός έργου λοιπόν αποτελεί την εκκίνηση των διαδικασιών που προανέφερα και όχι την έναρξη της κατασκευής.

Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας εκτός γραφείου και ποια χόμπι ή σπορ θα προτείνατε στους σημερινούς νέους;

Τους τελευταίους μήνες όπως καταλαβαίνετε ο χρόνος μου είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, λόγω των καθηκόντων που έχω αναλάβει ως πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης. Προσπαθώ πλέον το λιγοστό ελεύθερο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου να τον περνάω ποιοτικά με την οικογένειά μου.

Η συμβουλή μου στους σημερινούς νέους αλλά και στους μεγαλύτερους συμπολίτες μου είναι να συμπεριλάβουν για λόγους υγείας τη σωματική άσκηση στη ζωή τους, την άθληση. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα συμμετείχαμε και πριν λίγες μέρες ως Νέα Δημοκρατία Θεσσαλονίκης στον 10ο διεθνή νυχτερινό Ημιμαραθώνιο, για να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για τα οφέλη της άσκησης σε επίπεδο σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας.