Με την έγκριση της Κομισιόν έγιναν οι κινήσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου με την Fight Impunity, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μαμέρ, απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι είχε ενημερώσει ο ίδιος κατά τον δέοντα τρόπο την Επιτροπή και για την απασχόλησή του στο τιμητικό Δ.Σ. της εν λόγω ΜΚΟ.

Ο κ. Μαμέρ υπογράμμισε ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε γραπτή εξουσιοδότηση από την Κομισιόν για να συμμετάσχει στο Δ.Σ στις 3 Φεβρουαρίου του 2021, ενώ θετικά για την απασχολησή του είχε γνωμοδοτήσει νωρίτερα και η Επιτροπή Ηθικής της Κομισιόν, στις 10 Δεκεμβρίου του 2020.

Κατά τον κ. Μαμέρ, για την έγκριση της πρόσληψής του, ο κ. Αβραμόπουλος είχε προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά που περιέγραφαν την αποζημίωση που θα λάβει για τις υπηρεσίες που θα προσέφερε στο πλαίσιο του μονοετούς συμβολαίου του με την Fight Impunity.
Ο κ. Μαμέρ υπογράμμισε ότι, ως τώρα, η Κομισιόν δεν έχει διαπιστώσει παραβίαση του όρου που ετέθη στον πρώην Επίτροπο να μην έχει επαφές για υποθέσεις σχετικά με τη ΜΚΟ με μέλη της Επιτροπής.

Με δεδομένο, πάντως, ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχει συναντήσει το προηγούμενο διάστημα Επιτρόπους, κυρίως σε ιδιωτική βάση, ο κ. Μαμέρ υπογράμμισε ότι η Κομισιόν κάνει εσωτερική έρευνα για τις εν λόγω επαφές και τόνισε ότι, αν προκύψει ανάγκη, θα υπάρξει και επικοινωνία με τον άλλοτε Επίτροπο.

Τιμητική συμμετοχή, αλλά με αμοιβή…

Απαντήσεις σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa για τη συμμετοχή του στον οργανισμό Fight Impunity, που ίδρυσε ο Panzeri, δίνει ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ’αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες.

Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική.

Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της ευρωπαϊκής επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την Πρόεδρό Von der Leyen.

Αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020.

Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο  δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό: 3.750€)

Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρ. του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση.

Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει.

Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή».