Ελαφρά μείωση των ποσοστών της, αλλά και της δημοτικότητας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοστάκη εμφανίζει η κυβέρνηση, λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού, αλλά και του αποτυχημένου ανασχηματισμού, έχοντας βελτιώσει όμως τα ποσοστά της μετά το «crash test» στη ΔΕΘ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπραστη ΔΕΘ.

Τα νέα στοιχεία αποτυπώνονται σε δύο νέες δημοσκοπήσεις, της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της MRB για το Star. Και οι δύο μετρήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνά το 11%, με αναγωγή επί των εγκύρων.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων είναι στο 11,5%.

Pulse: Πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή

Συγκεκριμένα, στη μέτρηση της Pulse, στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η κυβέρνηση λαμβάνει 34,5% έναντι 24% για τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜέΡΑ25 με 3%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, με αναγωγή, το ποσοστό της ΝΔ ανέρχεται στο 36,5% έναντι 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΙΝΑΛ με 7%, ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜέΡΑ25 με 3%.

MRB: Στο 11,1% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, της MRB, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη, στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον στις 11,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά βρισκόταν στις 11,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων στη νέα δημοσκόπηση είναι:

ΝΔ 37,9%
ΣΥΡΙΖΑ 26,7%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 7,6%
ΚΚΕ 5,3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,3%
ΜέΡΑ25 3,9%
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 2,0%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,2%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1,1%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,2%
ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 6,6%

Στην πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων σε αυτήν την περίπτωση είναι:

ΝΔ 34,3%
ΣΥΡΙΖΑ 24,2%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6,9%
ΚΚΕ 5,0%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,9%
ΜέΡΑ25 3,5%
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 1,8%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,1%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1,0%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2,8%
ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 6,6%

Στην παράσταση νίκης (ποιο κόμμα θα νικήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές), η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά (39,1%).

Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις στη ΔΕΘ

Όσον αφορά το ποιος πολιτικός αρχηγός κέρδισε τις εντυπώσεις στη ΔΕΘ, έστω και με σαφώς μικρότερη διαφορά από αυτήν της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έπεισε περισσότερο τους πολίτες, σε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη έπεισαν σίγουρα ή μάλλον περισσότερο το 27,1% των πολιτών, έναντι 23,7% του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, «κανένας από τους δύο» απάντησε το σαφώς μεγαλύτερο 35,9%.

Επίσης, το 30,4% απάντησε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα της κοινωνίας, έναντι 20,9% που απάντησε το ίδιο για τον κ. Τσίπρα.

Όσον αφορά την αξιολόγηση της εμφάνισης στη ΔΕΘ, το 36,2% κρίνει σίγουρα ή μάλλον θετικά την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, έναντι 33,1% που κρίνει σίγουρα ή μάλλον θετικά την εμφάνιση του κ. Τσίπρα.