Metron: Διαφορά 5,8 μονάδων για ΝΔ – Πλήγμα για όλο το πολιτικό σύστημα η τραγωδία στα Τέμπη.- Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 4 μονάδων για ΝΔ.-

Σημαντικό πλήγμα για την Νέα Δημοκρατία δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες, επιβεβαιώνοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα απομακρύνεται κάθε προσδοκία για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το κυβερνών κόμμα έχει υποστεί σημαντικές απώλειες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, χωρίς, όμως, αυτές να τις καρπώνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να διατηρεί, μικρότερο μεν, αλλά σαφές προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει πληγεί συνολικά το πολιτικό σύστημα με την εμπιστοσύνη των πολιτών να κλυδωνίζεται και την πλειοψηφία όσων αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τη ΝΔ να μετακινούνται στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων και της αποχής, αλλά όχι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 4 μονάδων για τη ΝΔ -Σταθερά καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης

Στην έρευνα της Pulse (ΣΚΑΪ), η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 28,5 με απώλειες 3,5 μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στο 25%.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 10%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4, το ΜεΡΑ25 με 3,5%, η Εθνική Δημιουργία με 1%, το Εθνικό Κόμμα Ελληνες με 3,5%.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 12,5 από 9,5% τον Φεβρουάριο. Με αναγωγή η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων ανέρχεται στο 4% με τη ΝΔ να φτάνει το 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ το 26%.

Δημοσκόπηση Metron: Διαφορά 5,8% μονάδων για ΝΔ

Ανάλογη εικόνα ως προς τις τάσεις του εκλογικού σώματος καταγράφει και η Metron Analysis (Mega).

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 26,3%, έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά της τάξης των 5,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Η ΝΔ καταγράφει απώλειες 3,9 μονάδων σε σύγκριση με την πρόθεση ψήφου κατά τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει απώλειες 2 μονάδων. Απώλειες 0,8% καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, ενισχυμένο εμφανίζεται το ΜέΡΑ25 (αύξηση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων), η Ελληνική Λύση (1,1) και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες (1,8). Οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν ποσοστό 8,5%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να βρίσκεται στο 11,8%.

Η αντίδραση της κυβέρνησης για τις δημοσκοπήσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναλύοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα εκτιμούν ότι ένα κρίσιμο τμήμα του εκλογικού σώματος πήρε μια απόσταση από την κυβέρνηση, χωρίς όμως να γυρίζει την πλάτη σε αυτήν, από την στιγμή που δεν μετακινείται προς κάποιο άλλο κόμμα, αλλά δηλώνει αναποφάσιστο.

«Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, περιγράφοντας τον τρόπο που διαβάζουν τις μετρήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η εκτίμηση είναι ότι όσο καταλαγιάζουν τα έντονα συναισθήματα του θυμού και της πικρίας οι πολίτες θα μπορούν να ακούσουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία τον δημόσιο διάλογο και να αξιολογήσουν τα στοιχεία που παρουσιάζονται για τα αίτια του δυστυχήματος και την κατάσταση του σιδηρόδρομου.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται σε χαμηλούς τόνους για την πλήρη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος με στοιχεία και δεδομένα με τα οποία θα απαντά «στις κραυγές και τα ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Θετική κίνηση η παρουσία Γεραπετρίτη

Η παρουσία του κ. Γεραπετρίτη την Τετάρτη στη Βουλή ήταν η πρώτη θεσμική κίνηση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτή την κατεύθυνση αποδεικνύοντας ότι στον σταθμό της Λάρισας λειτουργούσε η αυτόματη χάραξη διαδρομής, ενώ υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας που δεν τηρήθηκαν από τον σταθμάρχη.

Έχοντας αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που της αναλογούν θα επιμείνει στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα και θα αναδείξει το δίλημμα «ποιος μπορεί να δώσει αυτή τη μάχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας;».

Η αντεπίθεση της κυβέρνησης θα συνεχιστεί την Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της για την πορεία και την εξέλιξη των έργων της σύμβασης 717 που αφορά την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση.

Στη βουλή ο Κ. Αχ. Καραμανλής

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι να παραβρεθούν και να ενημερώσουν στην Επιτροπή οι πρώην Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Σπίρτζης, ο κ. Καραμανλής και ο νυν Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο κ. Καραμανλής έχει ενημερώσει ήδη τον Πρόεδρο της Βουλής ότι θα παραστεί και θα δώσει απαντήσεις για όλα όσα έγιναν στο υπουργείο επί των ημερών του.

Μετά από δύο εβδομάδες σιωπής, από την στιγμή που υπέβαλε την παραίτηση του αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, ο πρώην υπουργός Μεταφορών ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει απαντήσεις στην επίθεση που έχει δεχτεί από εχθρούς και «φίλους» με σειρά εγγράφων για το τι παρέλαβε στον ΟΣΕ και την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και τι έκανε ο ίδιος σε επίπεδο υποδομών και λειτουργίας του Οργανισμού.