Κανονικά θα διεξαχθεί η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και μάλιστα με παρουσία όλων των πολιτών, όχι μόνο των εμβολιασμένων, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, αλλά επί του θέματος θα υπάρξουν νεότερες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Από την πλευρά τους επιστήμονες, όπως οι κ.κ. Βασιλακόπουλος και Παυλάκης δεν συμφωνούν με την διεξαγωγή των παρελάσεων και συνιστούν την λήψη μέτρων.  «Έτσι ακριβώς ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αν δεν προσέξουμε» θα βρεθούμε προ δυσάρεστων απροόπτων» σημειώνουν επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αλλά κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «ο Οκτώβριος δεν είναι Μάρτιος και ότι παρά τη σημαντική διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη, η λήψη των κατάλληλων μέτρων επιτρέπει τη διεξαγωγή της παρέλασης».

Ο σχεδιασμός, εκτός απροόπτου πάντα, περιλαμβάνει συνδυασμό μέτρων, όπως κοινό με μάσκες, αποστάσεις και γενικότερα περιοριστικά μέτρα. Υπήρξαν ωστόσο και φωνές, που υποστήριξαν ότι η παρέλαση θα έπρεπε να γίνει με μικρά αντιπροσωπευτικά τμήματα και να έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Αλλά ο κ. Βορίδης φάνηκε αποφασισμένος για διεξαγωγή ανοιχτών εκδηλώσεων και σημείωσε για την Θεσσαλονίκη ότι η παρέλαση θα γίνει με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ισχυρή παρότρυνση για χρήση της μάσκας και πρόσθεσε πως κανονικά θα τελεστούν και οι εορτασμοί στη Θεσσαλονίκη για τον Άγιο Δημήτριο.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μέσα στα επόμενα 24ωρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως εκφράζουν απορία για το πως ο κ. Βορίδης προκατέλαβε την τελική κυβερνητική απόφαση και θεωρούν ότι υπερέβη τα εσκαμμένα, αν προηγουμένως δεν είχε συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό.

«Έχουμε άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων. Προφανώς, αυτό γίνεται με κάποιους περιορισμούς. Δεν είναι δυνατόν να πούμε πως μόνο την παρέλαση δεν θα κάνουμε», τόνισε ο κ. Βορίδης.