Την αδυναμία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να ανταποκριθεί στο ρόλο του επισήμανε ο πρόεδρός του Αθανάσιος Κουτρουμάνος, λέγοντας στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν πόροι προκειμένου να ελεγχθούν οι φάκελοι που αφορούν τα ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν πολλά παράπονα για τον χρόνο και τρόπο με τον οποίο προβάλλονται στα ΜΜΕ οι θέσεις τους και έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν «ποιοτικό έλεγχο» της ενημέρωσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα διεξήχθη στη Βουλή η ακρόαση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αθανάσιου Κουτρουμάνου.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Κουτρουμάνος άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχουν οι πόροι προκειμένου το Συμβούλιο να ελέγξει τους φακέλους που αφορούν τα ΜΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν περισσότερες από 10.000 καταγγελίες στην επιτροπή που αφορούν ακόμα και σε υποθέσεις 15ετιας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά τόνισε:

«Δυστυχώς θα το επαναλάβω, η αδράνεια της Αρχής είναι εντυπωσιακή αλλά , και επικίνδυνη. κ. Πρόεδρε, είμαστε υποχρεωμένοι να άρουμε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας μια και θεωρούμε ότι η Αρχή στην οποία προεδρεύετε δεν υπηρετεί τον θεσμικό της ρόλο».

Ο εισηγητής της Ελ. Λύσης, Αντ. Μυλωνάκης  σημείωσε: «Με όλα όσα έχει τραβήξει είναι υποχρεωμένη να άρει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας και στην επιτροπή σας. Εμείς και με χιόνια και με κρύα είμαστε σταθερά κάτω από το πανελλαδικό μας ποσοστό στην εκπροσώπησή μας στα ΜΜΕ. Συνιστά συμπεριφορά σερίφη, έτσι κάνουν τα κανάλια! Μιλάμε για μιντιακό αυταρχισμό! Αυτό είναι!».

Από την πλευρά της Ν.Δ.  αναφέρθηκε ότι ο νόμος Παππά ήταν από την αρχή λανθασμένος, καθώς δεν εξασφάλιζε την πολυφωνία στην ενημέρωση, ενώ τονίστηκε ότι η σύνθεση του ΕΣΡ (τον πρόεδρο του οποίου καταγγέλλει πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση) είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης.

«Τι θα πει αίρετε την εμπιστοσύνη σας; Δεν έχει καμία θεσμική αξία αυτό», απάντησε η Σοφία Βούλτεψη της ΝΔ, η οποία τόνισε πως το ΕΣΡ αν θέλει να ανταποκριθεί στο ρόλο του πρέπει να κάνει τα αντίθετα απ’ αυτά που ζητά η αντιπολίτευση. « Υπάρχουμε και μεις σε αυτή τη χώρα! Δεν θα γίνει έλεγχος περιεχομένου! Αυτοί που ζητούν αυταρχικά πράγματα τα υφίστανται κιόλας!», συμπλήρωσε.

Ωστόσο στο σημείο εκείνο σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους ξέσπασε διαμάχη μεταξύ της βουλευτή και του Παύλου Πολάκη ο οποίος επιχείρησε να την διορθώσει όταν είπε λάθος το ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Πολάκης: «Της Φλωρεντίας ήταν όχι της Βενετίας»
Βούλτεψη: «Της Φλωρεντίας, της Βενετίας, ευτυχώς δεν τα καταφέρατε»
Πολάκης: «Θα ξαναέρθει η Φλωρεντία! Θα δείτε».

Η τελευταία αναφορά του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε πάντως συνειρμούς καθώς ερμηνεύτηκε ως απειλή επαναφοράς του καθεστώτος των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.