Ούτε κόμμα θα κάνει, ούτε με τον Ν. Ανδρουλάκη θα συνεργαστεί, ούτε την έδρα του ευρωβουλευτή θα παραδώσει ο Γιώργος Κύρτσος, που νωρίτερα διεγράφη από την Νέα Δημοκρατία με απόφαση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Παύλου Μαρινάκη.

Ο Γ. Κύρτσος αποδίδει την διαγραφή του στην σκληρή κριτική, που άσκησε στην κυβέρνηση για την πανδημία, την οικονομία, την Νοβάρτις και άλλα θέματα, ενώ εμμέσως καταφέρεται εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφήνοντας αιχμές για περιβάλλον διαφθοράς.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. για την διαγραφή:

«Ο κ. Κύρτσος, ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί.

Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στη δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει. Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόστηκε το άρθρο 5 §1.2 του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται “Με την αυτόβουλη απομάκρυνσή του από το κόμμα, η οποία εκδηλώνεται με λόγο ή πράξη και προκύπτει κατάδηλα, ενδεικτικά με την εγγραφή του σε άλλο πολιτικό κόμμα, ή με δημόσιες εκδηλώσεις του που αντιστρατεύονται έντονα τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του κόμματος ή προωθούν το ρατσισμό, το μίσος και τη βία ή αμφισβητούν το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας. Η διαπίστωση της συνδρομής των παραπάνω γίνεται με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής».

Οι εχθρικές αναρτήσεις

Eδώ και καιρό, ο Γιώργος Κύρτσος, για αδιευκρίνιστους λόγους, έκανε αναρτήσεις εχθρικές προς το κόμμα της ΝΔ και την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η τελευταία του ανάρτηση στο Twitter, στην οποία συγκρίνει την Ελλάδα με τα ανελεύθερα καθεστώτα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Κύρτσος έχει ήδη κλείσει συμφωνία με άλλη ευρωομάδα για να ενταχθεί. Προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της ΝΔ, αλλά στις εκλογές του Μαΐου 2012 ήταν επικεφαλής της Λίστας Επικρατείας του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 ψηφίστηκε ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Η απάντηση Κύρτσου στη διαγραφή του

Η πρώτη αντίδραση του ευρωβουλευτή ήρθε μέσω Twitter:

«Έθεσα ζητήματα στην ηγεσία ΝΔ: Λάθη και παραλείψεις στο θέμα της πανδημίας που κόστισαν χιλιάδες νεκρούς. Λάθη οικονομικής πολιτικής που φτωχοποίησαν κόσμο, οδηγούν σε νέες περιπέτειες. Κουκούλωμα σκανδάλου Novartis, διώξεις δημοσιογράφων, Τουλουπάκη. ”Απάντησαν” με διαγραφή μου», έγραψε ο Γιώργος Κύρτσος στο twitter.

Ας σημειωθεί ότι τη διαγραφή του ανακοίνωσε ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, και όχι ο πρωθυπουργός. Σε νεότερη ανάρτησή του ο κ. Κύρτσος σημείωσε:

«Ο Μαρινάκης μου ανακοίνωσε τη διαγραφή μου, ο Μητσοτάκης δεν βρήκε το κουράγιο. Είναι άλλωστε στον ”Όλυμπο” του Μαξίμου με καλή παρέα. Με τον κρυπτόμενο-δοξαζόμενο συγγενή του, τον συγγενή της ΓΕΚ-Τέρνα και άλλους κορυφαίους. Τον ευχαριστώ πάντως για την πολιτική μου λύτρωση».

ΝΔ: Αφού λυτρώθηκε ο κ. Κύρτσος, να επιστρέψει την έδρα του – Ας τον πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της ειρωνεύεται τη στήριξη που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωβουλευτή, τον οποίο καλεί να παραδώσει την έδρα του:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό του κ. Κύρτσου. Αναμενόμενο. Την καμπάνια που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη δυσφημίζοντας τη χώρα ακολουθεί ο κ. Κύρτσος, αδιαφορώντας αν με τις θέσεις και τις ενέργειές του δεν τιμά την εμπιστοσύνη εκείνων που τον εξέλεξαν. Αν στον ΣΥΡΙΖΑ, τους αρέσουν τόσο πολύ οι θέσεις του ευρωβουλευτή, ας του απευθύνουν πρόσκληση να ενταχθεί στο κόμμα τους. Αφού ”λυτρώθηκε” ο κ. Κύρτσος, ενώ τόσο καιρό ασφυκτιούσε, ας επιστρέψει την έδρα σε αυτούς που με την ψήφο τους τον έστειλαν στην Ευρωβουλή και ας αναζητήσει, όπου νομίζει, πολιτική στέγη».

ΣΥΡΙΖΑ: Όλη η Ευρώπη συζητά για το καθεστώς Μητσοτάκη 

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρείχε στήριξη στον διαγραφέντα ευρωβουλευτή και σε ανακοίνωσή του επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να διαγράψει τον κ. Κύρτσο για την αυτονόητη κριτική που ασκεί εδώ και έναν χρόνο για την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας και τις εκατόμβες νεκρών, για το επιτελικό χάος στην αντιμετώπιση κρίσεων και για την καταστροφική πολιτική του στην οικονομία με τα ρεκόρ ακρίβειας.

Το έκανε όμως σήμερα που τόλμησε να επισημάνει πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει κοινοτικά κονδύλια για καταπάτηση του κράτους δικαίου, όπως συνέβη με την Ουγγαρία και την Πολωνία, με αφορμή τις διώξεις σε δημοσιογράφους και δικαστικούς για το σκάνδαλο Novartis.

Ο κ. Κύρτσος είπε απλά αυτό που όλη η Ευρώπη συζητά για το καθεστώς Μητσοτάκη, ο οποίος νομίζει πως με τη διαγραφή του θα συνεχιστεί η ομερτά. Δυστυχώς για τον ίδιον, τα κατορθώματά του, που μετατρέπουν την Ελληνική Δημοκρατία σε καθεστώς τύπου Όρμπαν, απασχολούν πλέον την Ευρώπη και τους θεσμούς της».

Ο Γ. Κύρτσος, στο μεταξύ, συνέχισε τις αιχμές εναντίον της Νέας Δημοκρατίας:

«Δύο διαγραφές στη ζωή μου.
Το..1977 από ΚΚΕ.
Το 2022 από ΝΔ.
Το ΚΚΕ έψαξε το θέμα, έστειλε τον Αμπατιέλο στο Λονδίνο να συζητήσουμε, παρουσίασε σκεπτικό.
Στη ΝΔ αποφάσισε ο Μητσοτάκης, δεν υπήρξε συζήτηση, ούτε σκεπτικό.
Η φιλελεύθερη ΝΔ πιο αυταρχική από το ΚΚΕ της δεκαετίας του 70».

Το ΚΚΕ απάντησε ειρωνικά στον Γ. Κύρτσο:

«Κατανοούμε την πικρία του κυρίου Κύρτσου για την διαγραφή του από την ΝΔ. Πάντως η διαγραφή του από το ΚΚΕ, στην οποία αναφέρεται, δικαιώθηκε από τη μετέπειτα πορεία του. Του ευχόμαστε καλό ταξίδι!»

Ποιο είναι το πρόβλημα της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη

Ο Γιώργος Κύρτσος, λίγο μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του από τη Νέα Δημοκρατία, μίλησε στον 989 Alpha radio και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σύντομα η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχουν… νέα μου».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένο σκεπτικό στη διαγραφή, απλά αναφέρονται σε μία παράγραφο που χωράει τα πάντα και τίποτα. Προσπάθησα να καταλάβω σε ποιο απ’ όλα αναλογεί η περίπτωσή μου, αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω συμπέρασμα. Αυτό είναι πρόβλημα της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη», σχολίασε ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής.

Παραδέχτηκε ότι το τελευταίο διάστημα ασκούσε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας:

«Εδώ και 15 μήνες έχω ανεβάσει τους τόνους της κριτικής, σε μια σειρά θεμάτων.

Πρώτα, στην πανδημία, γιατί νομίζω ότι χάνουμε περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι πρέπει.

Δεύτερον, στην οικονομία, γιατί νομίζω ότι έχει ξεφύγει ο λογαριασμός. Κάποια στοιχεία μας προειδοποιούν για τους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας και ο κόσμος υποφέρει.

Τρίτον, στο θέμα της Novartis, γιατί η κυβέρνηση αντί να στραφεί δικαστικά κατά της Novartis, όπως είχε δεσμευτεί, τελικά κυνηγάει τους δημοσιογράφους και την Τουλουπάκη. Αυτοί ήταν οι τρεις βασικοί άξονες της κριτικής μου. Από κει και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει δια της διαγραφής μου. Δικαίωμά του, θεωρώ ότι θα είναι ενδιαφέρουσα και η πολιτική συνέχεια».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την οικονομία, τι βλέπει ο ίδιος που η κυβέρνηση δεν θέλει να δει, είπε: «Νομίζω ότι τα είδε όλα λάθος η κυβέρνηση. Έκανα προτάσεις στην ΚΟ της ΝΔ, να πάμε γρήγορα σε επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, λεωφορεία, ταξί. Έφεραν μεταχειρισμένα ντίζελ από την Γερμανία, αντί να πάμε στην ηλεκτροκίνηση. Έκανα προτάσεις για να τρέξουμε γρήγορα στην πράσινη μετάβαση, αποφεύγοντας όμως την πρόωρη απολιγνιτοποίηση, καθώς θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα, εξαρτήσεις από το φυσικό αέριο κ.λπ. Δεν εκτίμησαν σωστά το Ενεργειακό, δεν είδαν την ακρίβεια, τώρα την πληρώνει ο κοσμάκης».

Αναφερόμενος στις οικονομικές δυσκολίες του κόσμου, τόνισε ότι δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια από την κυβέρνηση για να τους στηρίξει, σχολιάζοντας «δηλαδή, έπρεπε να είμαι μουγκός σε όλα αυτά;».

«Με είχε πάρει τηλέφωνο ο Μητσοτάκης τον Απρίλιο και…» 

Όλα αυτά τα είχε συζητήσει ο ίδιος με τον πρωθυπουργό; «Με τον πρωθυπουργό μιλούσα μέχρι τον Απρίλιο του 2021, που με πήρε σε έξαλλη κατάσταση να μου πει ότι αν συνεχίσω να κάνω κριτική στο θέμα της πανδημίας, θα με διαγράψει. Του είπα, λοιπόν, ας κάνει ό,τι θέλει, αλλά αντί να με διαγράψει, καλύτερα να αλλάξει πολιτική στο θεμα της πανδημίας. Τελικά, δέκα μήνες αργότερα, με διέγραψε, αλλά συνέχισε την ίδια πολιτική στο θέμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μετράμε 25.000 θανάτους».

Σιγά μην φτιάξω κόμμα…

Σχολιάζοντας τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, σε καφετέρια στο Κολωνάκι, είπε: «Ε, καλά, τον Ανδρουλάκη τον ξέρω χρόνια, είναι ευρωβουλευτής. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σενάρια, δηλαδή “φτιάχνει κόμμα”. Σιγά μην φτιάξω κόμμα. Ή ότι “θα πάει στο άλφα ή στο βήτα κόμμα”. Αυτά είναι κυρίως το άλλοθι αυτών που με διέγραψαν, κυρίως γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη διαγραφή. Απλά, ενοχλήθηκαν».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την κριτική που έχει αναπτύξει, «η οποία είναι πολύ βάσιμη. Με το πέρασμα του χρόνου, νομίζω δικαιώνεται η κριτική μου, πάμε σε δραματικά αδιέξοδα».
«Βέβαια, θα αναδείξω και το στοιχείο της προσωπικής ευθύνης του Μητσοτάκη, γιατί ο Μητσοτάκης με διέγραψε, δεν με διέγραψε ο Παύλος Μαρινάκης. Εφόσον πετάει το γάντι ο Μητσοτάκης, τον οποίο βοήθησα σε διάφορες δύσκολες περιόδους της ζωής του, θα το σηκώσω ευχαρίστως. Έχω μία αγωνιστική παράδοση σε αυτά τα ζητήματα».
Δεν θα παραδώσει την έδρα

«Προτού με διαγράψουν, με διέγραψαν πρώτα από τη Δημόσια τηλεόραση. Αυτά είναι για άλλα καθεστώτα. Δηλαδή, επειδή έχεις άλλη άποψη, είσαι στο κυβερνών κόμμα, σου κόβουν τη Δημόσια τηλεόραση, όπου είχα παρουσία δεκαετιών, ανεξάρτητα με το ποιος ήταν στην κυβέρνηση;», δήλωσε ο κ. Κύρτσος.
Όπως είπε, όλα αυτά τα θέματα θα τα αναδείξει «με ήρεμο και αποφασιστικό τρόπο» στην Ευρωβουλή, στην ΕΕ κ.λπ.

Θα παραμείνει στην πολιτική; «Έχω ένα συμβόλαιο με τον λαό που με ψήφισε μέχρι τον Ιούλιο του 2024 στην Ευρωβουλή, άρα είμαι δεσμευμένος από την εντολή που μου έδωσε ο λαός. Και φυσικά, ο λαός που με ψήφισε, δεν με ψήφισε για 25.000 θανάτους, ούτε για τη φτωχοποίηση του κόσμου».

Ο ίδιος, ωστόσο, πλέον νιώθει πιο ελεύθερος, γιατί, όπως είπε, «είχα κάποιους περιορισμούς. Θα είμαι πιο δυναμικός και πιο ουσιαστικός, ελπίζω».