Μεγάλο θόρυβο προκάλεσαν τα όσα είπε το βράδυ της Δευτέρας η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Ελένη Χρονοπούλου, η οποία ήταν καλεσμένη σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Η κ. Χρονοπούλου προσπάθησε να αναλύσει την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «θα μειώσουμε κάποιους φόρους και θα αυξήσουμε κάποιους άλλους». Όπως ήταν φυσικό, η συγκεκριμένη φράση προκάλεσε αίσθηση και σχολιάστηκε έντονα στο Διαδίκτυο.

«Έπαθα σαρδάμ», λέει τώρα η Χρονοπούλου 

Με ανάρτησή της λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η κυρία Χρονοπούλου επιχείρησε να δικαιολογηθεί για τη δήλωσή της σε εκπομπή της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πώς όσα είπε ήταν… σαρδάμ.

Συγκεκριμένα, η Ελένη Χρονοπούλου έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, κοινοποιώντας βίντεο της «Ομάδας Αλήθειας»:

«Παιδιά ευχαριστώ θερμά για το πρώτο μου viral αλλά δυστυχώς -για εσάς- δεν υπάρχει είδηση, έπαθα σαρδάμ. “Να μειώσουμε” ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε».

Μάλιστα προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της παρέθεσε στοιχεία από το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε χρήστες του twitter που έντονα τη ρωτούσαν ποιες κοινωνικές ομάδας αφορά η αύξηση των φόρων, απορρίπτοντας τη δικαιολογία περί λεκτικού ατοπήματος.

Ο επίμαχος διάλογος στην εκπομπή

Ο διάλογος της Ελένης Χρονοπούλου με τον δημοσιογράφο Πάνο Αμυρά και τον Γιώργο Κουβαρά έχει ως εξής:

• Χρονοπούλου: Το έχουμε κοστολογήσει επιμέρους, απλά αν ξεκινήσω να σας το αναλύω θα χάσουμε χρόνο για τους τηλεθεατές.
• Αμυράς: Επειδή διάβασα το πρόγραμμά σας, έχετε ένα μέτρο που λέει «έκτακτη φορολόγηση κερδών τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων». Τι έσοδα προσδοκάτε από αυτό το μέτρο και ποιες νοείτε «μεγάλες επιχειρήσεις»;
• Χρονοπούλου: Τα κοστολογημένα μας μέτρα είναι οι συντάξεις, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των φόρων στην εργασία μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στην υγεία (αναλύει ΕΚΑΣ και νούμερα)
• Αμυράς: Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις θα φορολογήσετε; Είδα στο πρόγραμμά σας ότι θα καταργήσετε έκτακτη φορολόγηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν μονοπωλιακό χαρακτήρα. Τι εννοείτε;
• Χρονοπούλου: Ουσιαστικά, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ανακατανομή του φορολογικού συστήματος. Δηλαδή, αντί να έχουμε σήμερα φόρο κατανάλωσης 60% που πληρώνουν οι μικρομεσαίοι, να μπορέσουμε να δώσουμε μία εναλλακτική ώστε ουσιαστικά, ανακατανέμοντας τους φόρους, να μπορεί το κράτος να μην πιέζει τους πολλούς.
• Αμυράς: Άρα θα αυξήσετε κάποιους φόρους και κάποιους θα μειώσετε.
• Χρονοπούλου: Ναι, θα αυξήσουμε κάποιους φόρους και κάποιους θα μειώσουμε.
• Κουβαράς: Ποιους θα αυξήσετε, μια και το λέτε… Ποιους θα μειώσουν, όλοι το λένε. Ποιους θα αυξήσετε, είναι ενδιαφέρον να το μάθουμε.
• Χρονοπούλου: Θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη.

Είναι προφανές από την τελευταία πρότασή της ότι πρόκειται για εκφραστικό λάθος, αφού είπε ότι “πλήττουν”. Επομένως δεν εννοούσε αύξηση.