Πυρ ομαδόν δέχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης για την δήλωσή του σχετικά με υπόδειξη τρίτου προσώπου πλην Μητσοτάκη και Τσίπρα σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από τα δύο κόμματα εξουσίας, ώστε να βρεθεί μια άλλη λύση.

Αλλά τα επιχειρήματα του κ. Ανδουλάκη δεν εξαντλούνται στην προσπάθειά του για έναν πιο ουσιαστικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Όπως τονίζουν πολιτικοί παρατηρητές, η πρότασή του μπορεί να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο στην πολύ πιθανή περίπτωση του κινδύνου ακυβερνησίας στη χώρα, κάτι που είναι ενδεχόμενο να συμβεί, αφού δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης μεταξύ των αρχηγών των δύο κομμάτων εξουσίας.

Όλοι βάλλουν κατά του Ν. Ανδρουλάκη από κομματικό συμφέρον, απορρίπτοντας εκ των προτέρων κάθε μορφή συνεργασίας.

Ακόμα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όταν δέχθηκε ερώτηση για τις προϋποθέσεις συνεργασίας μετεκλογικά όπως τις περιέγραψε ο Ν. Ανδρουλάκης απάντησε:

«Νομίζω ότι θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη τι ακριβώς εννοούσε με αυτά τα οποία είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του. Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και μία σταθερή κυβέρνηση προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, το οποίο πιστεύω ότι απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και γι’ αυτό διεκδικώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν, θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους να σας απαντήσουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε»,απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ προβάλλεται η άποψη ότι ο κ. Ανδρουλάκης προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση, μπροστά στο ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε ακυβερνησία, όπως φαίνεται από το κλίμα οξύτητας, που καλλιεργείται από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, κάτι , που αποκλείει οποιαδήποτε συμφωνία.

Μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο θα μπορούσε να βρει έδαφος η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη, για την οποία άλλωστε δεν υπάρχει συνταγματικό ή άλλο θεσμικό εμπόδιο.

Απάντηση Σπυρόπουλου στη Ν.Δ.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ για καθεστωτισμό, υποστηρίζοντας ότι ζητά «δήλωση» Ανδρουλάκη ότι θα προτείνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο καθεστωτισμός του κυβερνώντος κόμματος ξεπερνά επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη κάθε προηγούμενο στάδιο. Απαιτεί πια από τον πρόεδρό μας να δηλώσει ότι θα τον προτείνει ως επόμενο πρωθυπουργό! Για την απάντηση στην πρωτοφανή αυτή απαίτηση αρμόδιος είναι ένας και μόνο: Ο ελληνικός λαός», έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Σπυρόπουλος.

Π. Δουδωνής: Στο Σύνταγμα δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός

Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής υποστήριξε ότι «σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει άγραφος συνταγματικός κανόνας που να λέει ότι εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος γίνεται πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στο άρθρο 37 του Συντάγματος, που επικαλέστηκαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός. Στο άρθρο 37, παράγραφος 1, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι όταν υπάρχει αυτοδυναμία, πράγματι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι πρωθυπουργός και παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εξετάζεται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τρεις διερευνητικές εντολές και μετά με τη συνάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο κ. Δουδωνής επιστράτευσε, επίσης, τις δημοσκοπήσεις, όπου «η Νέα Δημοκρατία χάνει 7 με 12 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ 5 με 6 μονάδες. Στο ερώτημα για καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο ”Κανένας” είναι επικρατέστερη επιλογή σε σχέση με τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, θα αποδοκιμαστούν από τον ελληνικό λαό, γιατί θα πέσουν τα εκλογικά τους ποσοστά».

Ο Παναγιώτης Δουδωνής τόνισε ότι η νομιμοποίηση ενός πρωθυπουργού σε μία κυβέρνηση συνεργασίας αντλείται από την ψήφο της Βουλής.

«Προφανώς, η προτεραιότητα σε μία κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να είναι το πολιτικό πρόγραμμα το οποία θα συμφωνηθεί. Το πρόσωπο το οποίο θα επιλεγεί θα είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα υπηρετήσει αυτή την προγραμματική συμφωνία. Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που μπορούν να εφαρμόσουν μία τέτοια συμφωνία», υποστήριξε.