Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, χαρακτηρίζει «απαράδεκτους» και «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου κατά της ελληνικής κυβέρνησης.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης από τον Γιώργο Κύρτσο. Τις θεωρούμε απαράδεκτες» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter.
Σημειώνει πως μετά από αυτό «θα κινηθεί εσωτερική διαδικασία κατά του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου», ο οποίος είναι μέχρι τώρα και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η διαδικασία θα αφορά παραβάσεις του καταστατικού, που ελέγχονται από όργανο δεοντολογίας.
Πολιτικοί αναλυτές έλεγαν ότι προφανώς ο κ. Κύρτσος θα προσπαθήσει να αντικρούσει τις κατηγορίες, αλλά ακόμη και αν υποστεί τις συνέπειες, όπως π.χ. διαγραφή από το ΕΛΚ, θα μείνει ανεξάρτητος και θα συνεχίσει να προβάλλει εικόνα αγωνιστή με στόχο την πολιτική του “ηρωοποίηση”.
Ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος για μεγάλο διάστημα αναρτούσε στα social media σχόλια με εμφανή διάθεση επίκρισης προς την κυβέρνηση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικές εβδομάδες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε προαναγγείλει επί της ουσίας την διαγραφή του Γ. Κύρτσου, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε επιλέξει να θέσει εαυτόν εκτός κόμματος.
ΣΥΡΙΖΑ: Για τα κοινοτικά κονδύλια
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να διαγράψει τον κ. Κύρτσο για την αυτονόητη κριτική που ασκεί εδώ και έναν χρόνο για την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας και τις εκατόμβες νεκρών, για το επιτελικό χάος στην αντιμετώπιση κρίσεων και για την καταστροφική πολιτική του στην οικονομία με τα ρεκόρ ακρίβειας», επισημαίνει σετου ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Το έκανε όμως σήμερα που τόλμησε να επισημάνει πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει κοινοτικά κονδύλια για καταπάτηση του κράτους δικαίου, όπως συνέβη με την Ουγγαρία και την Πολωνία, με αφορμή τις διώξεις σε δημοσιογράφους και δικαστικούς για το σκάνδαλο Novartis», τονίζει και καταλήγει:
«Ο κ. Κύρτσος είπε απλά αυτό που όλη η Ευρώπη συζητά για το καθεστώς Μητσοτάκη, ο οποίος νομίζει πως με τη διαγραφή του θα συνεχιστεί η ομερτά. Δυστυχώς για τον ίδιον, τα κατορθώματά του, που μετατρέπουν την Ελληνική Δημοκρατία σε καθεστώς τύπου Όρμπαν, απασχολούν πλέον την Ευρώπη και τους θεσμούς της».