Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου με αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιστεύεται ότι θα τεθούν θέματα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και της ανάγκης σεβασμού των αρχών του πολιτεύματος, αλλά επειδή ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τις αξίες του πολιτισμού και την σημασία των ενεργειών του, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα προς επίτευξη των σκοπών του, είναι επόμενο ότι η συζήτηση θα εκτραχυνθεί.

Και αυτό διότι θα βγουν στην επιφάνεια οι μεθοδεύσεις με τα τρολς του διαδικτύου, τις βρωμερές αναρτήσεις και τα δημοσιεύματα με αισχρό περιεχόμενο, που παραπέμπουν σε χαμαιτυπείο.

Είναι μάλιστα αρκετοί αυτοί, που τονίζουν ότι δεν θα έπρεπε αυτή την στιγμή να γίνει μια τέτοια συζήτηση στη Βουλή, διότι όταν βγαίνει μπόχα από ένα χώρο, τότε το μόνο, που έχεις να κάνεις είναι να ρίξεις απολυμαντικό και να κλείσεις την πόρτα.

Πρώτος ο Μητσοτάκης ώρα 10.00


Η συζήτηση  διεξάγεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, η ομιλία του οποίου θα ξεκινήσει στις 10:00.
«Ο πρωθυπουργός ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου. Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο.

Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», είχε τονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Γεραπετρίτης: Τα παθογόνα φαινόμενα στο δημόσιο διάλογο

«Η ελληνική κοινωνία θα διαπιστώσει την πραγματικότητα», άρα, αυτό είναι θετικό, δήλωσε για τη συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατηγορώντας, συγχρόνως την αξιωματική αντιπολίτευση ή τουλάχιστον μέρος αυτής, ότι «αγκαλιάζει εχθροπαθή ρητορική, αγκαλιάζει ρητορική μίσους».

Η συζήτηση αυτή σκοπό έχει «να εντοπίσει τα παθογόνα φαινόμενα στο δημόσιο διάλογο και εν τέλει στη Δημοκρατία. Αυτά τα οποία βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το ζήτημα της υπουργού Πολιτισμού και όσων έχουν αναπτυχθεί στο χώρο του πολιτισμού αλλά και σε άλλους χώρους, έχουν οδηγήσει σε απόλυτη υποβάθμιση του επιπέδου διαλόγου στο δημόσιο βίο, ο οποίος παίρνει χαρακτήρα μιας εχθροπάθειας, ενός διχασμού», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας για να προσθέσει ότι υπάρχει μια μερίδα, η οποία ακολουθώντας πολιτική ταυτοτήτων, έρχεται και καταδικάζει, στοχοποιεί, προβαίνει σε δολοφονίες χαρακτήρων με τρόπο που «η Μεταπολίτευση δεν έχει γνωρίσει», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και, επιχειρηματολογώντας επ’ αυτού, «η ελληνική πολιτική σκηνή είχε ένα στοιχείο μερικού διχασμού, αν μη τι άλλο όμως υπήρχε μια κρίσιμη παραδοχή, ότι δεν είναι δυνατόν να υπονομεύουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Φοβούμαι ότι έχουμε φθάσει στο επίπεδο πλέον να μην υπάρχει ούτε το τελευταίο αυτό ανάχωμα».

Παρά ταύτα, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχει ένα ωφέλιμο αποτέλεσμα από την κοινοβουλευτική συζήτηση, κυρίως διότι «η ελληνική κοινωνία θα διαπιστώσει την πραγματικότητα, αυτό δεν είναι μικρό πράγμα». Στα θετικά ακόμη, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει ένας χώρος ελευθερίας που ευνοεί αυτού του τύπου τις αποκαλύψεις».

Δεν είναι πολιτικά, αλλά κοινωνικά φαινόμενα

Με αφετηριακή θέση εξάλλου ότι το φαινόμενο δεν έχει πολιτική ή κομματική ταυτότητα, αλλά είναι βαθύτατα κοινωνικό, εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν βρέθηκαν όλοι αλληλέγγυοι απέναντι στο φαινόμενο, αντιθέτως «βρισκόμαστε σε ένα δευτερογενή διχασμό»: «άλλες παρατάξεις είναι παιδεραστές και άλλες τιμητές. Πρόκειται για απόλυτο ευτελισμό του πολιτεύματος».

Στην ουσία, τώρα, της υπόθεσης Λιγνάδη, κατ’ αρχάς επανέλαβε ότι η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε την παραίτηση του κ. Λιγνάδη και η οποία δόθηκε την ίδια ημέρα, ενώ διερωτήθηκε αν «ήταν ποτέ δυνατόν να πιστεύει κάποιος, έστω από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι γνώριζε κάποιος το ποιόν της πράξης που φέρεται να έχει διατελέσει ο κ. Λιγνάδης και παρά ταύτα να διορίστηκε;

Υπάρχει», συνέχισε, «μια βαθύτατα ανοίκεια κομματική εκμετάλλευση του φαινομένου, υπάρχει μια στοχοποίηση ανθρώπων, πρωτίστως της υπουργού Πολιτισμού αλλά και άλλων, όπως ο υφυπουργός κ. Σκέρτσος, ο οποίος δέχθηκε μια επίθεση που πραγματικά δεν έχω ξανασυναντήσει ποτέ. Είναι μια κατάσταση νοσηρή, φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ή τουλάχιστον μέρος αυτής, αγκαλιάζει αυτήν την εχθροπαθή ρητορική, αγκαλιάζει αυτή τη ρητορική μίσους -και αυτό έχει πάρα πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για την ίδια την κοινωνία», κατήγγειλε ο Γ. Γεραπετρίτης.