– «Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους όλο το μίσος των αυταρχικών καθεστώτων», είπε.-

 – « Τους αναγκάσατε να κάνουν το  εμβόλιο της AstraZeneca», κατήγγειλε.-

– «Ποτέ εμείς δεν περάσαμε, ακόμα και όταν τα απαιτούσε η Τρόικα αυτά που περνάτε εσείς τώρα, χωρίς μνημόνια».–

 

Με  επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με ακραιές εκφράσεις του τύπου «ξεστοκάρετε πάνω στους νέους όλο το μίσος των αυταρχικών καθεστώτων».

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορές σε θέματα της επικαιρότητας εκτός από το εργασιακό νομοσχέδιο, όπως τα ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία αλλά και τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας. «Πώς να κρύψετε, άλλωστε, από 100.000 οικογένειες που αγωνιούν για τα παιδιά τους που δίνουν πανελλαδικές, ότι αποφασίσατε τη χρονιά της πανδημίας, του εγκλεισμού, και του φόβου, να απλώσετε ένα συρματόπλεγμα που θα κρατήσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά μακριά από το όνειρό τους», είπε.

 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αρχιερέα των ψεύτικων υποσχέσεων». Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι: «ξεστοκάρετε πάνω στους νέους όλο το μίσος των αυταρχικών καθεστώτων», θέτοντας ως παράδειγμα την παροχή μόνο του εμβολίου της AstraZeneca στις νεότερες ηλικίες.

«Εσείς προσωπικά δεσμευτήκατε για την εξυγίανση των οικονομικών του κόμματός σας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως η Νέα Δημοκρατία χρεώνει με περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο τους Έλληνες πολίτες. «

Πώς να κρύψετε ότι μας κυβερνά ένα κόμμα χρεοκοπημένο οικονομικά αλλά και ηθικά; Ένα κόμμα στρατηγικός κακοπληρωτής σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος; Και μάλιστα το ίδιο κόμμα, με τον ίδιο αρχηγό, που έταξε να βάλει τάξη στα οικονομικά της χώρας. Πώς να κρύψετε κύριε Μητσοτάκη ότι είστε εσείς προσωπικά ο αρχιερέας της αναξιοπιστίας, του λαϊκισμού, των ψεύτικων υποσχέσεων, του φαρισαϊσμού, αφού δεσμευτήκατε για εξυγίανση στα οικονομικά του κόμματός σας και αντί γι’ αυτό φορτώσατε με 120 εκατομμύρια φέσι τους Έλληνες φορολογούμενους;».

«Ποτέ εμείς δεν περάσαμε, ακόμα και όταν τα απαιτούσε η Τρόικα αυτά που περνάτε εσείς τώρα, χωρίς μνημόνια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους μας όλο το μίσος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για το εμβολιασμό και τις νέες συστάσεις της Επιτροπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η κυβέρνηση έχει εργαλειοποιήσει την επιτροπή και ανάγκασε τους νέους της χώρας να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca κάτι το οποίο τώρα αλλάζει. «Κύριε, Μητσοτάκη είστε ένας πρωθυπουργός που αντί να ενώνει, διχάζει τον ελληνικό λαό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εσείς όμως Κύριε Μητσοτάκη αντί για συλλογική ευθύνη, χτίζετε τείχη. Αυτό κάνετε. Τείχη γύρω για τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους του πολιτισμού, όλους όσοι προσπαθούν να παράγουν και να δημιουργήσουν χωρίς απευθείας αναθέσεις και πλάγιες υποθέσεις. Τείχη τελικά διχασμού και κοινωνικής κατάστασης πολιορκίας. Και εντός των τειχών είναι η ελίτ. Που την στηρίζετε και σας στηρίζει», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας, παράλληλα λόγο για προπαγάνδα και μηχανισμούς ψεμάτων που συνοδεύουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο.

Χαρακτηρίζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο «θεμέλιο λίθο» αυτού του διχασμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι «βαφτίζει τον Μεσαίωνα Αναγέννηση». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «ό,τι πιο αντιεργατικό έχει έρθει σε αυτήν την αίθουσα για ψήφιση» να διαπραγματεύεται «με ατομική σύμβαση ο πανίσχυρος εργοδότης με τον αδύναμο εργαζόμενο».

Σαν να κυβερνά τη χώρα το μαυσωλείο του φιλελευθερισμού

Όταν ο κόσμος αναστοχάζεται και αναθεωρεί τις βεβαιότητες του χθες, εσείς βαδίζετε προς τα πίσω. Σαν να κυβερνά τη χώρα το μαυσωλείο του φιλελευθερισμού. Νομιμοποιείτε τα σπαστά ωράρια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία είπε πως με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου καταδικάζονται οι πολίτες σε ένα κοινωνικό αδιέξοδο.

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση για την πιο κυνική και πιο ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Το τέλος σας θα σημάνει μια νέα αρχή, λύτρωσης για τον τόπο. Γιατί όσο και αν προσπαθείτε με νύχια και με δόντια να το αποτρέψετε, αυτή η χώρα θα αλλάξει προς το καλύτερο».

Η δευτερολογία του κ. Τσίπρα

«Δεν έχετε καταλάβει τίποτα» επισήμανε στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Επί ενάμιση χρόνο, σε αντίθεση με τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η αντιπολίτευση εδώ είχε εποικοδομητικό ρόλο. Στήριξε και έπεισε τους πολίτες για την αναγκαιότητα περιοριστικών μέτρων.Έγινε κάτι αντίστοιχο με αντιπολίτευση της Δεξιάς στην ΕΕ; Φανταστείτε τι θα τραβούσε η έρμη η χώρα, αν την περίοδο της πανδημίας ήταν στη διακυβέρνηση προοδευτική δύναμη -και δη ο ΣΥΡΙΖΑ- με εσάς στην αντιπολίτευση».

Επιμένοντας στην κριτική του για το AstraZeneca, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε: «Γνωρίζατε ότι αυτό το εμβόλιο δημιουργεί θρομβώσεις και κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες και εσείς το κρύψατε και πιέσατε. Και έρχεστε εδώ και μιλάτε για τον Πολάκη. Ο Πολάκης ήταν στην επιτροπή; Εγώ εργαλειοποίησα τα μέλη της επιτροπής; Εσείς ήσασταν που φλερτάρατε με την υπουργοποίηση του επικεφαλής της επιτροπής ή του τάζατε θέσεις σε ψηφοδέλτια Επικρατείας».

«Εγώ ήμουν εδώ και σας πρότεινα συνδιαχείριση με υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και κοινό σχέδιο. Και εσείς λέγατε όχι. Σας ζητήσαμε στήριξη του ΕΣΥ και εσείς αρνηθήκατε. Δεν μπορείτε πια να κρύβεστε πίσω από μια παρωχημένη αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και να παίζετε το παιχνίδι γάτα και ποντίκι, κρυπτόμενος πίσω από τα μέλη της επιτροπής. Δεν ξέρω αν γι’ αυτό φέρατε την τροπολογία για την ασυλία τους» συμπλήρωσε.

Δεσμευόμαστε να αποσύρουμε το νομοσχέδιο

«Είπατε για διαχωρισμό των απεργιών από τις παρανομίες» ανέφερε για τα εργασιακά. «Σοβαρά; Αυτό είναι το πρόβλημα των εργαζόμενων; Μήπως οι απεργίες είναι παράνομες; Το μόνο που θα πω σε σχέση με τα εργασιακά είναι ότι δεσμευόμαστε να αποσύρουμε το νομοσχέδιο, όταν οι πολιτικές συνθήκες δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική να διαμορφωθεί νέα διακυβέρνηση. Μιλήσατε για λιβάνισμα από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Εγώ δεν το βλέπω αυτό. Διάβασα μόνο τους FT να γράφουν ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε υπέρ υπόπτων για ξέπλυμα. Δεν είδα ελληνικά ΜΜΕ να τα γράφουν αυτά. Όπως το Politico και ο Guardian έγραψαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτός που παραβιάζει τα μέτρα».«Οι εργάτες θα δουν πώς μειώνεται το εισόδημά τους από τον νόμο σας. Εσείς μιλήσατε για τον εργατοτεχνίτη και νέο υπάλληλο. Και αυτοί θα το δουν, αν δεν απολυθούν έως τότε. Κλείνω λέγοντάς σας το εξής: Ωραίο το λογοπαίγνο για τον διαχειριστή και την πολυκατοικία. Δεν ξέρω κανέναν εργολάβο που να εργάζεται έντιμα, να σας έδινε διαμέρισμα σε ένα τέτοιο μπαταξή . Ξεπληρώνετε τα χρέη σας με μπαλούν. Σε ένα από τα πολλά διαμερίσματα που έχετε, θα δίνατε διαμέρισμα σε έναν που αυξάνει κάθε χρόνο τα δάνειά του;

Αντί για ευφυολογήματα ελάτε να συζητήσουμε την πρόταση που καταθέσαμε, ώστε επιτέλους να πληρώσετε. Αφήστε τα αστειάκια. Δεν μπορείτε να χρωστάτε και να κάνετε καμπάνιες στα σόσιλα μίντια και εμείς να νοικοκυρεύουμε το κόμμα μας. Εϊναι ζήτημα ισονομίας σε αυτό τον τόπο».