Πολιτική κίνηση άνευ ουσίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Λάρισα και όσα είπε για το κέντρο τηλεδιοίκησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ανοίκεια συμπεριφορά συνειδητής παραπλάνησης.

«Πήγε εκεί όπου θα γίνει τον Σεπτέμβριο η υπερτοπική τηλεδιοίκηση αντί να πάει στον τοπικό σταθμό τηλεδιοίκησης που λειτουργούσε το μοιραίο βράδυ και θα μπορούσε να γίνει η αυτόματη χάραξη. Όταν κάποιος πηγαίνει στη Λάρισα και αποφεύγει να επισκεφθεί την αίθουσα όπου λήφθηκαν οι μοιραίες αποφάσεις το βράδυ της τραγωδίας, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι κίνηση πολιτική και όχι ουσίας», είπε κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τη συζήτηση της σύμβασης 717.

Kαι πρόσθεσε o υπουργός Επικρατείας:

«Ο κ. Τσίπρας πήγε εκεί που από τη φωτιά του 2015 είχε υποβαθμιστεί το σύστημα και δεν μπορούσε να γίνει αυτόματη χάραξη. Αυτόματη χάραξη μπορούσε να γίνει από τον τοπικό σταθμό τον οποίο ο κ. Τσίπρας δεν επισκέφθηκε».

Γ. Γεραπετρίτης προς Ν. Παππά: Να πάμε μαζί να το δούμε

Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε επίσης στις αιχμές που του άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την τηλεδιοίκηση. «Αμφισβητείτε ότι στον σταθμό Λάρισας γίνεται αυτόματη χάραξη και ότι για 8,5 χλμ. θα μπορούσε να γίνει παρακολούθηση του τρένου. Δέχεστε, κύριε Παππά, να πάμε μαζί να το δούμε; Παρακαλώ όλους τους εκπροσώπους της Βουλής να πάμε να το δούμε», σημείωσε.

Και συνέχισε: «Τον πίνακα που επιτρέπει την αυτόματη χάραξη και την παρακολούθηση του τρένου για 8,5 χιλιόμετρα. Πώς αλλιώς να το πω… Το είπα σε όλους τους τόνους. Ανάβουν τα φωτάκια στον πίνακα και ο σταθμάρχης παρακολουθεί την πορεία του τρένου για 8,5 χλμ. Καταλαβαίνω ότι ήρθατε εδώ σε τόνο θεατρικό, κύριε Παππά. Η απάντηση λοιπόν είναι η εξής. Είναι απλή. Σας είπα ότι δεν θέλω να κάνουμε αντιπαράθεση πάνω σε θύματα, γιατί είναι άηθες και αισθάνομαι άσχημα όταν αντιπαρατιθέμεθα σε τέτοια θέματα».

Τσίπρας με συνδικαλιστές μηχανοδηγούς και σταθμάρχες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε σήμερα στη Λάρισα, όπου μαζί με μηχανοδηγούς και σταθμάρχες επισκέφθηκε το κέντρο υπερτοπικής τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης.

Κατά την επίσκεψή του ο κ. Τσίπρας συζήτησε με εργαζομένους, μηχανοδηγούς και σταθμάρχες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και για τις δικλίδες ασφαλείας που υπήρχαν μέχρι το 2019 και οι οποίες εν συνεχεία είτε απαξιώθηκαν είτε καταργήθηκαν, όπως είπε.

 Γιατί επί 20 μέρες λένε ψέματα;

Μετά την περιοδεία του στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης της Λάρισας ο κ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:

«Η αλήθεια και η δικαιοσύνη δεν είναι ένας στόχος ενός κόμματος. Είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας. Και πρώτα απ’ όλα εκείνων που με τόσο τραγικό και απροσδόκητο τρόπο έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Η κυβέρνηση επιχειρεί με ψέματα να συγκαλύψει τις ευθύνες της. 57 αδικοχαμένες ζωές όμως ζητούν απαντήσεις. Γιατί ο σταθμός τηλεδιοίκησης της Λάρισας, που τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Ιούλιο του 2019 μετά από μία πυρκαγιά, δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, δεν ξαναλειτούργησε ποτέ και είναι σήμερα αυτό το γιαπί;

Αν λειτουργούσε, δεν θα είχε συμβεί το μοιραίο. Γιατί εδώ και 20 μέρες οι υπεύθυνες φωνές της κυβέρνησης λένε ψέματα ότι δήθεν όλα λειτουργούσαν κανονικά; Η αλήθεια πρέπει να βγει στο φως. Είναι ευθύνη όλων μας να βγει στο φως. Η συγκάλυψη της αλήθειας αποτελεί ύβρη απέναντι στους ανθρώπους που άδικα έχασαν τη ζωή τους. Και βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξίσου σημαντικά με τις ευθύνες της για την εγκατάλειψη κάθε δικλίδας ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου, που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών».

Διάψευση Γεραπετρίτη για τα όσα είδε ο Τσίπρας στη Λάρισα

«Φωτογραφίζοντας» την επίσκεψη Τσίπρα στη Λάρισα ο νέος υπουργός Μεταφορών κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έκανε λόγο για παραπλάνηση.

Είπε χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν μίλησα για ένα καθολικό κέντρο τηλεδιοίκησης. Σήμερα όμως που μιλάμε υφίσταται το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και κάνει την αυτόματη χάραξη, κι αυτό ανέφερε και ο κ. Σπίρτζης για την αυτόματη χάραξη. Θέλω να καταθέσω και πάλι με σεβασμό προς τις οικογένειες των θυμάτων:

Ανοίκεια συμπεριφορά συνειδητής παραπλάνησης όταν ορισμένοι πηγαίνουν σε αυτό που είναι υπό κατασκευή στη Λάρισα και λένε πως αυτό είναι ό,τι υπάρχει σήμερα. Ακριβώς δίπλα είναι το κέντρο τοπικής τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, το οποίο λειτουργεί. Πήγα και έκανα αυτοψία και με τη βοήθεια των σταθμαρχών κάναμε αυτόματη χάραξη. Πάμε μαζί να δούμε αν λειτουργεί. Αν αποδειχθεί πως λειτουργεί, θα πρέπει να πείτε “συγγνώμη” και σε εμένα αλλά και στον ελληνικό λαό, που παραπλανάτε».

Αυτό που εξήγησε, με άλλα λόγια, ο κ. Γεραπετρίτης είναι πως ο κ. Τσίπρας πήγε στην οικοδομή που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και θα στεγάσει την υπερτοπική τηλεδιοίκηση, αλλά δεν πήγε στο κτίριο που η τοπική τηλεδιοίκηση λειτουργεί και λειτουργούσε και την κρίσιμη βραδιά με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.