
Σε σκέψεις και σχεδιασμούς για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, που θα περιλαμβάνει την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή βρίσκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ψάχνουν να βρουν τις κατάλληλες ημερομηνίες για δύο λόγους:
1. Να είναι η κυβέρνηση στα πάνω της, αφού ήδη θα έχει αυξηθεί και ο κατώτατος μισθός, μαζί με άλλες παροχές.
2.Να μην μείνει η χώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση ενόσω θα υφίσταται προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία.
Επικρατέστερος για το αξίωμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού θεωρείται, λόγω σειράς, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ένας εξαίρετος νομικός με πολύ καλές μεταπτυχιακές σπουδές και στη Δημόσια Οικονομία, καθώς και ευρωπαϊκές περγαμηνές στο αντικείμενό του, αλλά χωρίς πολιτική εμπειρία.
Tο πιθανό χρονοδιάγραμμα για την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή
Συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις από πολιτικούς αναλυτές αναφέρουν τα εξής για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα στο οποίο φαίνεται να προσανατολίζεται το Μέγαρο Μαξίμου:
–Τετάρτη 15 Μαρτίου δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
–Κυριακή (των Βαΐων) 9 Απριλίου, που είναι μια ημερομηνία η οποία ευνοεί τη μετακίνηση των ετεροδημοτών και την παραμονή στη γενέτειρά τους για το επερχόμενο Πάσχα, στήνεται η πρώτη κάλπη.
– Πέμπτη 20 Απριλίου συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση η Βουλή με τη νέα σύνθεσή της για να ορκιστούν οι βουλευτές και να εκλέξει προεδρείο.
– Το Σάββατο 23 Απριλίου σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς στο μεταξύ έχουν, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αποβεί άκαρπες οι διερευνητικές εντολές που θα δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, όπως και η σύσκεψη με όλους τους αρχηγούς για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.
– Δευτέρα 25 Απριλίου εκδίδεται Π.Δ. για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και την επαναληπτική προσφυγή στις κάλπες.
– Κυριακή 21 Μαΐου, οι Ελληνες ψηφοφόροι καλούμαστε για δεύτερη φορά στις κάλπες, με την ελπίδα ότι το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με το οποίο θα γίνει η κατανομή των βουλευτικών εδρών στα κόμματα, θα δώσει πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών στο πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Εφόσον το αποτέλεσμα που θα εξαχθεί από την επαναληπτική εκλογή είναι το προσδοκώμενο από την ηγεσία του κόμματος που θα κόψει πρώτο το νήμα της κάλπης, τότε την επομένη μέρα η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα παραδώσει τη σκυτάλη στον νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης που τις επόμενες μέρες θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, το ελληνικό εκλογικό χρονοδιάγραμμα θα διαρκέσει γύρω στις 70 ημέρες, εκ των οποίων για σχεδόν ενάμιση έως δύο μήνες την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Η ευχή και η ελπίδα της Αθήνας είναι το διάστημα αυτό να έχει κριθεί το εκλογικό παιχνίδι στη γείτονα και οι σχέσεις των δύο χωρών να έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα πολυπόθητα «ήρεμα νερά».
Οι ημερομηνίες για εκλογές στην Τουρκία
Σε ό,τι αφορά το εκλογικό ημερολόγιο της γειτονικής χώρας, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η χρονικά πιο κοντινή ημερομηνία που φαίνεται να έχει κυκλώσει ο Ερντογάν είναι η Κυριακή 9 Απριλιου, η οποία εξακολουθεί να είναι και η πιο πιθανή για να στηθεί η πρώτη κάλπη στη δική μας χώρα.
Εντός του Απριλίου, η επόμενη πιθανή ημερομηνία για τις τουρκικές εκλογές είναι η τελευταία Κυριακή του μήνα, δηλαδή στις 30 Απριλίου, ενώ αν επιλεγεί ο Μάιος, τότε θεωρούνται πιθανές οι δύο πρώτες Κυριακές, δηλαδή στις 7 και στις 14 του μήνα. Εκτός και αν δεν του «βγουν τα κουκιά» του Τούρκου προέδρου και πάει στο απώτατο χρονικό σημείο που είναι η 18η Ιουνίου.
Ο ίδιος ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι θέλει να φέρει νωρίτερα τις εκλογές, χωρίς, ωστόσο, να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία. «Ο Ερντογάν τις κάνει πιο νωρίς γιατί θεωρεί ότι θα τις κερδίσει, πάντα θέλει προσοχή η Τουρκία σε προεκλογική περίοδο αλλά το πιο λογικό είναι να θέλει κι αυτός “ήρεμα νερά” τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες», εκτιμά η Αθήνα.
Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν δει το φως διάφορα σενάρια για τον χρόνο που εξετάζει το επιτελείο του Ερντογάν και τα οποία σε κάποιον βαθμό ταυτίζονται με τα δικά μας εκλογικά χρονοδιαγράμματα, τα οποία επίσης κινούνται στη σφαίρα της σεναριολογίας.
Η μόνη βεβαιότητα που υπάρχει είναι ότι οι κάλπες στη χώρα μας θα στηθούν «από τον Απρίλιο και ύστερα», όπως αποκάλυψε σε συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που είχε την 1η του νέου έτους ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ο ίδιος τρεις μέρες μετά στην πρώτη προεκλογική σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου.