Νέα Ενώπιον της ανακρίτριας του δικαστικού συμβουλίου του ειδικού δικαστηρίου Ευδοξίας Κιουπτσίδου -Στρατουδάκη στον Άρειο Πάγο θα βρεθεί σήμερα ο Νίκος Παππάς.

Ο πρώην Υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει κληθεί σε απολογία από την ανώτατη δικαστική λειτουργό που ερευνά το σκοτεινό παρασκήνιο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Για ποια αδικήματα κατηγορείται

Σε βάρος του πρωτοκλασάτου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ η Βουλή έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2020 μετά από τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι υπήρξε εικονική συναλλαγή με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC της οικογένειας Χούρι, προκειμένου να εξασφαλίσει ο ίδιος την απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μπορεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με τον Χρ.Καλογρίτσα, ο οποίος επίσης κατηγορείται για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος, ο Νίκος Παππάς είχε οργανώσει το σχέδιο χρηματοδότησης του επιχειρηματία, ώστε να αποκτήσει και να ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.
Your browser does not support video

Τι ήξερε ο Ν. Παππάς για τον Καλογρίτσα

Ο πρώην Υπουργός στο υπόμνημα που είχε παραδώσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής είχε αρνηθεί τα όσα του καταλογίζει ο επιχειρηματίας και ανέφερε:

«Μου αποδίδεται ότι προέβην στον σχεδιασμό, καθορισμό των όρων και νομοθέτηση ενός διαγωνισμού, στον οποίο εξ αρχής επεδίωκα να λάβει άδεια ο Χρ. Καλογρίτσας, ο οποίος όμως εξ αρχής γνώριζα ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του σε αυτόν, και γι’ αυτό εν τέλει προέβην στην παραβίαση των όρων του εν λόγω διαγωνισμού, τους οποίους όρους όμως εγώ είχα θεσπίσει και νομοθετήσει, ώστε διά της εν λόγω παράβασης μου ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας να λάβει την επίμαχη άδεια, την οποία όμως τελικά ουδέποτε έλαβε, αφού κηρύχθηκε έκπτωτος από τον διαγωνισμό, του οποίου τους όρους εγώ παρέβην. Η εν λόγω αιτίαση αποτελεί ένα ξεκάθαρο βιασμό της λογικής».

Ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Βουλή

Όμως, παρά τους ισχυρισμούς του Νίκου Παππά, η Βουλή άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη και έτσι η έρευνα συνεχίζεται από την ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου. Η κα Κιουπτσίδου – Στρατουδάκη κάλεσε σε απολογία τις προηγούμενες ημέρες τον Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επέμεινε στις καταγγελίες του για το ρόλο του Νίκου Παππά.

«Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξ αιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», φέρεται να υποστήριξε ενώπιον της ανώτατης δικαστικής λειτουργού.

Μετά την απολογία του Νίκου Παππά η ανακριτική έρευνα θα κλείσει και πλέον το λόγο θα έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί εάν για η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.