Με μια εμπνευσμένη ομιλία πάνω σε όλα τα ζητούμενα της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα και διεθνώς με έμφαση στην ανάγκη ανάκτησης των ιδεών στον δημόσιο βίο, αλλά και με ξεκαθάρισμα της έννοιας του υγιούς πατριωτισμού, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του, παρουσία όλης της ηγεσίας της Ν.Δ. αλλά και του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.

Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς απηύθυνε προσκλητήριο «γαλάζιας» ενότητας μιλώντας  στο θέατρο «Παλλάς, σηματοδοτώντας την στάση των κορυφαίων στελεχών του κόμματος ενόψει των εκλογών.

«Είμαστε η παράταξη που οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη και ενόψει των εκλογών όποτε και αν γίνουν και ανεξάρτητα από τις εκλογές. Είμαι εδώ, παρών , μαζί σας. Με την ψυχή μου, με τη συνείδησή μου και με την πατρίδα σαν πυξίδα μου. Παρών, για τα μεγάλα στοιχήματα της Ιστορίας. Που θα τα κερδίσουμε. Παρών για την μεγάλη παράταξή μας – που της χρωστάμε πολλά. Παρών για την Ελλάδα μας – που της χρωστάμε τα πάντα», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στην ιδρυτική εκδήλωση του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή, Λουκά Παπαδήμου και Π.Πικραμμένου, υπουργών, βουλευτών και στελεχών της ΝΔ.

«Από την πλευρά μου υπήρξα και παραμένω μάχιμος πολιτικός. Όλα είναι πολιτική», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε η παράταξη που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και θωρακίζει τη χώρα απέναντι σε κάθε εθνική απειλή».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η μάχη των ιδεών ήταν πάντα κρίσιμη, αλλά σήμερα γίνεται πολύ πιο επίκαιρη γιατί στις μέρες μας, ο δυτικός πολιτισμός – στο σύνολό του – δέχεται μιαν επίθεση που ανοιχτά επιδιώκει την ακύρωσή του.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για το σύνολο των θεμάτων.

«Θαυμάζουμε τους Ουκρανούς που πολεμάνε πεισματικά για την πατρίδα τους. Πολύ καλά κάνουν! Αλλά εμείς για τη δική μας Πατρίδα; Να κάνουμε πάντα πίσω; Προφανώς καταγγέλλουμε τη Ρωσία που εισβάλλει στην Ουκρανία. Αλλά για την Τουρκία που έχει ήδη εισβάλλει στην Κύπρο εδώ και πενήντα χρόνια, να μην λέμε κουβέντα; Γιατί όποιος το τολμήσει, είναι λέει, “εθνικιστής”; Κάτι τέτοιο είναι αχαρακτήριστο και ασυγχώρητο! Σας το λέω εγώ, που όταν η Χρυσή Αυγή εγκλημάτησε, την έστειλα στη δικαιοσύνη σιδεροδέσμια. Κι από εκεί βρέθηκαν στη φυλακή! Καθαρές κουβέντες: ‘Αλλο πράγμα οι απεχθέστατοι νεοναζί κι άλλο πράγμα ο πατριωτισμός!», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Δεν θα ξεχάσω όταν η τρόικα μου είπε να παραδώσουμε σε ένα υπερταμείο όλη την περιουσία της χώρας. Δεν το δέχτηκα. Το δέχτηκαν όμως δυστυχώς κάποιοι άλλοι αργότερα», πρόσθεσε ενώ μίλησε και για την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Ευρώπη χωρίς πυξίδα, χωρίς τιμόνι, χωρίς ηγεσία», ανέφερε μεταξύ άλλων και σημείωσε πως η Τουρκία παρότι μέλος του ΝΑΤΟ έχει ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τον Πούτιν.

 Κενό ηγεσίας στη Δύση, η Ευρώπη χρειάζεται συνθήκη επανίδρυσης

Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενείς αναφορές στον διχασμό στους κόλπους της ΕΕ.

«Αυτές τις ημέρες ο δυτικός πολιτισμός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα… Τους πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους μετανάστες τους σεβόμαστε, αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορούμε να το ανεχθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Παράλληλα, στηλίτευσε τη λογική σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, της αντικατάστασης του πατέρα και της μητέρας με το «γονέας ένα και γονέας δύο», τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα -παρότι κάποιοι το προσπαθούν, όπως είπε.

«Υπάρχει ένα κενό ηγεσίας στη Δύση. Είναι πρωτοφανής η παγκόσμια πολιτική φτώχεια. Χάθηκαν οι πολιτικοί σχεδιασμοί. Αντί για σύγκλιση υπάρχει απόκλιση στην ΕΕ. Ο χρυσός κανόνας της συνοχής χάθηκε. Όπως και η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Πιστεύω ότι για να μη διαλυθεί πια η Ευρώπη από τις αγκυλώσεις , τις αστοχίες και τις αντιφάσεις της χρειάζεται μια νέα συνθήκη επανίδρυσης», τόνισε.

Είπε ότι η Ελλάδα άντεξε. “Ήταν πράγματι σωστό ότι η χώρα υπέγραψε την Ελληνογαλλική συμφωνία Αμυντικής Συνδρομής. Ήταν πολύ σωστό, που πήραμε τα αεροσκάφη Rafale και τις σύγχρονες φρεγάτες Belhara. Ήταν πολύ σωστό που προωθήσαμε την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Και την αναβάθμιση στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο. Που όλα αυτά παρακάμπτουν την περιφερειακή στήριξη της Αμερικής στην Τουρκία και κυρίως της αφαιρούν ένα σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα”.

“Όλα αυτά σωστά έγιναν από ελληνικής πλευράς. Και τα πιστώνεται ασφαλώς ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης», υπογράμμισε ενώ είπε πως η ‘Αγκυρα επιδιώκει να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα. «Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προβλέπει σαφώς ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ, άρα και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Η Τουρκία απαιτεί να παραιτηθούμε και να οριοθετήσουμε μοιράζοντας μαζί της. Κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση, σε αυτό που ονομάζεται «Πρέσπες του Αιγαίου». Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», υπογράμμισε.

Για Πρέσπες και Αλβανία

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι είναι εθνικά επιζήμια. Μάλιστα είπεε ότι δημιουργεί προβλήματα σε Βουλγαρία, Αλβανία αλλά και μέσα στην ίδια τη Βόρεια Μακεδονία και εν τέλει αποσταθεροποιεί τα Βαλκάνια. Πρόσθεσε δε πως η συμφωνία που υπέγραψε η Βόρεια Μακεδονία με τη Βουλγαρία για τη γλώσσα ουσιαστικά ανατρέπουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Στις Πρέσπες η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα. Βλέπετε δεν υπήρχε ένας Κώστας Καραμανλής να απειλήσει με βέτο όπως έκανε στο Βουκουρέστι», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Απαντώντας τον Αλβανό πρωθυπουργό επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις δηλώσεις του για το πώς εντάχθηκε η Ελλάδα στο ευρώ» (για τις οποίες ο κ. Ράμα ζήτησε συγγνώμη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη), σημειώνοντας ότι «αν υπάρχει μια χώρα που εξαπατά το διεθνή περίγυρο και υποκλέπτει τις περουσίες των ομογενών μας αυτή είναι η Αλβανία κ. Ράμα».

 «Η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια, η Ελλάδα θα μπορεί να την ταΐσει»

Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέρθηκε με επίταση στο θέμα της εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θυμίζοντας πως είχε ξεκινήσει «επί Σαμαροβενιζέλων, ας το πω έτσι, από τον Γιάννη Μανιάτη και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και πάγωσε τα πάντα. Ευτυχώς το λάθος διορθώθηκε τελευταία από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό».

«Η ανατολική Μεσόγειος είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα. Σε λίγο η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να την ταΐσει» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ενισχυμένη εξοπλιστικά.
Σαμαράς: Οι νέες επενδύσεις να μην φορολογούνται για 5 χρόνια

«Καλά είναι τα επιδόματα ιδίως σε περιόδους πανδημίας, αλλά δεν πρέπει ναυτό να οδηγήσει σε εθισμό. Καλό είναι το καλάθι της νοικοκυράς, όμως ανάπτυξη θα έλθει μέσα από επενδύσεις, εξωστρέφεια. «Θα προτείνω κάτι τολμηρό: Οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μην φορολογούνται για 5 χρόνια. Και μη μας πει η ΕΕ ότι απαγορεύεται, γιατί η Γερμανία μοιράζει 200 δισ. ευρώ».

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι το κορυφαίο θέμα της χώρας είναι το δημογραφικό σημειώνοντας: Και μην μας πουν κάποιοι την απαράδεκτη άποψη ότι η λύση για το δημογραφικό είναι το μεταναστευτικό».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο θέμα της Novartis λέγοντας πως κατηγορήθηκαν άδικα δέκα πολιτικά πρόσωπα που δικαιώθηκαν. Εμείς το ξέραμε, ότι είμασταν αθώοι, αλλά μας διέσυραν είπε. Ήταν σκευωρία εξ αρχής και είναι μη δημοκρατικό να μην έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των ψευδομαρτύρων τόνισε.

 Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση έκανε υποκλοπές, θα ήταν αδιανόητο

Αναφερόμενος στο θέμα των «νόμιμων και παράνομων παρακολουθήσεων που ταλανίζει τον δημόσιο διάλογο τον τελευταίο καιρό» ο κ. Σαμαράς τόνισε: Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες, θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο αποτελεί βολική δικαιολογία. «Η παράταξή μας θεμελίωσε τη δημοκρατία. Αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχθεί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. «Είναι παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης η συγκυβέρνησή μας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το 2012, το 80% των διεθνών αναλυτών ήταν σίγουροι ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από τη ζώνη του ευρώ. Και όχι μόνο αυτό αλλά εξασφαλίσαμε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην παγκόσμια ιστορία».

Ποιοι παρέστησαν στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση δεν παρέστη – έχοντας ενημερώσει σχετικά τον Α. Σαμαρά – ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο γιος του προέδρου της Βουλής έχει κολλήσει κορωνοϊό και ο γιατρός της Βουλής του συνέστησε να αποφεύγει κλειστά μέρη με συγχρωτισμό.

Τον Αντώνη Σαμάρα προλόγισε η σύζυγός του και πρόεδρος του Ιδρύματος, Γεωργία Σαμαρά η οποία μίλησε για τη διαδρομή, την προσφορά και την αφοσίωση στην πατρίδα του πρώην πρωθυπουργού ενώ στην εκδήλωση μίλησε και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ιδρύματος παραβρέθηκαν, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, οι υπουργοί Κώστας Καραμανλής και ο πατέρας του και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ Αχιλλέας Καραμανλής,Νίκος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως, Μάκης Βορίδης, Βασίλης Κικίλιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Θάνος Πλεύρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γ.Γεραπετρίτης , Νότης Μηταράκης, Κώστας Τσιάρας, , οι αναπληρωτές υπουργοί Μίνα Γκάγκα, Νίκος Παπαθανάσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι υφυπουργοί Δόμνα Μιχαηλίδου, Γιάννης Μπρατάκος, Λευτέρης Οικονόμου, Γιώργος Κώτσηρας, Ζέττα Μακρή, Νίκος Χαρδαλιάς, Σταύρος Καλαφάτης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, οι Περιφερειάρχες Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, ο πρώην υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης κ.ά.