– Νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης.-

– Α. Λοβέδρος: Η αντικατάστασή μου υπήρξε επιλογή και απόφαση της προέδρου.-

Με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζονται, κατά σειρά, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης.

Έως τώρα τη θέση αυτή είχε ο βουλευτής του βορείου τομέα Αττικής Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος όταν γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές.

Με μια λιτή δήλωση αντέδρασε ο κ. Λοβέρδος στην αντικατάστασή από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η αντικατάστασή μου ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής υπήρξε επιλογή και απόφαση της προέδρου κ. Φ.Γεννηματά, την οποία και ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου παρείχε να εκπροσωπώ στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επί πεντέμισι έτη».

Η αντικατάσταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ναι μεν ήταν αιφνιδιαστική, ωστόσο ήταν επίσης για τους καλά γνωρίζοντες «μέσα στα σενάρια», σχετικά με τις κινήσεις της Φώφης Γεννηματά στην αρχή του νέου χρόνου.

Και αυτό γιατί εδώ και μήνες, η μεν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν έκρυβε στους συνομιλητές της την δυσφορία της για πτυχές της «γραμμής» εκπροσώπησης που εξέφραζε εντός Bουλής ο πρώην υπουργός και ο δε Ανδρέας Λοβέρδος προχωρούσε σταθερά στην ανάδειξη του πλαισίου, που κατά την άποψή του έπρεπε να ακολουθεί κάθε φορά το κόμμα του για την εμπέδωση μιας ρεαλιστικής αλλά και μαχητικής αντιπολιτευτικής τακτικής.

Μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ο έμπειρος πολιτικός δεν έχει λόγο να αντιδράσει έντονα ή να συγκρουστεί μετωπικά με την ηγεσία του κόμματος στην παρούσα φάση.

Ο κ. Λοβέρδος ο οποίος ως γνωστόν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στις εσωκομματικές εκλογές που, εκτός απροόπτου ή άλλου σχεδιασμού, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τον προσεχή Νοέμβριο. Εφόσον βέβαια προηγηθούν εθνικές εκλογές, ο χρόνος της εκλογής ηγεσίας όπως και τα πρόσωπα που θα «πρωταγωνιστήσουν» συμπεριλαμβάνονται σε ένα παζλ την τελική μορφή του οποίου ουδείς εντός ΚΙΝΑΛ γνωρίζει από τώρα.

Είχαν το πρωί τετ-α-τετ για “ρόδινη” αντικατάσταση

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που επικαλείται το protothema.gr, το Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Λοβέρδος είχαν σήμερα το πρωί τετ-α-τετ στο γραφείο της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ. Το ραντεβού κλείστηκε από την κυρία Γεννηματά η οποία και ενημέρωσε τον κ. Λοβέρδο για την απόφασή της.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μια γρήγορη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τα μείζονα ζητήματα της συγκυρίας. Ο κ. Λοβέρδος παραμένει φυσικά μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, όπου και θα παρουσιάζει εφεξής τις προτάσεις του.

Η πρώτη αντίδραση δείχνει καταρχάς ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν θέλει να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής εναντίον της ηγεσίας. Ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετος σε κάθε προοπτική διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι στηρίζει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, την οποία και «υπενθύμισε» πρόσφατα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά.

Παρασκήνιο και υποψηφιότητες για την αρχηγία

Στο έντονο παρασκήνιο που τροφοδοτούν και τα στοιχεία στασιμότητας του ΚΙΝΑΛ στα τελευταία γκάλοπ εντάσσονται πληροφορίες που υπογραμμίζουν την «διαρκή» ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κορυφαίων στελεχών για την προοπτική του κόμματος και τα αναγκαία βήματα μπροστά στις νέες προκλήσεις που η πανδημία επιβάλλει.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για παράδειγμα, που θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, στις εσωκομματικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, προτιμά κινήσεις για τις οποίες δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι πυροδοτούν εσωκομματική εσωστρέφεια. Διατηρεί ανοιχτές γέφυρες με στελέχη ανά την Ελλάδα (όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος), ενώ κάνει συχνά δημόσιες παρεμβάσεις με φόντο τα καθήκοντά του στην ευρωβουλή.

Στα ονόματα που ακούγονται ότι μπορεί να διεκδικήσουν την ηγεσία υπό κανονικές συνθήκες είναι αυτά του Παύλου Γερουλάνου, του Μιχάλη Κατρίνη (που μόλις ανέλαβε καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου…) κ.α. Κρίσιμο ρόλο στο παζλ διαθέτει ο Γ. Παπανδρέου και οι «παπανδρεϊκοί» για το ποιον ή ποια θα στηρίξουν στην κούρσα.

Στα τελευταία σενάρια καταγράφεται ως πιθανή και η υποψηφιότητα του βουλευτή Θεσσαλονίκης Χάρη Καστανίδη.