Η τραγωδία στα Τέμπη ανατρέπει την πορεία προς τις εκλογές και επηρεάζει γενικότερα τις πολιτικές εξελίξεις και τους προγραμματισμούς των  κομμάτων με συνέπεια να θεωρείται πιθανή ακόμη και η αλλαγή της ημερομηνίας της προσφυγής στις κάλπες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι φανερό ότι υπάρχει προβληματισμός σε κυβερνητικά στελέχη. Ουδείς συνεργάτης του πρωθυπουργού τολμά αυτή την ώρα να του απευθύνει μια τέτοια ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών, καθώς όλη η προσοχή και η ενέργεια, όπως σημειώνουν, είναι στραμμένη στη φροντίδα των τραυματιών, στη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και στη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Το σίγουρο είναι πως ο προγραμματισμός που υπήρχε για το επόμενο δεκαήμερο τίθεται εν αμφιβόλω. Την Παρασκευή υπήρχε προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με βασικό θέμα την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά αναβάλλεται.

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στη Λάρισα και συμμετείχε σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και φορείς, ενώ επισκέφθηκε και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για την εξέλιξη των διαδικασιών, ενώ συνομίλησε με συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

Μητσοτάκης: «Μιλάμε για ανείπωτη τραγωδία»

Σε δηλώσεις του από το σημείο όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ανείπωτη τραγωδία». «Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: Θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Ο Οικονόμου είχε προαναγγείλει ανακοινώσεις για εκλογές την Παρασκευή 3 Μαρτίου

Ας σημειωθεί ότι σε σχετική ερώτηση στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το εάν το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, 3 Μαρτίου, είναι το τελευταίο, για το πόσες ενημερώσεις θα κάνει ο ίδιος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι στο υπουργικό της Παρασκευής θα δίνονταν οι απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα, προαναγγέλλοντας έτσι την ανακοίνωση των αποφάσεων σχετικά με τις εκλογές.

«Στο υπουργικό της Παρασκευής θα πάρετε τις απαντήσεις σας για όλα αυτά τα ερωτήματα», είχε δηλώσει λακωνικά.

Μπορούν να ανακοινωθούν εκλογές στις 9 Μαρτίου;

Μετά τις τραγικές εξελίξεις με το πολύνεκρο δυστύχημα, πολλοί εκτιμούν ότι η προκήρυξη των εκλογών είναι δύσκολο να γίνει στις 9 Μαρτίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι πιθανό όλα να μετατεθούν δύο εβδομάδες αργότερα και οι εκλογές να διεξαχθούν στις 23 Απριλίου, αντί στις 9 του μήνα όπως είναι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου.

Με δεδομένο ότι στις 16 Απριλίου είναι το Πάσχα και στις 30 του μήνα είναι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, η μόνη ελεύθερη ημερομηνία εντός του μήνα για να στηθούν οι κάλπες είναι η 23η Απριλίου. Με την προοπτική αυτή, ενδεχόμενες δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στα τέλη Μαΐου, αφού την 1η Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές.

Διαφορετικά θα πρέπει να υπάρξει ριζικός ανασχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης και θα αρχίσει η αναζήτηση ημερομηνιών εντός του Μαΐου. Πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο, χωρίς ωστόσο να έχει μιλήσει κανείς με τον πρωθυπουργό για να είναι σε θέση να γνωρίζει τις σκέψεις του.