Στην αντεπίθεση με σοβαρές εξαγγελίες για τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας κα τον σταθεροποιητικό της χαρακτήρα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, που προωθούν με καταγγελίες και δημοσιεύματα ο δημοσιογράφος Κώστας Μπαξεβάνης και οι πέριξ αυτού, μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός, όπως διαφάνηκε από την χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ 1, θεωρεί ότι υπάρχει πίσω του ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της πολιτικής ζωής και δεν επιθυμεί να απασχολείται όλος ο πολιτικός κόσμος με τα απόνερα της ΕΥΠ και τα υπόγεια συνωμοτικά ρεύματα. Γι αυτό έστειλε  και ένα έμμεσο μήνυμα προς το περιβάλλον του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και άλλων επιχειρηματιών, θέλοντας να διαμηνύσει να μην ασχολούνται με όσα είναι πέραν του ρόλου τους στην οικονομία.

Ανεξάρτητα από το αν είναι αληθή ή όχι τα όσα δημοσίευσε ο Βαξεβάνης, οι μεθοδεύσεις αυτού του τύπου είναι γνωστές στην ελληνική πολιτική ζωή του τόπου εδώ και πολλές δεκαετίες.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να παραμείνει στην σοβαρή πλευρά των εξελίξεων στη χώρα, προαναγγέλοντας νέα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου με σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΔΕΥ, η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων σε συνεργασία με την ExxonMobil που είναι ο ανάδοχος των οικοπέδων, κατήρτισαν έναν φιλόδοξο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του ελληνικού υπεδάφους, το οποίο πέρασε κάτω από τα ραντάρ.

Αρχίζουν σεισμογραφικές έρευνες με πλοία

Το χρονοδιάγραμμα είναι πλέον συγκεκριμένο: τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν στα εν λόγω οικόπεδα οι σεισμογραφικές έρευνες με πλοία, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες. Αμέσως μετά και με τη συλλογή των δεδομένων, θα τρέξει η διαδικασία να αναδημιουργηθεί η εικόνα του υπεδάφους των περιοχών που ερευνήθηκαν.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η πολύμηνη διαδικασία που μπορεί να πάρει περί τους 6 μήνες, θα ακολουθήσει η διαδικασία προσδιορισμού του αν τα εν λόγω οικόπεδα είναι κατάλληλα για εξόρυξη, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΔΕΥ, αυτό μπορεί να διαρκέσει περί τον έναν χρόνο, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση. Εφόσον αυτή είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι ερευνητικές γεωτρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2025. «Είναι στόχος φιλόδοξος, αλλά εφικτός», υποστηρίζει στο protothema.gr ανώτερη πηγή της ΕΔΕΥ.

Εφόσον οι ερευνητικές γεωτρήσεις πάνε καλά και με δεδομένο ότι ο στόχος για την πραγματοποίησή τους έρχεται πιο μπροστά, η παραγωγή αερίου θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2027-2028, σε κάθε περίπτωση εντός λίγων ετών.

H αποφασιστικότητα της αμερικανικής εταιρίας ExxonMobil

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αποφασιστικός παράγοντας για να προχωρήσει η όλη διαδικασία που μπορεί να αποτελέσει σημαντική συνεισφορά στην εξίσωση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας είναι η αποφασιστικότητα της αμερικανικής εταιρίας ExxonMobil να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις, παρά το γεγονός ότι η γαλλική Total αποχώρησε από την κοινοπραξία και με τα ΕΛΠΕ στο τέλος Απριλίου.

Η ΕΔΕΥ, πάντως, είχε ξεκινήσει να επαναδραστηριοποιείται από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν και ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για την τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. Λίγο μετά, στις αρχές Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την ΕΔΕΥ και ανακοίνωσε ότι τα εν λόγω έργα αναδεικνύονται σε έργα έργα εθνικής σημασίας, δίνοντας, παράλληλα την εντολή για επιτάχυνση των εργασιών.

«Κλειδί» ήταν επίσης η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο, καθώς λίγο μετά ακολούθησε επίσκεψη των στελεχών της ΕΔΕΥ που παρουσίασαν τη νέα στρατηγική με το όνομα Υδρογονάνθρακες 2.0. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγική της εταιρίας, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Με όλες αυτές τις κινήσεις, η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι παραμένει πιστή στη στρατηγική αναβάθμισης του γεωπολιτικού και ενεργειακού ρόλου της χώρας και της μετατροπής της σε έναν σύγχρονο ενεργειακό κόμβο στην Αν. Μεσόγειο.