Με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται πια ανεξέλεγκτα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχει συγκαλέσει για αύριο, Πέμπτη, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., προκειμένου να συζητηθεί μια ενιαία γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή εκ νέου καραντίνας σε εθνικό επίπεδο από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μετέδωσε το δίκτυο BFM TV, η οποία θα είναι ωστόσο ελαφρώς πιο ευέλικτη από το lockdown  που είχε επιβληθεί στα μέσα Μαρτίου.

Αν και όλα παραμένουν σε επίπεδο εικασιών, λέγεται πως προσανατολίζονται στο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων σε όλη τη χώρα και ότι θα επιτραπεί  η λειτουργία μόνο στα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως και στην περίοδο της καραντίνας την περασμένη άνοιξη.

Τα σχολεία μπορεί να παραμείνουν ανοιχτά όπως και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες, μολονότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών θα γίνουν πιο αυστηροί, σύμφωνα με το δίκτυο.

Η Γαλλία πρέπει να αποδεχθεί ένα νέο lockdown σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό RTL ο καθηγητής Φιλίπ Ζουβέν, ο οποίος είναι εξέχον μέλος του νοσοκομείου του Παρισιού Georges-Pompidou.

Πολλοί γιατροί προτρέπουν τώρα προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας ότι το 58% των μονάδων εντατικής θεραπείας έχουν τώρα διατεθεί σε ασθενείς με Covid. «Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τι έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και δεν πήρε το μάθημά της» είπε ο Φρεντερίκ Βαλετού, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομείων. Ο ίδιος ζήτησε ολοκληρωτικό lockdown για ένα μήνα εκτιμώντας ότι «το δεύτερο κύμα θα είναι ακόμα πιο καταστροφικό για τα νοσοκομεία από ό,τι το πρώτο».

Χθες στη χώρα καταγράφηκαν 523 θάνατοι και 33.417 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Ήδη στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες οκτώ πόλεις έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ.

Η Μέρκελ επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα

Στη Γερμανία, όπου μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων τα καθημερινά κρούσματα εκτοξεύτηκαν από περίπου 2.000 σε 14.000, η καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει να πείσει τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων.

Μπροστά στη δραματική αύξηση των κρουσμάτων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να επιτρέπεται μόνο στα μέλη της ίδιας οικογένειας να κινούνται σε δημόσιους χώρους. Αυτό θα είναι δεσμευτικό και οι παραβάτες θα τιμωρούνται, σύμφωνα με το σχέδιο αποφάσεων, που είδε η εφημερίδα Tagesspiegel.

Οι συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους, σε ιδιωτικούς ή σε διαμερίσματα είναι μη αποδεκτές λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Σε γενικές γραμμές το Βερολίνο θέλει να περιορίσει τις επαφές «στο ελάχιστο δυνατόν» από τις 4 Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη του μήνα.

Επιπλέον, επιχειρήσεις διασκέδασης όπως μπαρ, κλαμπ, ντισκοτέκ, θα κλείσουν, με εξαίρεση αυτές που κάνουν διανομή τροφίμων και φαγητών στα σπίτια. Η κυβέρνηση θέλει να απαγορευτούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις: θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συναυλιών θα πρέπει να κλείσουν τον Νοέμβριο, μέτρο που θα ισχύσει- εάν εγκριθεί το πακέτο- και για τους χώρους ερασιτεχνικού αθλητισμού, τις ιδιωτικές αθλητικές επιχειρήσεις, τις πισίνες, καθώς και τα γυμναστήρια.

Εμπορικά πανηγύρια, κινηματογράφοι και πάρκα διασκέδασης εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία.

Αντίθετα, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης Μέρκελ, νηπιαγωγεία και σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, ανάλογα με την κατάσταση σε κάθε κρατίδιο.

Ανοικτές θα μείνουν και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, που θα πρέπει να συμμορφωθούν 100% με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Τα ίδια περίπου γράφει και η Bild για τις επόμενες προτάσεις της Μέρκελ.

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης υπό τη Μέρκελ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε πως θα εξετάσουν τι θα μπορούσαν να κάνουν από κοινού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια προκειμένου να ανακόψουν την ανησυχητική τάση της πανδημίας. Όλοι γνωρίζουν πως «κάθε μέρα μετράει» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρόσθετα μέτρα είναι τώρα απαραίτητα για να μειώσουμε το κύμα μολύνσεων» τόνισε και ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς σε χθεσινές δηλώσεις του. Ο Σολτς επισήμανε πως «θα πρέπει να τεθούν εναία σε ισχύ σε όλη τη Γερμανία».

Εξέχοντες ιολόγοι, επιδημιολόγοι και άλλοι επιστήμονες που εδώ και καιρό συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση στο μέτωπο της πανδημίας υποστηρίζουν ανοιχτά την ιδέα ενός δεύτερου lockdown. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανόν η χώρα να πλησιάσει τις 20.000 διαγνώσεις κορονοϊού ημερησίως.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 14.964 κρούσματα και 85 θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση σε Πολωνία-Τσεχία

Ο τελευταίς απολογισμός του υπουργείου Υγείας στη Βαρσοβία είναι 18.820 νέα κρούσματα και  236 θάνατοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Βαρσοβία, με τα νοσοκομεία και εκεί να έχουν αναλάβει βαρύ φορτίο. Έχουν ήδη διατεθεί 13.931 κρεβάτια και είναι σε χρήση 1.150 αναπνευστήρες.
Το ίδιο και στην Τσεχία: 15.663 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με τους θανάτους να έχουν φτάσει συνολικά τις 2.547

Το δεύτερο κύμα θα είναι πιο θανατηφόρο

Είναι το αποκλειστικό σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Telegraph, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Τζόνσον «εργάζεται κατ’ ιδίαν με την υπόθεση ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα» στη δεύτερη επίθεση της πανδημίας και ότι ο αριθμός των νεκρών θα παραμείνει υψηλός στη διάρκεια όλου του χειμώνα. Την πρόβλεψη φαίνεται να έκανε το Επιστημονικό Συμβούλιο Εκτάκτων Αναγκών, που ζητά λήψη πιο δραστικών μέτρων από τον Μπόρις Τζόνσον.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πολύ σοβαρή η κατάσταση

«Η κατάσταση με τον Covid-19 είναι πολύ σοβαρή. Αλλά μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού αν ο καθένας ανάβει την ατομική του ευθύνη. Έχουμε διδαχθεί από το πρώτο κύμα. Σήμερα, προχωράμε την κοινή μας απάντηση», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πολλά αναμένονται αύριο, οπότε θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία έχει ως αποκλειστικό της θέμα τον κορωνοϊό. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν έτσι πανευρωπαϊκές αποφάσεις για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταφορές.

Σενάρια για καθολικό lockdown

Πάντως, η κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία, φέρνει στο προσκήνιο σενάρια ακόμη και για καθολικό lockdown δύο εβδομάδων.

Στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε χθες τους πολίτες και τους επαγγελματίες να τηρούν τα αυστηρά μέτρα, ενώ δεν προχώρησε τελικώς σε κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, των μπαρ και των καφέ, όπως αρχικά κυκλοφόρησε ως φήμη.

Αυτό που προβλημάτισε και προβληματίζει έντονα, όμως, είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων η διασπορά του ιού που φαίνεται πως υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δοκιμάζει και τις αντοχές του συστήματος υγείας.