Με παρεμβάσεις για την πολιτική τακτική και τις ιδεολογικές τάσεις της εποχής, αλλά και με περιοδείες τους σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν οι έξι υποψήφιοι πρόεδροι του Κινήματος Αλλαγής την προεκλογική τους εκστρατεία, ενώ απομένουν δύο εβδομάδες ως τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρόκειται για σκληρό ντέρμπι.

Με μικρές διαφορές μεταξύ τους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου διεκδικούν την είσοδό τους στο β’ γύρο, που θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου.

Α. Λοβέρδος: Μεγάλη παράταξη του κέντρου και της κεντροαριστεράς 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και αναγνώρισε τη σημασία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης ως πυλώνα της Δημοκρατίας, παραπέμποντας στη σχετική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Μιλώντας λίγες ώρες νωρίτερα σε Καβάλα και Σέρρες, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ απηύθυνε κάλεσμα για μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές.

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε έντεκα εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες και θέλουμε να έρθουν στην κάλπη όσο περισσότερες και όσο περισσότεροι γίνεται, διότι αυτό θα σημάνει πρώτον τον ενταφιασμό των κομματικών μηχανισμών και δεύτερον θα προετοιμάσει τη μεγάλη παράταξη του κέντρου και της κεντροαριστεράς όπως θα εκφραστεί στις επόμενες εκλογές» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να είναι η δική μας κάλπη γιορτή της Δημοκρατίας».

Ν. Ανδρουλάκης: Η απάντηση είναι σοσιαλδημοκρατία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από τα Τρίκαλα, σημείωνε ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός από την σοσιαλδημοκρατία», υπογραμμίζοντας ότι «όπως και άλλα κόμματα στην Ευρώπη, σοσιαλδημοκρατικά, σοσιαλιστικά, έφτασαν σε πολύ χαμηλά ποσοστά αλλά σιγά – σιγά ανατάχθηκαν.
Γιατί; Διότι δεν έκαναν συμβιβασμούς. Ενώθηκαν, αγωνίστηκαν, επικαιροποίησαν τις αξίες τους στη νέα εποχή έγιναν σύγχρονα αλλά έγιναν και χρήσιμα». Διαμήνυσε δε ότι «δεν θα δώσουμε σωσίβιο στον Τσίπρα και στη ΝΔ, με μένα πρόεδρο, αυτά τα παραμύθια τελειώσανε».

Γ. Παπανδρεόυ:Υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε και κείνος τη συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να αναδείξουμε τα μεγάλα προτάγματα ως ΚΙΝΑΛ και την παράδοσή μας ως ΠΑΣΟΚ που διαφέρουν αρκετά και από τις δύο παρατάξεις, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ζήσαμε και την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, που στην πράξη δεν έκανε προοδευτικές αλλαγές, αλλά συντηρητικές. Υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρώ ότι κυβέρνησε άκρως συντηρητικά. Μπήκε πολύ στην πρακτική μιας δεξιάς. Σήμερα προέχει να αναδείξουμε που θέλουμε ως παράταξη να πάμε τη χώρα. Εμείς δεν έχουμε στόχο απλώς να βρούμε κάποιον για να συνεργαστούμε. Έχουμε έντονη κριτική και προς τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι πρέπει να αναδείξουμε τις θέσεις μας, και μετά συζητάμε. Θεωρώ ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για συνεργασίες. Θεωρώ ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επαναπατρίσουμε», δήλωσε στο Μέγκα.

Αναφερόμενος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είδαμε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μειώσει τις δυνάμεις τους, και το ΚΙΝΑΛ να έχει ανέβει ουσιαστικά. Αυτό είναι δείγμα ότι ο κόσμος ψάχνει για άλλη λύση, δεν αισθάνεται ότι εκφράζεται από τα δύο αυτά κόμματα. Αυτό είναι θετικό για το χώρο μας, και πιστεύω και για τη χώρα. Η ΝΔ κάνει μια διαχείριση, δεν κάνει αλλαγές μεγάλες που χρειάζεται η χώρα»

Χ. Καστανίδης: Είναι μια μάχη ιδεών

Για τις δημοσκοπήσεις, αλλά ως προς τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ μίλησε ο Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι «η πολιτική δεν μπορεί να προσδιορίζεται από τις δημοσκοπήσεις, ένας πολιτικός που σέρνεται πίσω από τις δημοσκοπήσεις, δεν αξίζει να είναι πολιτικός».

Όπως είπε, «είναι μια μάχη μεταξύ συναγωνιστών όχι ανταγωνιστών, ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ο κόσμος είναι αυτός που θα κρίνει. Δεν είναι μια μάχη μηχανισμών, δεν είναι μάχη συμφερόντων, είναι μια μάχη ιδεών – και σε μία τέτοια μάχη πρέπει να κυριαρχεί πάντα ο πολιτισμός».

Π.Γερουλάνος: Αλλαγή της δομής της εξουσίας 

Ο Παύλος Γερουλάνος προέταξε σε δηλώσεις του την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα χρειάζεται ένα «διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο με βασική προϋπόθεση την αποκέντρωση της εξουσίας».

Πρόσθεσε ότι η πρότασή του σημαίνει άμεση αλλαγή της δομής της εξουσίας και πέρασμα αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε θεσμούς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια, τα Επιμελητήρια και οι Συνεταιρισμοί και εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του πλούτου και η ισόρροπη ανάπτυξη μέσω εκπόνησης τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων τα οποία θα στηρίζονται χρηματοδοτικά από το κράτος κεντρικά.

Η μέχρι τώρα πορεία και πρακτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύει μια τέτοια προγραμματική συνεργασία» υπογράμμισε.

Π. Χρηστίδης: «Η παράταξή μας να γίνει ξανά πρωταγωνιστής»

Ο Παύλος Χρηστίδης είπε στην ΕΡΤ ότι στόχος είναι «η παράταξή μας να γίνει ξανά πρωταγωνιστής», πρόσθεσε ότι η ψήφος στο ίδιο «εγγυάται την ενότητα της παράταξης», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης είτε με την ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους, όπως ξεκαθάρισε, υπάρχουν ιδεολογικές, πολιτικές και αξιακές διαφορές.

Η δική του επιδίωξη είναι ο «πρωταγωνιστικός ρόλος του ΚΙΝΑΛ, εμείς να αλλάξουμε τα δεδομένα, κοιτάμε μπροστά και θέλουμε να γίνουμε πλειοψηφία».