Σε 411.985 ευρώ ανήλθε η αμοιβή του αναδόχου – Αναγκαίες οι διευκρινίσεις γιατί δόθηκε “η μερίδα του λέοντος” σε ορισμένα ΜΜΕ

……………………………………………………

Σε 1.232 μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες) καθώς και σε έξι Προγραμματικές Πλατφόρμες δόθηκαν 19.420.147,94 ευρώ, σύμφωνα με την λίστα, που έδωσεσ τη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Επίσης υπήρξε ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ INITIATIVE (συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής των δημιουργικών υλικών) 332.245,97 ευρώ με ΦΠΑ 411.985,00 ευρώ.

Ήτοι: ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ 16.023.069,67 με ΦΠΑ 19.832.132,94

Στη σχετική ανακοίνωση δεν επεξηγείται το σκέλος των δαπανών για τις προγραμματικές πλατφόρμες, αλλά πρόκειται μάλλον για προγραμματική διαφήμιση με  αυτοματισμό σε όλο και πιο διαφορετικούς τομείς εφαρμογών, όπως ψηφιακές πλατφόρμες, πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, ιστότοπους, τηλεοράσεις και διαφημιστικές πινακίδες.

Η λίστα με τις 1.232 επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να παρουσιάζει στοιχεία ύποπτων συναλλαγών, αν και δεν αιτιολογείται ο τρόπος κατανομής των ποσών και αν έγινε με βάση την απήχηση των μέσων στην κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα δεν διευκρινίζονται τα εξής:

* Αν ελήφθη υπόψη το μητρώο των μέσων ενημέρωσης, που διατηρείται στην αρμόδια Γενική Γραμματεία.

* Αν υπήρξε κριτήριο ποιότητας και αξιοπιστίας των μέσων.

* Αν η πρόταση του αναδόχου προς την κυβέρνηση εμπεριείχε στοιχεία αντικειμενικότητας με βάση τον χάρτη των ΜΜΕ, αλλά και την γνώμη του ΕΣΡ σε ό,τι αφορά τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Σίγουρα φαίνονται ευνοημένα ορισμένα συγκροτήματα ΜΜΕ με την “μερίδα του λέοντος”, αλλά δόθηκαν κάποια ποσά και σε πολλά περιφερειακά μέσα ανά την Ελλάδα.

Στ. Πέτσας: Το επέβαλαν οι έκτακτες καταστάσεις

Ο κ. Πέτσας σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα, προκειμένου να αποτρέψει την επέλασή του, να στηρίξει το σύστημα υγείας και να σωθούν ζωές. Οι έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις επέβαλαν την άμεση ενεργοποίηση κάθε δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτών των εξαιρετικά επειγουσών και έκτακτων καταστάσεων, η Πολιτεία προχώρησε στην εφαρμογή σχεδίου ενημέρωσης, την εκπόνηση του οποίου ανέθεσε σε ανάδοχο που διέθετε τις ειδικές γνώσεις, την εμπειρία και το εξειδικευμένο προσωπικό για να το υλοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά. Επιπλέον, με γνώμονα τη διαφάνεια και τον σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων, προβλέφθηκε ρητά ότι οι πληρωμές των Μέσων που θα συμμετείχαν στην εκστρατεία θα γίνονταν από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα τιμολόγια που θα εκδίδονταν και χωρίς, φυσικά, επιστροφές.

Διευκρινίστηκε, μάλιστα, από τις 10 Απριλίου 2020 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι στο τέλος θα δοθεί πλήρης εικόνα για τα Μέσα που συμμετείχαν και τα ποσά που πήραν. Για να γίνει ωστόσο αυτό χρειαζόταν να πραγματοποιηθεί ο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος, ώστε να διακριβωθεί ότι έγιναν από κάθε μέσο ξεχωριστά, οι καταχωρίσεις, οι αναρτήσεις και η μετάδοση των μηνυμάτων της εκστρατείας ενημέρωσης. Εν συνεχεία εστάλη ο σχετικός κατάλογος για τις πληρωμές στο Υπουργείο Οικονομικών”.

ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθούν οι αρχικές τιμολογήσεις

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να δοθούν σήμερα οι εντολές καταχώρησης και οι αρχικές τιμολογήσεις και προσθέτει:

«Μετά από μια απίστευτη καθυστέρηση 90 ημερών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σέρβιρε σήμερα τη λίστα με τα 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ για την καμπάνια σχετικά με τον κορωνοϊό. Οφείλει όμως, σήμερα κιόλας, να δημοσιοποιήσει και τις αρχικές εντολές διαφημιστικής καταχώρησης που έστειλε η εταιρία initiative στα Μέσα, καθώς και τις αρχικές τιμολογήσεις. Εάν δεν το πράξει, επιβεβαιώνεται πως τόσες εβδομάδες η λίστα “μαγειρευόταν” ώστε να αποφύγουν οι υπουργοί της κυβέρνησης τις ευθύνες για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος ακόμα και σε ανύπαρκτα Μέσα. Και βεβαίως, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει για ποιον λόγο έχει αποκλείσει συγκεκριμένα Μέσα μόνο και μόνο επειδή ασκούν κριτική σε αυτή. Αλλά και να εξηγήσει γιατί σε κάποια Μέσα έχουν δοθεί ψίχουλα, ενώ, όσα επιτίθενται συστηματικά στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν χρυσωθεί πλουσιοπάροχα. Μήπως η συγκεκριμένη μεθόδευση έγινε προκειμένου να φανεί, ψευδεπίγραφα, πως καλύπτεται το κριτήριο του πλουραλισμού; Αναμένουμε άμεσα πλήρεις απαντήσεις».

(Δείτε ΕΔΩ όλη τη λίστα).