Πολιτικές διαστάσεις έχει λάβει η στάση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο θέμα των συνθηκών κράτησης του εκτελεστή της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς εκτός από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και άλλοι λειτουργοί της δικαιοσύνης διαφωνούν με την πρόσφατη ανακοίνωση του συνδικαλιστικού – επιστημονικού τους οργάνου.

Η διαφωνία εστιάζεται στην εκτίμηση ότι η ανακοίνωση της ΕΔΕ κινείται στο ίδιο πνεύμα με τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επικρίνουν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην υπόθεση Κουφοντίνα.

Οι δικαστές και εισαγγελείς, όπως και ο κ. Ντογιάκος, πιστεύουν ότι η Ένωσή τους πρέπει να μένει μακριά από κομματικές θέσεις, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, πολύ δε περισσότερο σε μια στιγμή, που η κατάσταση έχει οξυνθεί με καθημερινές διαδηλώσεις και επιθέσεις σε πολιτικά γραφεία.

Ο κ. Ντογιάκος, που είχε στοχοποιηθεί σε τρομοκρατική επίθεση αλλά διασώθηκε, έχει υποβάλει την παραίτησή του από το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την ανακοίνωση για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος

Ο κ. Ντογιάκος απέστειλε επιστολή στην Ένωση στην οποία υπογραμμίζει ότι με την επίμαχη ανακοίνωσή της «έγινε ευθεία και σαφής παρέμβαση σε συγκεκριμένη υπόθεση υπέρ συγκεκριμένου καταδίκου».

Κλονίζονται τα θεμέλια της δικαιοσύνης

Η ΕΔΕ, αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με την ανακοίνωσή της αυτή με την οποία ζητάει από την Πολιτεία «να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα, παρέβλεψε ότι:

Α) τέτοιου είδους ενέργειες κλονίζουν συθέμελα το κύρος της Δικαιοσύνης στην συνείδηση των πολιτών και προκαλούν ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια σε βάρος της, όπως άλλωστε ήδη έχει γίνει με αφορμή τη συγκεκριμένη ενέργειά της,

Β) ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει ήδη επιληφθεί της συγκεκριμένης υποθέσεως, όπως άλλωστε και οι θεράποντες ιατροί του νοσοκομείου στο οποίο ο κατάδικος αυτός νοσηλεύεται και

Γ) παραπέμπει στη λήθη της ιστορίας τους επιφανείς δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι έπεσαν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων».

Κατόπιν αυτών, υπογραμμίζει ο κ. Ντογιάκος, επειδή η επίμαχη ενέργεια της ΕΔΕ είναι «καθ΄ όλα αμφιλεγόμενη και χωρίς εμφανή κίνητρα, παραβιάζουσα κατάφορα την αρχή της ισονομίας, αλλά και επειδή υπήρξα θύμα τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία ευτυχώς απέτυχε, Σας δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να είμαι πλέον μέλος της».

Δεν παραλείπει ο κ. Ντογιάκος στην επιστολή του, να αναφέρει ότι «το υψηλό επιστημονικό κύρος και η κοινωνική εμβέλεια της ΕΔΕ επιβάλλουν ιδιαίτερη σπουδή και περίσκεψη πριν από κάθε, εν γένει, ενέργεια της».

Τι ανέφερε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη ανακοίνωση της ΕΔΕ ανέφερε:

“Η Δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει άμεσα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του.

Τα εγκλήματα που διέπραξε καταδικάστηκαν τόσο από τα Ελληνικά Δικαστήρια όσο και από την συλλογική συνείδηση. Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού”.