Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο προέτρεψε να κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Στη δευτερολογία του, ωστόσο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε: «Επειδή μας είπατε γελώντας στο τέλος της τετραετίας… Ποιος σας πιστεύει; Γιατί κάθε δεύτερη ημέρα ανακοινώνετε υποψηφίους; Μαζέψτε τους βουλευτές σας».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του, είπε προς τον κ. Μητσοτάκη:

«Σας είπα πριν ότι είστε παράγοντας πολιτικής αστάθειας. Μέσα από την αλαζονεία σας, φροντίσατε με δηλώσεις και συνεντεύξεις σας να ανοίξετε μόνος σας την προσφυγή στις κάλπες για να κάψετε την απλή αναλογική.

Σας λέω ότι η χώρα μπορεί να έχει σταθερή, προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής, από την πρώτη κάλπη. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη νίκη που προσδοκούμε για να συγκροτηθεί η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Εμείς κάνουμε ολομέτωπη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και όχι διμέτωπο. Όσοι θέλουν σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, να αποκλείσουν οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ».

Τσίπρας σε ΠΑΣΟΚ: Αποκλείστε τη συνεργασία με ΝΔ

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε προς τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

«Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Και εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός για να βγούμε πρώτο κόμμα για να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, όσο και να το ξορκίζετε, κ. Μητσοτάκη».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να αποσπάσει μια απάντηση από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με τις συνεργασίες:

«Εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ, γιατί αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει προτού η βλάβη για τον τόπο καταστεί ανήκεστος. Για τους άλλους τα πράγματα είναι απλά: Αρκεί να πράξουν το αυτονόητο τη Δευτέρα μετά τις εκλογές. Όσοι διακηρύσσουν, όσοι θέλουν προοδευτική -και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική- κυβέρνηση δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά και κατηγορηματικά από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, για να έχουν νόημα οι λέξεις και οι διακηρύξεις τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τα κοινωνικά μερίσματα

«Έρχομαι τώρα στα σημαντικά θέματα» συνέχισε, και πρόσθεσε: «Μου ασκήσατε κριτική ότι ασχολήθηκα λιγότερο στην πρωτομιλία μου, ότι δεν ακούσατε απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής. Θέλω να ξεκινήσω με ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας, τους συνταξιούχους, τους οποίους εξαπατήσατε προεκλογικά. Όταν μιλάγατε για ψίχουλα σε μια σκληρή δημοσιονομική περίοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τα κοινωνικά μερίσματα, όταν μετά την έξοδο από τα μνημόνια θεσμοθετήσαμε τη μόνιμη 13η σύνταξη και πήρατε τα χρήματα για να καλύψετε την τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης».

Υποστήριξε ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους «για δεύτερη φορά στην περίπτωση των αναδρομικών που αποφάσισε το ΣτΕ και «αφού τους πετσοκοκόψατε τα αναδρομικά, τώρα τους λέτε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αναδρομικά μόνο όσοι έκαναν προσφυγή. Τώρα δώστε τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους. Ποιος σας πιστεύει ότι θα δώσετε στους συνταξιούχους από 1η Ιανουαρίου, όταν θα κάνετε εκλογές νωρίτερα; Δώστε τις αυξήσεις από 1η Αυγούστου».

Σημείωσε ακόμη ότι, από την εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνονται οι συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ και ότι η εισφορά αλληλεγγύης γι’ αυτούς είναι μόλις 2,2%, για να τονίσει ότι «από την εξαγγελία σας για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το 66% των συνταξιούχων, οι οποίοι λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ, δεν θα ωφεληθεί. Το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί 200% και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους θα είναι ελάχιστες», συνέχισε.

“Ελάχιστες αυξήσεις της τάξης 4%» θα δουν οι συνταξιούχοι”

Επιπλέον, αναφορικά με τον «ισχυρισμό ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια», είπε πως «ελάχιστες αυξήσεις της τάξης 4%» θα δουν από τον Δεκέμβριο μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ δεν θα δουν αυξήσεις 1 έως 1,2 εκατ. συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ντυθήκατε ΚΚΕ σήμερα και μάλιστα κάνατε συγκρίσεις με εμάς, όταν η ΝΔ με Σαμαρά πρωθυπουργό ψήφισε με ένα νόμο και ένα άρθρο να πάει ο κατώτατος μισθός στα 586 και ο υποκατώτατος, η ρατσιστική διάταξη για τους νέους ανθρώπους, στα 510.

Μετά, βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια και αυξάνουμε τον κατώτατο και τον υποκατώτο -ήταν πραγματική η τότε αύξηση- τότε βγήκατε και υποσχεθήκατε στους εργαζόμενους αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Μας είπατε ότι δώσατε μια πολύ μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού σήμερα και ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Μετά τι κάνατε; Δώσατε καμιά αύξηση στον κατώτατο μισθό. Δώσατε συνολική αύξηση 9%, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 11%».

«919.236 είναι οι άνεργοι στη χώρα”

Στο ίδιο πλαίσιο συνέχισε: «Λέτε πως μειώσατε την ανεργία 5% και όταν εμείς τη μειώσαμε 10%, λέγατε πως καταστρέφουμε τη χώρα». Και διερωτήθηκε: «919.236 είναι οι άνεργοι στη χώρα. Είμαστε για να πανηγυρίζουμε;». Υποσχέθηκε ότι «θα αποκαταστήσουμε όλα όσα ξηλώσατε στην αγορά εργασίας».

«Τα νέα παιδιά σήμερα στην πλειοψηφία τους μένουν με την μπαμπά και τη μαμά. Ούτε κουβέντα είπατε κ. Μητσοτάκη για το κρίσιμο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης. Σας λέμε ότι για εμάς είναι προτεραιότητα το ζήτημα αυτό. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία δίνουν δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εσείς 1 εκατ. ευρώ», συνέχισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Δεν είπατε τίποτα ουσιαστικό και για την ακρίβεια. Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πείτε μας τι ακριβώς θα φορολογήσετε από τα υπερκέρδη. Θα απαντήσετε τίποτα για όλα αυτά ή μόνο πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα για το 2015; Καταργείτε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για να την ενσωματώσετε στον λογαριασμό. Γιατί δεν την καταργήσατε από τον Σεπτέμβρη ή τον Νοέμβρη; Γιατί δεν την καταργήσατε τότε. Γιατί κοροϊδεύετε ακόμη και τους ίδιους τους βουλευτές».

Για την Novartis και τον Παπαγγελόπουλο

«Από όλα όσα άκουσα για την υπόθεση Novartis, ένα έχω να σας πω. Είστε αμετανόητος. Δεν είπατε μια συγγνώμη, γιατί εγώ δεν είπα ότι κανένας δεν είναι ένοχος πριν αποδειχθεί η αθωότητά του. Και ήρθατε εδώ και τους είπατε συμμορίτες, υπόκοσμο… Συνεχίζεται τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη.

Ο Παπαγγελόπουλος θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, είναι αθώος. Εσείς δεν είστε αθώος πολιτικά. Και τώρα αγνοώντας το τελεσίδικο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, που λέει ότι δεν υπήρξε σκευωρία, σας λέμε ένα πράγμα: το μεγάλο σκάνδαλο χρειάζεται διερεύνηση. Υπάρχουν ερωτήματα μεγάλα που ζητούν απαντήσεις. Εφόσον το βούλευμα λέει ότι οι τρεις μάρτυρες δεν ήταν κουκουλοφόροι και αναξιόπιστοι, αλλά ήταν αυτοί στους οποίους στηρίχτηκε το FBI και στηρίχτηκε για να διεκδικήσει χρήματα από τη Novartis, θα δοθούν απαντήσεις; Σας διευκρινίζω ότι το θέμα αυτό θα το πάμε μέχρι τέλους, γιατί θέλουμε να επιστρέψει στη χώρα, η δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και η διαφάνεια»