Έτοιμος για εκλογές δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», και παραθέτει τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της επόμενης ημέρας, δηλώντας ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ. 

Κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «την κατάσταση πολιορκίας που έχει δημιουργήσει» και προσθέτει: «για αυτό και προκρίνουμε ως επιτακτική ανάγκη τη προσφυγή στη λαϊκή κρίση το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται και στις βασικές προτεραιότητες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει αν εκλεγεί: «Έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις…Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και στήριξη της εργασίας. Αυστηρή εφαρμογή του οχτάωρου και πειραματική εφαρμογή του 35ωρου. Ανάκτηση από το κράτος της ευθύνης για την επικουρική ασφάλιση. Προοδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, και την Υγεία. Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ, πιο έμπειροι, και πιο αποφασισμένοι. Και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε».

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναφέρει: «Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, γεγονός που θα συμπαρασύρει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια στον ιδιωτικό τομέα. Θα μηδενίσουμε, ή θα μειώσουμε δραστικά το χρέος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Και θα προχωρήσουμε σε προσωρινά μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. Όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο κατώτατο όριο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, στον κατώτατο συντελεστή του 6%. Ταυτόχρονα θα βάλουμε μόνιμα και αποφασιστικά τέρμα στην ασυδοσία των καρτέλ».

Δηλώνει ακόμη ότι «το ΕΣΥ, η υγεία και η ζωή των ανθρώπων, είναι για μας πρώτη, απόλυτη και επείγουσα προτεραιότητα. Δεν έχουμε ως στόχο απλώς να διαχειριστούμε τη σημερινή κατάσταση να κλείσουμε κάποιες τρύπες, αλλά να δημιουργήσουμε το νέο ΕΣΥ».

Για την ΔΕΗ αναφέρει: «Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, στόχος μας είναι να επαναφέρουμε το Δ, όχι μόνο στον τίτλο αλλά και στη λειτουργία της. Δεν θα δεχτούμε να γίνει η Ελλάδα και η οικονομία της όμηρος των κερδοσκόπων της ενέργειας».

Αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις

Ο κ. Τσίπρας αμφισβητεί το ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την πραγματικότητα, επικαλείται τις πρόσφατες εκλογές στην Πορτογαλία και ειδικότερα για τα ποσοστά που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Υπάρχει ένα θεματάκι με την αξιοπιστία των μετρήσεων. Και δεν αναφέρομαι εδώ στο δημόσιο χρήμα, που κατά καιρούς επενδύεται για να αναδειχτεί δημοσκοπικός θριαμβευτής ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά για τη δυνατότητα των δημοσκοπήσεων να εκτιμούν με ακρίβεια τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως να έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δημογραφικά και κοινωνικά, ενός τμήματος των ψηφοφόρων μας. Σε κάθε περίπτωση, το ασφαλέστερο κριτήριο της ακρίβειας των δημοσκοπήσεων, είναι πάντοτε η κάλπη».

Προς ΚΙΝΑΛ: Ή με την Δεξιά ή με την δημοκρατική παράταξη

Για την δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ αναφέρει: «Επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο ισχύει ότι προσελκύει οριζόντια και ισόποσα ψηφοφόρους από τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ…

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι για μας αντίπαλος είναι μόνο η Δεξιά και ο κος Μητσοτάκης, θα δεχόμουν χωρίς κανένα φόβο έναν «ανταγωνισμό προόδου» με το ΚΙΝΑΛ. Φοβάμαι όμως ότι αυτό που, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, βλέπουμε είναι ένας παλιάς κοπής διμέτωπος, και μια άρνηση να αποκλείσει συναινέσεις και συνεργασίες με τη Δεξιά, παρά το ότι ήταν αυτές οι συνεργασίες που οδήγησαν το κόμμα αυτό σε συρρίκνωση και τη χώρα σε τραγωδίες…Όταν ένα αντιπολιτευτικό κόμμα κρατά ίσες αποστάσεις από τη κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση, ευνοεί την κυβέρνηση…Σε κάθε περίπτωση το έχω ξαναπεί, δεν είναι εύκολο να κρατά κανείς ίσες αποστάσεις από τη Δεξιά και να θέλει ταυτόχρονα να εκφράσει τη Δημοκρατική παράταξη. Ή με τη Δεξιά θα είσαι ή με τη Δημοκρατική Παράταξη».

Η λαϊκή ετυμηγορία θα καθορίσει τις εξελίξεις

Για την κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές αναφέρει: «Η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Η καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη προοδευτική διακυβέρνηση και για εξελίξεις σε όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας…Η λαϊκή βούληση θα βάλει μπροστά σε κάθε κόμμα το κρίσιμο ζήτημα της διακυβέρνησης στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει.