Ως διπλή προσπάθεια διάσωσης της κυβέρνησης, αφ΄ενός και του κόμματος των ΑΝΕΛ, αφ΄ετέρου, ερμηνεύονται οι κινήσεις του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα την ίδια μέρα, μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Καμμένος δεν είχε άλλα περιθώρια παραμονής στην κυβέρνηση, ούτε στήριξής της, καθώς έρχεται σύντομα η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή για επικύρωση, οπότε έπρεπε να αποχωρήσει για να διασώσει τα προσχήματα και όσες ψήφους καταφέρει να συγκρατήσει, δεδομένου ότι η εκλογική του δύναμη στηριζόταν στην επίδειξη της πατριωτικής του “πραμάτειας”.
Από την άλλη ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι μπορεί να διατηρήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω σε οριακό επίπεδο, τόσο από τα “υπόλοιπα” των ΑΝΕΛ, όσο και από ορισμένους ανεξάρτητους ή εσχάτως “Μηδίσαντες”, οπότε εμφανίζεται ως μη δειλιάζων για την διεκδίκηση ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θέλει να διατηρήσει την εξουσία, υποσχόμενος και την ψήφιση ευνοϊκών νομοθετημάτων υπέρ των αδυνάμων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά με ισχύ και επαρκή πλειοψηφία και όχι με ψήφο ανοχής.
Έτσι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και συγκυβερνήτες επί τετραετία βρήκαν μια φόρμουλα, που πιθανόν να αποτελέσει σωσίβιο την τελευταία στιγμή, κατά το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω…”
Άλλωστε για αυτόν τον λόγο τόσο ο Π. Καμμένος, όσο και ο πρωθυπουργός είχαν καλά λόγι ανα πουν ο ένας για τον άλλο.
«Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια είχα μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και είναι γνωστό ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως είπε, κατά τη συνεργασία τους, “βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και καταφέραμε να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, ενώ άνοιξε ο δρόμος για την καταπολέμηση της διαπλοκής”.
Ευχαρίστησε από καρδιάς τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη, όπως είπε, συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια, από τον οποίο, είχε ζητήσει «καθαρές κουβέντες».
O Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2019.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δειλιάσει μπροστά στο εθνικό όφελος και ανακοίνωσε ότι ήδη έχει αποφασιστεί η τοποθέτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, στη θέση του υπουργού ‘Αμυνας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει ούτε ένα λεπτό στον τομέα της εθνικής άμυνας της χώρας, τη συνέχεια και την πορεία που έχει χαραχτεί.
Το Σύνταγμα, είπε, δίνει τη δυνατότητα, «να αφήσω ασαφές και αμφίσημο το αν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών της εθνικής αντιπροσωπείας, η οποία στηρίζει την προσπάθειά μου για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου».
Ωστόσο, πρόσθεσε, παρ’ ότι το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσει ad hoc πλειοψηφίες, «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις έβρισκα. Όμως ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς, πάντοτε είμαι αυτός που δεν δειλιάζει μπροστά σε αυτό που θεωρεί εθνικά ωφέλιμο και για τον λόγο αυτό, έχω πάρει την απόφαση μου. Έχω ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι θα πάμε άμεσα στη διαδικασία που το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνησή του. Προκειμένου να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία σε όλες αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία επιλογές».
Τελευταίο χαρτί του Καμμένου
Ως προσπάθεια διάσωσης του κόμματός του και του ιδίου ως αρχηγού εκλαμβάνεται η στάση του Πάνου Καμμένου να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι το τελευταίο χαρτί του Καμμένου καθώς προσπαθεί να φανεί συνεπής με τις προηγούμενες δηλώσεις του στο θέμα της Μακεδονίας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αφού αυτή η ψήφος «υποκρύπτει» θέμα εμπιστοσύνης στην Συμφωνία των Πρεσπών.
«Δεν συμφωνούμε με καμία χρήση του όρου “Μακεδονία”, τώρα ήλθε η ώρα να σπάσουμε τις καρέκλες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ όσοι «ανταλλάξουν με την ψήφο τους κυβερνητικές θέσεις».
Χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική για το «κίνημα και την πατρίδα», σημειώνοντας ότι «έλαβε τέλος μια έντιμη συνεργασία τεσσάρων ετών δύο κομμάτων από διαφορετικούς χώρους» και τονίζοντας ότι δεν υπήρχε άλλος λόγος συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, καθώς «όταν η χώρα βρίσκεται σε κρίση, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεννοούνται».
Ως προς το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να διατηρήσει κάποιους υπουργούς προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ, εκτίμησε ότι ο Αλ. Τσίπρας «δεν θα το κάνει», σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ο ίδιος «δεν θα ενθουσιαστεί».
Ερωτηθείς, αργότερα, είπε ότι ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα δώσουν ο ίδιος, η κ. Κόλλια-Τσαρουχά και ο κ. Κατσίκης.
Διευκρίνισε ότι ο κ. Ζουράρις τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά θα στηρίξει την κυβέρνηση, με τον κ. Καμμένο να απορρίπτει την πρόταση που διατύπωσε αυτοβούλως ο κ. Ζουράρις να παραιτηθεί από την θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.
Όπως είπε η θέση αυτή δεν είναι κυβερνητική.
Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, μόνο ο κ. Παπαχριστόπουλος ήταν υπέρ και όλοι οι άλλοι -«και ο κ. Κόκκαλης»- κατά, ενώ απουσίαζε η κ. Κουντουρά η οποία τον είχε ενημερώσει ότι θα πήγαινε στην Κίνα, όπου πήγε και ο κ. Κόκκαλης». Σημείωσε, πάντως, ότι ουδείς εκ των δύο έχει τοποθετηθεί δημόσια.