Πολιτικές, κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις υποκρύπτει η υπόθεση των καταγγελιών σε βάρος του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη για βαριά σωματική κακοποίηση, βιασμό και παρενόχληση, από Ελληνίδα νομική σύμβουλο στην Κομισιόν.

Η καταγγελία αρχικά θεωρήθηκε ότι αφορούσε μόνο σε σεξουαλική παρενόχληση, αλλά στη συνέχεια προέκυψαν και βαριά ποινικά αδικήματα του ξυλοδαρμού και του βιασμού. Η καταγγελία έγινε πριν από τρία χρόνια, αλλά η Βελγίδα εισαγγελέας, καθώς κατά πληροφορίες όλο αυτό το διάστημα εξέτασε με σοβαρότητα την κάθε λεπτομέρεια της καταγγελίας της δικηγόρου, ζήτησε χθες την άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Τα όσα κατήγγειλε η Ελένη Χρονοπούλου, δικηγόρος στην Κομισιόν και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικής έρευνας σε βάρος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη.

Η αποκάλυψη της καταγγελίας έφερε την παραίτηση του Γεωργούλη από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι τον θέτει εκτός κόμματος, αλλά και την οξύτατη αντίδραση της ΝΔ, η οποία ζητάει εξηγήσεις και ενημέρωση για την υπόθεση και σε τι ακριβώς αφορά.

Μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα ήταν βαρύ στα κεντρικά γραφεία, με τα στελέχη να μην πιστεύουν ότι δικός τους ευρωβουλευτής εμπλέκεται σε καταγγελία για παρενόχληση.

«Το μόνο που δεν περιμέναμε από δικό μας στέλεχος ήταν αυτό. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μηδενική ανοχή σε τέτοιες υποθέσεις» σημείωναν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο τα όσα αποκαλύπτονται, μετά και την υπόθεση με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, καθώς και τις άλλες αποκαλύψεις για οικονομικά σκάνδαλα με ανάμιξη κορυφαίων στελεχών, προκαλούν εύλογα ερωτήματα για το τι γίνεται στις Βρυξέλλες με ηθική κατάπτωση και διασπάθιση χρήματος.

Η ανακοίνωση του Αλέξη Γεωργούλη

«Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου, καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια. Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται -μάλλον όχι τυχαία- λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή δεν θέλω επ’ ουδενί να επηρεάσω τον αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε όλα τα επίπεδα, με ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των οργάνων του κόμματος και υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του κόμματος καθώς και από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με εκτίμηση
Αλέξης Γεωργούλης»

Η ανακοίνωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον Γεωργούλη

Σε ανακοίνωσή της η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει:

«Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση».

Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενημερώνοντας ότι «ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση».​

Είχαν σχέση πριν από τρία χρόνια

Από το περιβάλλον του Αλέξη Γεωργούλη υπάρχει η πληροφορία ότι ο ίδιος και η γυναίκα που κάνει η καταγγελία είχαν σχέση πριν από τρία χρόνια, ωστόσο στη συνέχεια εκείνος έκανε δεσμό με μια Ιταλίδα. «Δεν ισχύει τίποτα, η αλήθεια θα φανεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πρόκειται καθαρά για μια εκδικητική ενέργεια», λέει άτομο κοντά στον ευρωβουλευτή.

Ο Αλέξης Γεωργούλης εξελέγη ευρωβουλευτής ως συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές του 2019 και ενεγράφη επισήμως ως μέλος του κόμματος με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές, στις 15 Μαΐου του 2022.

Ρομπέρτα Μέτσολα: Αίτημα για άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο ότι υπάρχει αίτημα από τις βελγικές αρχές για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη.

«Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Το αίτημα παραπέμπεται την επιτροπή νομικών υποθέσεων» ανέφερε η κ. Μέτσολα.

ΠΑΣΟΚ για Γεωργούλη: Η καταγγελία ερευνήθηκε από τις βελγικές αρχές

Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση για την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου -στελέχους του κόμματος- εις βάρος του πρώην πλέον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη.

Η Ελένη Χρονοπούλου ήταν πρώην υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ πλέον εργάζεται ως υπάλληλος της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν. Μετά την καταγγελία εις βάρος του, ο Αλέξης Γεωργούλης παραιτήθηκε τόσο από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ευρωομάδα του κόμματος.

H ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Γεωργούλη:

«Η υπόθεση για την οποία ζητήθηκε η άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξη Γεωργούλη αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωτίστως από τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη. Κανείς άλλος δεν έχει δώσει πολιτικές προεκτάσεις παρά μόνο ο ίδιος.

Το αίτημα άρσης της ασυλίας του κ. Γεωργούλη είναι προϊόν έρευνας των βελγικών αρχών έπειτα από καταγγελία που έγινε το 2020. Οι διαδικασίες που ακολουθούν οι βελγικές αρχές εναπόκεινται στη δική τους αρμοδιότητα και δεν “υπαγορεύονται” από τρίτους, όπως υπονοούν κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές.

Υπάρχει όμως πράγματι μια πολιτική διάσταση, που επισημαίνουμε: Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία. Ακόμη και σε αυτό το τραγικό γεγονός υπέρτερη αξία έχει το μικροκομματικό τους συμφέρον.

Απαιτείται να επιδειχθεί από όλους η ίδια διακριτικότητα και σοβαρότητα με τις οποίες το θύμα εδώ και τόσο καιρό χειρίζεται την υπόθεση τηρώντας απαρέγκλιτα τη μυστικότητα της διαδικασίας».

ΝΔ: Σε τι αφορά η καταγγελία εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη;

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ ζητάει, μεταξύ άλλων, να δοθεί στο φως της δημοσιότητας σε τι αφορά η καταγγελία εις βάρος του πρώην πλέον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Γεωργούλης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παραιτήθηκε από την ευρωομάδα και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από αίτημα για άρση της ασυλίας του. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τέθηκε εκτός κόμματος ύστερα από ενημέρωση που είχαν σήμερα για καταγγελία εις βάρος του.

  • Σε τι ακριβώς αφορά η καταγγελία;
  • Έγινε σήμερα για πρώτη φορά;
  • Ο κ. Γεωργούλης παραιτήθηκε όπως λέει ο ίδιος, ή αποπέμφθηκε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Επειδή, προφανώς, οι λόγοι που οδηγούν έναν ευρωβουλευτή εκτός κόμματος είναι εξαιρετικά σοβαροί, οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ποια είναι η Ελένη Χρονοπούλου

Η γυναίκα που κατήγγειλε τον πρώην πλέον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είναι η Ελένη Χρονοπούλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, νομική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην εργαζόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλευρό Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, έκανε μεταπτυχιακά στο Βέλγιο και έκτοτε ακολούθησε καριέρα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στενή συνεργάτις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και κατά πληροφορίες μία από τις επιλογές για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, σε υψηλή μάλιστα θέση, ως εκπρόσωπος του απόδημου ελληνισμού, η Ελένη Χρονοπούλου έκανε την έκπληξη στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, καθώς εξελέγη τέταρτη στη σειρά κατάταξης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ομάδας του επικεφαλής του κόμματος.